Viteza, puterea și dimensiunile capsulei sunt cei trei factori fundamentali care guvernează ciclul de viață al unei componente. Creșterea cererii pentru produse cu viteze mari de procesare și de calcul, consum redus de energie și dimensiuni mai mici forțează scurtarea ciclurilor de viață ale produselor în segmentul electronicelor de consum. Acest lucru are un efect advers asupra producătorilor de componente, care, pentru a se menține pe piață, trebuie să introducă destul de frecvent produse bazate pe o tehnologie mai recentă.
Având în vedere acest lucru precum și instabilitatea ce poate apărea în cadrul lanțului de aprovizionare, există pași pe care producătorii îi pot lua pentru a-și minimaliza riscurile în aprovizionarea cu materiale semiconductoare și pentru a-și păstra încrederea în lanțurile lor de aprovizionare. Clienții pun aceleași întrebări atunci când caută sfatul nostru cu privire la aprovizionarea strategică. Următoarele sfaturi se referă la cele mai frecvente cinci aspecte pe care le auzim de la clienți.
Reduceți impactul M&A asupra lanțului dvs. de aprovizionare (M&A – Mergers and Acquisitions) – Fuziunile și achizițiile au reprezentat un factor major în strategiile de dezvoltare pentru mulți producători de semiconductoare datorită sutelor de miliarde de dolari cheltuite în ultimii ani în piața de M&A. Pentru a minimiza riscul, producătorii de electronice trebuie să cunoască strategia furnizorului după o eventuală fuziune, mai ales atunci când respectivul furnizor a fost preluat de un jucător mai mare.
Întrebările cheie pe care trebuie să le punem sunt cât de mare va fi furnizorul acum, după fuziune sau achiziție și cât de probabil este ca acesta să-și păstreze abilitățile prin care s-a făcut remarcat până acum. Va pierde acesta din agilitatea cu care își îndeplinea promisiunile și serviciile de înaltă calitate sau va fi forțat să-și asume comportamente mai puțin flexibile impuse de noul proprietar?
În evaluarea riscurilor, producătorii de electronice au nevoie de asigurări că furnizorii lor preferați, achiziționați recent, vor continua să opereze în maniera independentă care le-a transformat în companii de succes.
Construiți alternative în proiectul dvs. încă de la început – Responsabilii departamentelor de achiziție au nevoie de informații cu privire opțiunile de aprovizionare pentru construirea propriilor aplicații. Cererea de componente semiconductoare de care este nevoie se bazează doar un singur furnizor – care injectează o cantitate imensă de risc – sau există alternative viabile pentru existența mai multor furnizori?
Înainte de a angaja resursele de proiectare și de producție pentru a dezvolta o nouă soluție, producătorii trebuie să determine dacă există mai multe surse adecvate de aprovizionare. În caz afirmativ, acest lucru le va oferi o independență mai mare față de furnizorul lor principal.
Gestionați uzura morală a componentelor semiconductoare – Cunoașterea strategiei de uzură morală a produselor semiconductoare ale unui furnizor este critică, în special pentru aplicațiile care tind să aibă cicluri lungi de viață, cum ar fi cele utilizate pentru piețele militare, aerospațiale și de transport, unde produsele nu evoluează cu aceeași viteză precum cea a produselor de consum.
Producătorii trebuie să-și întrebe furnizorul dacă intenționează să înlocuiască (sau să scoată din uz) anumite componente semiconductoare pe care aceștia se bazează în prezent, astfel încât să-și poată planifica mai bine dezvoltarea viitoare a produselor. Dacă furnizorii intenționează să retragă de pe piață o componentă semiconductoare, producătorii trebuie să întrebe dacă aceasta este o decizie permanentă sau dacă vor exista oportunități în viitor pentru reluarea producției acestor componente, iar în acest caz, vor avea nevoie de informații despre preț, cantități sau alte criterii.
Asigurați-vă de viabilitatea pe termen lung a furnizorului – În cazul în care un producător de electronice dezvoltă o aplicație de succes care îi va garanta o sursă importantă de venituri și un element semnificativ de creștere, acesta trebuie să știe dacă furnizorul său de componente semiconductoare are capacitatea de a-l susține de-a lungul procesului de producție. Întrebați despre perspectivele pe termen lung ale furnizorului. Este important să înțelegeți dacă furnizorul are viabilitatea financiară pentru a sprijini acest produs de succes al pieței. În plus, va putea furnizorul respectiv să crească odată cu cererea și să investească în tehnologia de fabricare a generațiilor următoare, atât timp cât producătorul continuă să inoveze și să introducă noi versiuni de aplicații?
Adesea, această creștere a viabilității nu este asigurată de producătorii mai mici de semiconductoare. Cheltuielile de capital necesare pentru a muta producția de la o linie de plăcuțe semiconductoare de 200mm la 300 mm pot fi suportate numai de cei mai mari furnizori. Este imperativ să înțelegeți dacă un furnizor are capabilități (și un apetit) rezonabile de a crește odată cu cererea sau dacă intenționează să rămână la același stadiu de dezvoltare.
Înțelegeți impactul timpilor de livrare și disponibilitatea produselor – Timpii de livrare pentru componentele semiconductoare au continuat să se extindă în ultimii ani, pentru unele produse de la 24 până la 30 de săptămâni. Producătorii ar trebui să întrebe furnizorii ce se va întâmpla dacă piața lor competitivă se “încălzește” rapid, iar disponibilitatea produselor devine extrem de combativă între jucătorii din piață.
Pe măsură ce aceste dezechilibre în scenariile dintre ofertă și cerere se extind, producătorii trebuie să evite să depindă prea mult de furnizorii care nu sunt buni în gestionarea activității lor de producție. Este esențial ca aceștia să minimizeze riscul în lanțurile lor de aprovizionare prin parteneriatul cu un furnizor cunoscut care oferă timpi de livrare rezonabili și previzibili și este de încredere în îndeplinirea obligațiilor. Ei trebuie să știe dacă furnizorul a avut probleme anterioare în lanțul său de aprovizionare și ce măsuri a luat pentru rezolvarea lor. Sunt acești furnizori suficient de proactivi să acționeze rapid atunci când apare o problemă? Au abilitatea de a se integra în lanțul de furnizori al cumpărătorului?
În concluzie, pentru a reduce riscul este nevoie de încredere și, dacă este posibil, de reducerea dependenței față de orice furnizor. Cu cât un producător poate crea surse alternative de produse, în timp ce înțelege, de asemenea, viabilitatea financiară și de fabricație a partenerilor săi, cu atât mai bine va fi capabil să prevină instabilitatea industriei.
Autor: Simon Meadmore, Global Head of Semiconductors
Farnell element14 | ro.farnell.com