Ce este X10?

by donpedro

X10 este un limbaj de comunicare ce permite produselor compatibile să “converseze” între ele folosind reţeaua electrică de 220V (110V la americani) existentă într-o locuinţă. Nu este necesar să spargeţi pereţii şi să cheltuiţi cu instalarea unor cabluri suplimentare!
În sistemul X10 sunt disponibile până la 256 de adrese diferite. Dacă doriţi ca mai mult de un singur dispozitiv să răspundă la acelaşi semnal, pur şi simplu le puneţi pe aceeaşi adresă! Toate produsele compatibile X10 pot fi folosite împreună în diverse combinaţii, fără restricţii privind firma producătoare: puteţi folosi produse Leviton împreună cu X10, Stanley, etc

Orice produs care afişează simbolul “X10 transmitter” emite semnale X10.
Aceste emiţătoare trimit un semnal special de joasă tensiune, codificat, care se suprapune peste tensiunea de 220V curent alternativ, şi se propagă prin reţeaua electrică a casei la toate prizele din apartament. În general, un transmiţător poate “discuta” cu până la 256 de adrese diferite, folosind reţeaua electrică. Mai multe transmiţătoare pot trimite semnale unui acelaşi modul receptor.

Toate produsele cu simbolul “X10 Receiver” primesc şi descifrează semnalele speciale generate de emiţătoarele X10. O dată ce a primit semnalul corespunzător, dispozitivul receptor răspunde şi trece în starea ON sau OFF, pornind sau oprind aparatul casnic legat la respectivul dispozitiv. În general receptoarele au coduri, ca nişte numere de telefon, care au fost programate de utilizator pentru a stabili adresa respectivă. Într-o casă pot exista mai multe dispozitive cu acelaşi cod – la fel ca telefoanele cu acelaşi număr, ele vor “suna” toate odată!

Orice produs cu simbolul “X10 2-Way Transmitter – Receiver” este un modul bidirecţional, ce poate comunica în ambele sensuri folosind reţeaua de alimentare cu energie electrică. La fel ca receptoarele şi emiţătoarele normale, dispozitivele X10 pot comunica pe toate cele 256 de adrese. Atunci când sunt utilizate împreună cu anumite controlere PC; modulele X10 bidirecţionale pot să raporteze controlerului starea lor.

Produsele cu simbolul “X10 Wireless” lucrează numai cu modulele receptoare de radiofrecvenţă. Dispozitivele X10 wireless (fără fir) sunt module cu antenă, ce captează semnalul radio de la emiţătorul X10 şi transmit semnalul X10 în reţeaua de alimentare a casei. Acţionează similar cu o telecomandă.
Dispozitivele X10 Wireless nu pot controla direct un receptor X10, trebuie folosit un modul transiver.

Figura 1

Figura 1 vă ajută să înţelegeţi diferenţele dintre emiţătoarele, receptoarele şi dispozitivele bidirecţionale X10:
în stânga sunt prezentate dispozitivele emiţătoare, mai multe tipuri de controlere sau programatoare /temporizatore;
în mijloc sunt dispozitivele bidirecţionale. Majoritatea controlerelor inteligente, cum ar fi JDS Time Commander, au capacităţi şi de emisie, şi de recepţie;
receptoarele sunt numeroase dispozitive ce se pun în priză, ca un triplu ştecher, sau înlocuiesc prizele clasice. Ele asigură efectiv (prin intermediul unor relee) pornirea / oprirea lămpilor sau aparatelor casnice racordate la ele.

Este uşor să controlaţi un sistem X10!
1.Pentru a obţine controlul automat sau de la distanţă al unei lămpi sau aparat electrocasnic, pur şi simplu introduceţi ştecherul aparatului respectiv în modulul receptor X10.
2. Modulul se introduce în orice priză normală de pe perete.
3. Folosiţi o şurubelniţă mică pentru a stabili “numărul de telefon” al modului. Acest număr este compus din două cifre hexa, Unit Code Dial şi House Code Dial. Împreună, cele două definesc 16×16=256 de adrese diferite. Puteţi aloca un număr de cod unic fiecărui modul, sau, dacă doriţi ca două veioze să se aprindă simultan la primirea semnalului de comandă, puteţi regla acelaşi număr de cod pentru cele două module.
4. Puneţi în priză (orice priză din casă) emiţătorul X10, cum ar fi un mini-controler.
5. Stabiliţi numărul House Code şi reglaţi transmiţătorul conform modulului pe care doriţi să-l comandaţi şi … gata!
Acum puteţi controla de la distanţă lampa sau aparatul conectat la modulul receptor. Astfel, dacă lampa sau aparatul electrocasnic era controlat de un întrerupător de perete, înlocuiţi întrerupătorul respectiv cu un întrerupător compatibil X10.

Puteţi să asamblaţi, oriunde în casă, orice combinaţie de module, comutatoare telecomandate, controlere şi temporizatoare veţi dori. De asemenea, oricând aveţi nevoie, puteţi adăuga în sistemul X10 noi module.

Ce este o casă mai inteligentă?

Credem că este exact ceea ce vreţi dumneavoastră să fie!
Pentru unii, poate fi ceva simplu, cum ar fi un control automat, pe bază de temporizatoare, a câtorva lămpi şi aparate electrocasnice.
Pentru alţii, funcţiile inteligente de securitate pot fi cel mai important lucru.
Altă caracteristică ce vă poate face casa mai inteligentă este sistemul cu audio şi video în toate încăperile.

A face casa mai inteligentă este la fel ca redecorarea apartamentului.
Aveţi de ales: puteţi fie să rezolvaţi totul dintr-o dată, dacă vă ţin curelele, să introduceţi toate facilităţile dorite, fie să procedaţi în etape.
Puteţi realiza casa inteligentă puţin câte puţin, pe măsură ce se ivesc nevoile respective şi bugetul vă permite.
A face casa mai inteligentă nu trebuie să coste excesiv de mult.
Situl smarthome.com s-a specializat în a vă aduce la cunoştinţă tot ce este mai recent şi mai grozav în domeniul tehnologiei casnice, la preţuri de discount.
Multe din produsele prezentate nu sunt disponibile în alte părţi! Altele pot fi procurate şi de la alte firme, dar la un preţ mai mare.
Majoritatea produselor pot fi instalate cu uşurinţă de oricine are un hobby tehnic.
Departamentul tehnic al smarthome.com poate să vă ajute atât la alegerea produselor cele mai potrivite, cât şi la instalarea lor în casă.

O casă mai inteligentă are numeroase avantaje
Dai un ban, dar ştii că face! O casă mai isteaţă economiseşte energia şi contribuie la protecţia mediului printr-un control inteligent al iluminării, încălzirii şi condiţionării aerului. De asemenea, o casă isteaţă vă poate proteja familia şi bunurile împotriva violenţei şi a creşterii criminalităţii. Sistemele sofisticate de supraveghere şi securitate specifice unei case inteligente se pot dovedi foarte utile. Sistemele de tip Home Theater vă permit să aduceţi discoteca sau cinematograful acasă, puteţi beneficia de muzică şi de filme oriunde în casă. Cei în vârstă sau persoanele cu handicapuri fizice pot acum avea control complet asupra casei, “în vârful degetelor”.

Una din cheile pentru a uşura automatizarea casei este folosirea tehnologiei “X10”, descrisă aici. Desigur, se poate realiza o casa inteligentă şi fără sistemul X10, dar este mai dificil şi costă mai mult. X10 este un limbaj de comunicare ce utilizează reţeaua de curent electric existentă în orice locuinţă. Pur şi simplu puneţi în priză sau racordaţi dispozitivele compatibile X10 în priza din perete şi ele vor putea comunica cu orice alte dispozitive X10 din casă. Nu este necesară nici-o cablare specială!

Sistemul X10 a apărut încă din anii 1970, astfel că este o tehnologie matură, bine verificată, chiar dacă beneficiază şi de tehnici de ultimă oră. Sunt deja disponibile sute de dispozitive compatibile X10, şi un număr şi mai mare sunt în proiect, aşa că aveţi de unde să alegeţi.

Cristian Malide

S-ar putea să vă placă și