Conectică pentru electrovalve de la MURR

by donpedro

Acum 20 de ani, MURR ELEKTRONIK a dezvoltat şi a introdus pe piaţă primul conector pentru electrovalve, precablat şi turnat. A fost o revoluţie! Şi, deoarece MURR şi-a îmbunătăţit permanent conectorii pentru electrovalve, aceştia s-au bucurat de succes în industrie, azi mai mult decât oricând. O carcasă captivă, indicator de stare integrat cu LED şi supresie integrată reprezintă doar câteva din seria MSUD de conectori pentru electrovalve de la MURR. Specialiştii COMPEC vă asigură de întreg suportul tehnic şi logistic pentru a putea să vă dotaţi în timp util necesarul de conectare şi control al electrovalvelor din sistemele dvs. cu seriile dedicate de conectori standard.

Prin ce se evidenţiază un conector MURR pentru electrovalve?
Principalele detalii care deosebesc conectorii pentru electrovalve de la MURR sunt legate de flexibilitatea pe care variantele o permit. Toate formele constructive prevăzute de standardele industriale în vigoare sunt prezente, aici fiind incluse formele de tip A, B, BI, C şi CI. De asemenea, există variante cu LED şi fără LED, cu tensiuni de alimentare continue (24Vdc) şi alternative (230Vac), fiind disponibile şi versiuni cu supresie integrată. Variantele precablate oferă posibilitatea de a alege lungimea dorită, culoarea cablului (galben, gri sau negru) şi variantele de calitate (PUR, PVC). Etanşeitatea corespunde clasei de protecţie IP67 şi este asigurată de către un manşon de culoare verde dedicat. Temperatura de funcţionare este cuprinsă între -25°C şi 85°C.

Conectorii pentru electrovalve vin în versiune cu carcasă transparentă sau opacă. Există versiuni cu punte redresoare, adaptor, amplificator de comutaţie şi multe altele. Pentru conexiuni ferme şi corecte atât din punct de vedere electric cât şi mecanic, există un şurub dedicat captiv, special conceput pentru montare sigură.

Eficienţa conexiunii
În cazul folosirii unor insule de electrovalve există două variante ce pot fi luate în calcul: soluţia clasică în care electrovalvele folosesc conectori dedicaţi, realizându-se manual cablarea între insulă şi tabloul de comandă, în acest caz efortul de cablare este mare, pentru patru electrovalve, spre exemplu, timpul necesar fiind mai mare de 60 de minute. Dezavantajele acestei soluţii clasice constau în clasa de protecţie de numai IP54, conexiunile electrice nefiind pretestate în laborator, eventualele erori fiind rezolvate doar cu ajutorul unui multimetru, nemaipunând la socoteală faptul că este nevoie de un proces extins de aprovizionare a componentelor (conectori, cabluri şamd.) adică, în concluzie, efort mare necesar şi logistic şi de producţie. Soluţia modernă şi din ce în ce mai folosită de către specialişti foloseşte o cutie de distribuţie la care se cuplează electrovalvele prin cabluri gata confecţionate pe lungimea dorită. În acest caz timpul necesar cablării este de numai 4 minute pentru o insulă cu patru electrovalve, efortul de cablare fiind redus semnificativ.

Dacă se apelează şi la cabluri cu conectori dubli pentru electrovalve, efortul de cablare se reduce la jumătate. Există certitudinea că etanşarea corespunde clasei de protecţie IP67, cablurile fiind livrate testate 100% de către MURR, diagnozele eventualelor erori putând fi realizate rapid prin intermediul LED-urilor dedicate de pe conectori şi de pe cutia de distribuţie.

La ce ajută supresia integrată în conectorii pentru electrovalve de la MURR?
Atunci când este întreruptă alimentarea unei sarcini inductive la 24V, apar vârfuri de tensiune cu valori ce depăşesc 1000V. Astfel, nu numai bobina, dar şi alte module din acelaşi circuit ar putea fi defectate ca rezultat al vârfurilor de tensiune.

La începutul diagramei de mai jos se poate observa o formă de undă a unei astfel de supratensiuni la 24V pentru varianta în care nu se foloseşte un modul de supresie. În diagramă sunt prezente şi două forme de undă pentru cazurile de folosire a două tipuri de supresie: una pentru supresia cu varistor şi una cu modul RC, putându-se observa în mod clar cum supresia contribuie la protejarea circuitelor electrice prin suprimarea vârfurilor de tensiune de la realimentare.

Procedura de testare pentru evidenţierea şi studiul efectelor supresiei ca metodă de protecţie a circuitelor electrice implică circuitul din figura următoare.

În cadrul testelor se poate observa apariţia unor arcuri electrice generate de un releu de alimentare a unui motor electric în cele două cazuri, cu şi fără supresie. Chiar şi în cazul folosirii unei metode de protecţie cu modul de supresie integrat poate fi observată prezenţa unui arc electric, amplitudinea acestuia fiind însă în mod evident mult redusă.
În plus, trebuie menţionat că în cazul conectorilor turnaţi pentru electrovalve nu există sensibilitate la polaritate. Este folosit un circuit precum cel din figura alăturată ce permite ca respectiva conexiune electrică precum şi protecţia să fie independente de polaritatea electrică.

Care sunt formele constructive standard ale conectorilor pentru electrovalve de la MURR?
Conectorii pentru electrovalve de la MURR sunt fabricaţi să fie conformi cu specificaţiile standardului EN175301-803 (ISO4400) care impune mai multe forme constructive ale conectorilor, forme ce se deosebesc între ele prin distanţa dintre pini.
Forma A are distanţa dintre pini de 18mm, forma B 10mm, forma BI 11mm, forma C 8mm şi forma CI 9.4mm.
În general, forma constructivă cea mai răspândită este cea de tip A însă există versiuni de electrovalve ale căror bobine sunt create pentru celelalte forme constructive ale conectorilor.

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat Murrelektronik:
AUROCON COMPEC srl   |   www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și