Vitacom, în parteneriat cu Microchip a organizat în perioada 6-9 iunie Caravana Microchip 2006, un eveniment de excepţie ce cuprinde o serie de patru seminarii tehnice pe diverse teme, cu locaţii în patru oraşe ale ţării. Caravana a poposit întâi la Cluj-Napoca, pe 6 iunie 2006, la Hotel Rimini, apoi în Bucureşti la Hotel Class, în Iaşi la Hotel Europa şi pe 9 iunie la Timişoara, Hotel Ambasador. Adresate inginerilor din cadrul firmelor din industria electronică, seminariile au adus mai aproape de utilizatori cele mai noi produse Microchip: noile familii de microcontrolere pe 16 biţi PIC24F, PIC24H şi respectiv controlerelele de semnal digital din familia dsPIC33. Specialistul Microchip, domnul Markus Wimmer, Field Apllications Engineer pentru Europa de Est a evidenţiat avantajele utilizării produselor în funcţie de tipul de aplicaţie dorit, din punctul de vedere al utilizatorului. Inginerii au fost interesaţi să li se prezinte şi interfeţele cu comunicaţie prin Ethernet şi prin protocolul ZigBee ale modulelor analogice.
Dorim obişniurea inginerilor români cu astfel de evenimete, de aceea veţi avea ocazia în cursul acestui reportaj să aflaţi ce informaţii au câştigat participanţii venind la aceste seminarii.
Organizatorii locali, compania Vitacom Electronics din Cluj-Napoca, vă oferă o imagine mai detaliată asupra tuturor aspectelor legate de Caravana Microchip prin prisma următoarelor interviuri.
Care este scopul acestui eveniment?
Principalul scop al acestui eveniment a fost informarea producătorilor de echipamente electronice din România asupra noilor produse apărute la Microchip. Organizarea evenimentului a fost precedată de un sondaj efectuat în rândul clienţilor noştri. În felul acesta am aflat ceea ce prezintă interes pentru utilzatorii Microchip din România şi astfel putem veni în ajutorul lor cu prezentări tehnice competitive. Seminarul a fost organizat pornind de la acest sondaj, abordând în special teme alese chiar de participanţii la seminar.
Lansarea acestor produse se înscrie într-o strategie Microchip ?
Prezentarea noilor produse a avut ca principal scop prezentarea avantajelor de care pot beneficia utilizatorii de produse Microchip dacă vor include în proiectele lor microcontrolerele PIC24F, PIC24H respectiv controlerele de semnal digital dsPIC33. Participanţii la seminar au fost din rândul personalului tehnic din firmele de producţie din România. Pregătirea lor a fost impresionantă. În fiecare oraş s-a organizat şi câte un concurs în urma căruia unul dintre clienţii noştri a câştigat o placă de dezvoltare de la Microchip – Pickit 2 Starter Kit. Considerăm că organizarea acestor seminarii este bine venită în rândul clienţilor noştri întrucât proiectele la care lucrează sunt într-o continuă schimbare şi inevitabil apar anumite probleme tehnice care sperăm că şi-au găsit răspuns cu ajutorul nostru direct cât şi cu al invitatului nostru de la Microchip, domnul Markus Wimmer.
Cum apreciaţi feedback-ul primit din partea participanţilor?
Participanţii la seminar au fost mulţumiţi de acest eveniment la care, considerăm noi, au participat cu plăcere şi interes, întrucât au avut posibilitatea de a alege în mod direct unele din temele prezentate. Considerăm că s-a deschis un canal de comunicare între personalul tehnic din firmele de producţie şi persoanele specializate pe produsele Microchip din Vitacom Electronics. Principalul interes este, ca peste tot în lume, comunicarea fără fir. Indiferent de domeniul de aplicabilitate al produselor electronice executate din România, se simte tendinţa “eliminării firelor” şi creşterea mobilităţii, evidenţiată prin solicitările celor prezenţi de a afla mai multe detalii despre soluţiile radio propuse de Microchip.
Care este cererea pentru produsele Microchip pe piaţa din România, având în vedere şi aria teritorială de distribuţie a firmei Vitacom? Există anumite produse de la Microchip care “se vând” foarte bine?
Putem spune că pe piaţa din România cererea pentru produsele Microchip este în creştere.
De asemenea nu putem vorbi doar de o mică parte de produse care se vând, diversificarea acestora fiind într-o continuă creştere.
În ce constă noutatea produselor prezentate: microcontrolerele PIC24F, PIC 24H şi respectiv controlerele de semnal digital dsPIC33?
În primul rând în cadrul familiei pe 16biţi de microcontrolere, adresarea spaţiului de memorie se face mult mai uşor, folosindu-se un spaţiu de adresare liniar şi nu prin paginare ca la unele dintre controlerele de 8 biţi.
Acest lucru va elimina problemele care apăreau în software, mai ales în limbajul assembler, pentru adresarea diferitelor locaţii de memorie. O altă noutate foarte importantă şi care suntem convinşi că va fi bine primită, este implementarea unui ceas de timp real şi calendar în hardware (RTCC), cu o precizie de 0.5sec, prin care pot fi setate diferite evenimente şi triggere pentru alarmă atât în “single event” cât şi “cyclic events”. Tensiunea de alimentare este de 3.3V, reducându-se astfel consumul şi prin aplicarea tehnologiei de 0.22µm. Deşi tensiunea de alimentare a fost coborată la 3.3V, intrările digitale sunt tolerante la 5V, ceea ce face ca doar design-ul pentru partea analogică a semnalelor să necesite o atenţie mai deosebită.
În ce priveşte perifericele, acestea sunt utilizabile independent fără a se suprapune ca şi funcţionalitate a pinilor, iar la PIC24H şi dsPIC33F, au fost introduse 8 canale DMA interne pentru interfaţarea perifericelor cu memoria internă. Convertoarele ADC sunt în număr de două şi pot fi setate atât pentru 1.1Msps 10-biţi, cât şi pentru 500Ksps 12-biţi. Prin utlizarea celor două convertoare în modul “butterfly” se poate dubla viteza de achiziţie a semnalului, adică se poate atinge o viteză de cel puţin 2Msps la o rezoluţie de 10-biţi, ceea ce în domeniul achiziţiei de semnale este foarte importantă. Au fost introduse câte două porturi pentru UART, SPI, I2C, CAN şi un port JTAG, folosit deocamdată pentru boundary scan şi programare. În ce priveşte performanţele microcontrolerelor pe 16-biţi, în funcţie de aplicaţie se poate utiliza un PIC24H cu 40MIPS sau un PIC24F cu 16MIPS.
Alte noutăţi aduse de familia de 16-biţi de la Microchip, includ o întârziere deterministică de 5 cicli de tact la intrarea în întrerupere şi 3 la ieşire, execuţia unei instrucţiuni într-un singur ciclu, un multiplicator pe 17-biţi care realizează o multiplicare într-un singur ciclu şi tot într-un singur ciclu se poate realiza manipularea biţilor. În plus, familia dsPIC33F conţine pe lângă alte module şi un motor DSP, ce conţine o instrucţiune MAC (Multiply-Accumulate) ce realizează într-un singur ciclu atât o înmulţire pe 17-biţi cât şi o adunare.
Există cereri de mostre pentru controlerele de semnal digital dsPIC33, dar pentru microcontrolerele pe 16 biţi PIC24F şi PIC24H? Dacă da, din partea căror companii?
Da, există în special din partea clienţilor noştri care sunt la curent cu noutăţile şi care vor să fie cu un pas înaintea celorlalţi prin inovaţie, calitate şi costuri scăzute.
Cât de repede credeţi că vor utiliza inginerii români microcontrolerele pe 16 biţi, pe care Microchip le produce abia din primul semestru al anului 2006, în condiţiile în care unii ingineri lucrează frecvent cu “tradiţionalele” pe 8 biţi, iar alţii abia acum le descoperă?
Acest lucru nu este predictibil pe piaţa românească, dar noi sperăm să se întâmple cât mai repede. Oricum această migrare ţine cont foarte mult şi de aplicaţiile care vor fi dezvoltate în viitor. Firma noastră este însă pregătită pentru un astfel de pas atât în ce priveşte distribuţia cât şi suportul tehnic necesar pentru clienţi.
Cum descrieţi colaborarea cu Microchip? De cât timp datează aceasta şi cum a evoluat în timp?
Colaborarea cu Microchip este un adevărat succes atât pentru Microchip cât şi pentru Vitacom Electronics, având în vedere faptul că în ultimul an în România s-a înregistrat o creştere cu aproximativ 20% a vânzării produselor Microchip. Vitacom Electronics îşi dorea de foarte mult timp o colaborare cu Microchip. La sfârşitul anului 2005 Microchip a oferit distribuţia firmei Vitacom Electronics, devenind astfel singurul distribuitor local autorizat, mai precis singura firmă cu capital integral românesc distribuitoare pentru produsele Microchip pe piaţa din România.
Cum atrageţi clienţii din România să apeleze la serviciile dumneavoastră, în situaţia în care mai sunt şi alte firme care distribuie produse Microchip în România?
În principal urmărim să rezolvăm problemele clienţilor noştri, oferim suport tehnic din partea Vitacom împreună cu Microchip, prin furnizarea de mostre şi suport comercial, precum şi prin promptitudinea răspunsului la cerinţele clienţilor.
Aveţi în vedere organizarea şi a altor seminarii de prezentare de produse în viitorul apropiat? Dacă da, pentru ce produse?
Considerăm că astfel de seminarii sunt foarte utile şi productive pentru clienţii noştrii şi de aceea sperăm să putem organiza în fiecare an un astfel de seminar, cel puţin în ceea ce priveşte produsele Microchip.
Interviu cu domnul Markus Wimmer, Field Application Engineer – Europa de Est
Aţi mai fost în România înainte de acest eveniment? Ce părere aveţi despre inginerii români?
Da, am mai fost în România de câteva ori înaintea acestui eveniment, deoarece activitatea mea se axează pe această zonă. Am întâlnit mulţi ingineri buni, specializaţi. Oamenii sunt foarte interesaţi de tehnologia de vârf. Sunt în derulare multe proiecte interesante, de volum mic sau mediu, ce prezintă o evoluţie constantă, precum şi alte activităţi. Pe timpul desfăşurării caravanei am întâlnit foarte multe persoane din mediul universitar, atât profesori cât şi studenţi. Cooperăm deja cu o serie de universităţi din România şi ne propunem pe viitor să intensificăm activităţile derulate aici.
Referitor la seminariile susţinute ieri şi azi, cum apreciaţi interactivitatea participanţilor?
Ieri am fost în Cluj şi astăzi suntem în Bucureşti. Răspunsul audienţei până acum a fost excelent. Numeroasele discuţii referitoare la produsele noastre şi proiectele clienţilor abia au avut loc în pauze. De obicei mă declar mulţumit de modul de desfăşurare al unui seminar dacă nu am timp să iau prânzul (zâmbeşte), ceea ce într-adevăr s-a şi întâmplat în cazul acestor două zile de seminar şi sper că se va întâmpla în continuare şi în restul caravanei, mâine la Iaşi şi vineri la Timişoara. Deocamdată sunt foarte mulţumit în ceea ce priveşte organizarea şi feedback-ul primit.
Aţi menţionat pe parcursul prezentării că microcontrolerele aduc încasări mai mari decât dispozitivele analogice şi memoriile. Este o tendinţă generală?
Trebuie avut în vedere faptul că varietatea gamei de produse Microchip este mult mai mare în cazul microcontrolerelor decât în cazul EEPROM-urilor seriale. EEPROM-urile seriale sunt produse standard, cu utilizare frecventă şi deseori se întâmplă să atragem clienţi noi prin intermediul EEPROM-urilor. Oferim EEPROM-uri cu cele mai bune performanţe din industrie şi suntem numărul III mondial în vânzările de EEPROM-uri, astfel încât de cele mai multe ori companiile intră în contact cu Microchip pentru această categorie de produse, pentru că au probleme cu alţi producători. Încep prin a folosi EEPROM-uri şi după aceea se gândesc să folosească şi controlerele produse tot de noi. EEPROM-urile nu s-au modificat foarte mult de-a lungul timpului, de fapt sunt aceleaşi modele din ultimii ani. Îmbunătăţirile aduse sunt doar legate de dimensiunea memoriei, interfeţele fiind standard. Categoria microcontrolerelor şi a produselor analogice este foarte dinamică, cu foarte multe produse noi şi opţiuni. Acesta este şi motivul pentru care efortul de dezvoltare investit precum şi încasările înregistrate sunt, în valori absolute, mai mari pentru piaţa de microcontrolere sau de produse analogice decât pentru cea de EEPROM-uri. Cu toate acestea, vindem aproximativ 1,5 milioane de EEPROM-uri pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 700 de milioane de EEPROM-uri pe an, o cifră destul de impresionantă după părerea mea. Conform acestor cifre se poate concluziona că vorbim despre o afacere de succes, chiar dacă nu are cea mai mare amploare în compania noastră. Încercăm să atingem numărul I mondial, aşa cum am atins cu microcontrolerele noastre pe 8 biţi în 2002.
Ce poziţie ocupă Microchip în Europa de Est?
Activitatea mea acoperă Europa de Est dar mai ales România, Bulgaria, Polonia, câteva regiuni din fosta Iugoslavie şi Ungaria.
Ne puteţi spune ce produse se vând cel bine în această regiune?
Situaţia este similară în toate regiunile, proporţiile sunt aceleaşi. Cel mai mare volum de vânzări absolut de până acum s-a atins pe piaţa de microcontrolere pe 8 biţi, situaţie valabilă atât în Europa de Est cât şi în întreaga lume. Produsele pe 16 biţi sunt întrucâtva noi, s-au alăturat portofoliului nostru de produse de doi sau trei ani, dar au cea mai mare rată de creştere. Înregistrăm o creştere trimestrială de mai mult de 40% pe piaţa de produse pe 16 biţi. Suntem convinşi, deja am văzut cifrele, că microcontrolerele pe 16 biţi vor deveni un segment din ce în ce mai important din afacerea noastră.
Când va introduce Microchip produsele pe 16 biţi, prezentate azi, pe piaţa din România?
Prima generaţie de dsPIC-uri abia a fost introdusă în 2004 şi deja avem în derulare comenzi pentru proiectele din România. Chiar am avut la seminar, printre participanţi, persoane care au lucrat cu dispozitive din familia dsPIC33, produse anunţate în octombrie anul trecut. O mare parte din produsele noastre sunt deja în producţie şi avem deja mulţi clienţi în acest moment, marea majoritate de talie mare, care s-au adaptat foarte repede, au finalizat stadiul de proiectare şi încep în această perioadă etapa de producţie. Pentru companiile mai mici, care nu au luat parte la etapele iniţiale de familiarizare cu noile produse, faza de proiectare începe acum. Cea mai mare parte a generaţiei a 2-a de produse pe 16 biţi a fost deja introdusă în producţie, după cum am menţionat anterior.
Ne puteţi da mai multe detalii despre noile produse care vor fi lansate în cursul acestui an?
Multe dintre activităţile anunţate astăzi vor fi introduse prima oară publicului la sfârşitul lunii iulie 2006. În acea perioadă, chiar lângă sediul Microchip din Phoenix, Chandler Arizona, se va desfăşura conferinţa de mare amploare MASTER’s (Microchip Annual Summer Technical Exchange Review). Perioada exactă de desfăşurare a acestei conferinţe pur tehnice este intervalul 26-29 iulie 2006, existând posibilitatea de participare şi la clasele de seminarii premergătoare conferinţei, din intervalul 24-25 iulie (www.microchip.com/masters). Cu această ocazie doresc să invit fiecare inginer din România să profite de şansa de a participa şi de a asimila toate detaliile tehnice, de a descoperi ultimele noutăţi în domeniu şi de a întâlni ingineri din toată lumea pentru a discuta proiectele proprii şi a stabili contacte.
Aţi menţionat intenţia de a vă implica în activitatea universitară. Ne puteţi oferi mai multe detalii?
Da, strategia Microchip este de a colabora cu universităţile precum şi cu şcolile de învăţământ superior tehnic din întreaga lume. Derulăm un proiect intitulat “Microchip University” care ne oferă posibilitatea de a coopera cu mai mult de 400 de universităţi din toată lumea, deci şi din Europa de Est, în situaţia în care avem mai mult de 4600 de contacte cu universităţi. Dorim să folosim orice şansă pentru a sprijini instituţiile din domeniul educaţiei cu echipamentele noastre şi de asemenea, ceea ce reprezintă şi cel mai important aspect, să oferim toate nivelele de suport tehnic prin intermediul echipei noastre de ingineri FAE (Field Application Engineers) precum şi a platformei “support.microchip.com”.
Unele companii v-au luat-o înainte, privind implicarea în procesul educaţional din universităţi, de exemplu în Bucureşti. Ce opinie aveţi despre aceasta?
Toată lumea din Microchip ştie că aceasta este o strategie des întâlnită, că a sprijini o universitate înseamnă a sprijini viitorii tăi clienţi. Cunoaştem acest lucru şi datorită creşterii personalului din centrele noastre din Europa de Est vom putea sprijini din ce în ce mai multe persoane şi proiecte universitare. Închipuiţi-vă că în biroul în care lucrez, acum doi ani de zile, lucrau doar doi angajaţi, iar în viitorul apropiat vom fi nouă sau zece persoane. În paralel am înfiinţat reprezentanţe în Europa de Est, cu care colaborăm. Aceste investiţii ne vor permite să mărim suportul oferit universităţilor. Un lucru este să oferi reduceri la echipamentele de dezvoltare şi altul este să oferi acestor instituţii acelaşi suport pe care îl oferi clienţilor şi această strategie din urmă dorim noi să o implementăm.
Unde se situează reprezentanţa pentru Romania?
În acest moment România este deservită de biroul din Bulgaria, dar în curând vom înfiinţa şi o reprezentanţă chiar în această ţară. Este încă prea devreme să anunţ acest aspect, dar nu mai este mult până la acel moment. La momentul la care cititorii vor parcurge acest articol, noi vom avea stabilită locaţia pentru reprezentanţa din România. Încă un pas pentru a oferi cel mai bun suport din industrie. Separat de această iniţiativă colaborăm îndeaproape, cu succes, cu distribuitorii locali din România, cum este firma Vitacom Electronics, care a asigurat organizarea acestui seminar “caravana Microchip” pe tot întinsul ţării.
În ce alte ţări din Europa de Est mai aveţi reprezentanţe?
Avem o reprezentanţă în Cehia, care acoperă Cehia şi Slovacia, una în Polonia şi alta în Bulgaria, acoperind Bulgaria, Serbia şi România. România va avea în curând propria reprezentanţă locală.
Am observat interesul sporit al companiei Microchip în vederea înfiinţării unui Centru de Cercetare şi Dezvoltare în Europa de Est. Ne puteţi spune mai multe detalii despre acest aspect?
Această idee a trecut deja de stadiul de interes. O companie Microchip românească este deja înregistrată în acest scop, urmând să opereze ca Centru de Proiectare (Design Center). Deja mulţi angajaţi Microchip muncesc din greu pentru a-l pune pe picioare pentru ca acesta să fie operativ. Analiştii noştrii au arătat că România este ţara perfectă pentru a stabili un Centru de Proiectare şi suntem convinşi că aici vom găsi ingineri calificaţi, adică cel mai important factor pentru succesul unui astfel de centru.
Să revenim la produse. Câţiva ingineri, participanţi la acest seminar, au spus că folosesc produse de la alte companii (Texas Instruments, Atmel) pentru că acestea au performanţe mai bune decât cele pe 8 biţi de la Microchip. Care este părerea dumneavoastră în legatură cu acest aspect?
Totul depinde de ceea ce doreşti să proiectezi. Gama de produse a fiecărui producător are avantajele sale şi la fel este şi în cazul nostru. Acestea depind de aplicaţie. După cum s-a văzut în cadrul seminarului de astăzi, suntem singurii ofertanţi de dsPIC-uri pe 16 biţi (o combinaţie între microcontroler şi procesor digital de semnal). Credem că avantajul nostru este oferit în aceeaşi măsură de instrumentele de dezvoltare, suportul direct şi suportul pentru proiectare oferit companiilor. Ne mândrim cu aceste servicii întrucât sunt cele mai apreciate în Europa şi America şi dorim să le îmbunătăţim în continuare. În altă ordine de idei, noi nu ne concentrăm numai asupra clienţilor mari, în schimb încercăm să oferim aceleaşi servicii unei baze mari de clienţi. Microchip procedează diferit faţă de alte companii, cum sunt cele menţionate anterior, care colaborează numai cu firmele mari, de exemplu cele din industria automobilelor. Baza noastră de clienţi acoperă un număr de 60000-70000 de clienţi din toată lumea. Povestea nostră de succes, s-a bazat şi se bazează în continuare atât pe firmele mici, medii dar şi pe cele cu volum mare de activitate.
Sunt inginerii din Europa de Est interesaţi de serviciul online Microchip Direct ?
Nu am la dispoziţie date exacte, dar pot spune cu siguranţă că interesul există, deşi observăm o tendinţă în rândul majorităţii oamenilor de a folosi tot canalele de distribuţie locale, pentru că acestea le oferă un contact direct. Noi nu intenţionăm să înlocuim partenerii noştri de distribuţie cu serviciul Microchip Direct (www.microchipdirect.com). Acesta trebuie considerat doar un serviciu alternativ pentru aceia care doresc să îl folosească. Distribuitorii locali sunt partenerii noştri, ne bazăm pe ei. În acelaşi timp ei păstreză contactul cu clientul, mai ales în Europa de Est, unde fiecare ţară are propria sa limbă oficială. Oamenii preferă de obicei să colaboreze cu un distribuitor local. ştiu că avem destul de mult succes cu serviciul Microchip Direct şi ne bucură faptul că oamenilor le plac serviciile noastre suplimentare precum microchip direct sau centrul nostru de programare online.
Doriţi să transmiteţi un mesaj inginerilor din România?
Personal trebuie să menţionez, deşi experienţa mea în cadrul Microchip nu este foarte mare, întrucât m-am alăturat echipei acum aproximativ un an de zile, că îmi dau seama din feedback-ul primit că inginerii români au dus lipsă în trecut de suport tehnic. Doresc să se afle că noi investim foarte mult în aceasta direcţie şi că facem tot posibilul în vederea oferiri unor servicii de calitate. Dorim ca ei să dea o şansă acestor eforturi şi să ne contacteze pe noi, sau pe partenerii noştri de distribuţie, să încerce produsele noastre, capacitatea noastră de a le oferi suport şi după aceea să compare cu ceea ce aveau înainte atât din punctul de vedere al produselor cât şi al suportului de care beneficiază.
Doresc să recomand tuturor celor interesaţi următoarele pagini de internet utile www.microchip.com/16bit, www.microchip.com/masters şi www.microchip.com/webinars.
Interviu cu Jelea Adrian, Inginer UTI Systems S.A.
Ce părere aveţi despre produsele prezentate astăzi? Le cunoşteaţi?
Majoritatea da, am lucrat cu multe din produsele de la Microchip. Am început cu familia PIC 16 şi aş putea să spun că le-am “pierdut” pe cele din familiile PIC10 şi PIC12 pentru că trebuia să mă întorc la un soft mai primitiv şi nu merita. După aceea am descoperit microcontrolerele din familia PIC 18 şi am rămas la acestea şi lucrez preponderent cu ele. Cu câteva luni în urmă am primit câteva dispozitive din familia J, care se încadrează în categoria low-cost. Am realizat chiar câteva aplicaţii cu acestea şi sunt deosebit de mulţumit. Dezavantajele acestor produse pe care le-a subliniat domnul Markus Wimmer (reprezentantul Microchip care a susţinut prezentarea) nu intrau în calcul pentru aplicaţiile mele, deci mi-au fost foarte utile.
Am folosit câteva tipuri de componente din portofoliul de electronică analogică: driverele de MOSFET-uri, amplificatoarele operaţionale, potenţiometrele digitale. Pentru nivelul de precizie şi specificaţiile de care am eu nevoie au fost excelente. Desigur sunt şi alţi jucători pe piaţă la diferite preţuri, la diferite calităţi.
De ce aţi rămas totuşi la produsele Microchip?
Pentru că au suportul tehnic cel mai bun. La ei pe site găseşti programe gata făcute, au documentaţia foarte bine pusă la punct. E mult mai uşor. Chiar dacă sunt alte cipuri mai bune disponibile pe piaţă, timpul către piaţă, aşa numitul time-to-market, este mult mai bun cu soluţiile Microchip.
Ce tip de aplicaţii aţi realizat?
De toate felurile: de la home-appliace, care presupun măsurarea temperaturii, aprinderea unui bec, la invertoare de tensiune, controlere pentru motoare, display-uri publicitare, achiziţii de date etc.
Cunoaşteţi serviciul support.microchip.com de asistenţă Microchip, dar cel de distribuţie disponibil on-line pe microchipdirect.com?
L-am observat de mai bine de un an, trebuie să menţionez că pentru România nu este tocmai practic datorită costurilor ridicate ale transporturilor şi taxe vamale. Desigur dacă ai un proiect cu producţie masivă este o opţiune viabilă, preţurile fiind sensibil mai mici. Am lucrat o vreme în străinătate şi acolo microchip.direct este o opţiune viabilă.
Cunoaşteţi serviciul de comandă a mostrelor de componente prin serviciul online sample.microhip.com?
Desigur, mai toţi electroniştii şi non electroniştii cunosc acest serviciu şi trebuie să spun că s-a făcut un oarecare abuz de el, de aceea în acest moment nu mai este disponibil pentru România. În acest moment procedura este un pic mai complicată, numai anumite firme mai pot dispune de acest serviciu – implică o procedură de înregistrare a companiei şi aprobare de către Microchip. Din păcate am avut cunoştinţă de multe cazuri în care persoanele comandau maximul de componente care era posibil şi ulterior le ţineau într-un sertar, sau mai rău, încercau să le vândă. Ar trebui cunoscut faptul că produsele oferite ca sample de către toate companiile nu au robusteţea şi fiabilitatea celor pentru vânzare. Sunt bune pentru dezvoltare, dar nu sunt bune pentru operare de lungă durată într-o instalaţie.
Ştiţi că există alţi producători care oferă componente pe 32 de biţi? V-aţi gândit să vă orientaţi către produsele lor?
Aplicaţiile în care am fost implicat nu necesită 32 de biţi. Un astfel de dispozitiv este mult prea avansat şi toată arta proiectării se duce în software, nu mai pui atâtea componente şi devine totul mult prea “à la programator” şi nu mă interesează personal aceasta situaţie. Iar pentru aplicaţiile embedded, în care o plăcuţă trebuie să îndeplinească câteva funcţii, un procesor de 32 de biţi este mult prea mult. Chiar citeam un articol despre o firmă care a scos pe piaţă un microcontroler de 32 de biţi cu preţ la cantitate de sub un dolar. Trebuie menţionat totuşi că migrarea la 32 de biţi implică şi unele dezavantaje – deşi capeţi multă putere de calul matematic pierzi uşurinţa lucrului la nivel de bit – abilitate nativă pentru 8 şi 16 biţi.
Vă rog să ne spuneţi dacă aţi apucat deja să lucraţi cu vreunul dintre noile produse pe 16 biţi 24F şi 24H sau dsPIC-urile?
Am făcut deja o aplicaţie mică să văd cum se lucrează cu noul dsPIC 30F, a fost o aplicaţie experimentală.
Deja este cam mult pentru cât am eu nevoie, este mult prea performant, deocamdată rămân la cele pe 8 biţi.
Când credeţi că va fi necesar să le folosiţi pe cele pe 16 biţi?
Atunci când voi da de o aplicaţie care să necesite acest lucru.
Interviu cu Adrian David, Inginer Technosoft
Ce părere aveţi despre produsele prezentate astăzi?
Nu sunt familiarizat cu produsele Microchip, deoarece noi lucrăm cu DSP-uri de la Texas Instruments. Am venit la acest eveniment pentru a mă informa despre microcontrolerele dsPIC de la Microchip, deoarece este posibil ca firma noastră să le folosească într-o nouă generaţie de produse. Familia dsPIC mi-a făcut o impresie bună, din cele spuse părând competitivă cu DSP-urile TI din familia F2xxx.
Ce tip de aplicaţii realizaţi în cadrul firmei?
Drive-uri pentru motoare electrice – Brushless DC, PMSM, steppere, IM, DC brushed. Conceptul este de drive universal care implementează controlul distribuit şi de aceea eram interesat şi de soluţiile de comunicaţie Controller Area Network (CAN) şi Ethernet oferite de Microchip.
O soluţie interesantă mi s-a părut controlerul de Ethernet cu interfaţă SPI, ENC28J60.
Cum aţi început să utilizaţi produse de la Texas Instruments?
Ce a motivat alegerea acestei firme?
Atunci când am început dezvoltarea aplicaţiilor de control de motoare, TI avea soluţii dedicate pentru motor control şi reprezenta liderul în domeniu.
Văzând prezentarea credeţi că există şanse ca firma dumneavoastră să lucreze cu produsele Microchip în viitor, sau veţi continua cu celelalte?
Noi oricum vom continua să lucrăm cu aceleaşi produse ca şi până acum. Pentru a lua o decizie privind folosirea produselor Microchip pentru o nouă familie de produse, trebuie făcută o analiză mai amplă la nivelul conducerii.
Ce ştiaţi de Microchip înainte de a veni la acest seminar?
Auzisem de produsele Microchip, dar nu aveam o idee despre performanţele lor, nu ştiam dacă au produse pentru controlul motoarelor. Ætiam doar că fac microcontrolere care merg spre preţuri mici. Noi ne dezvoltăm produsele folosind DSP-urile Texas Instruments, care au un preţ mai ridicat şi poate ar fi interesantă şi o soluţie cu un preţ mai mic şi cu mai puţine facilităţi.
Cu ce firme de distribuţie de componente electronice colaborează firma dumneavoastră? Sunteţi mulţumiţi de serviciile acestora? Doriţi să le recomandaţi anumite aspecte?
Lucrăm cu distribuitori externi care oferă servicii de calitate. Pentru comenzi mari lucrăm cu Spoerle, iar pentru cantităţi mai mici cu Distrelec sau Farnell.
Interviu cu dl. inginer Corneliu Mihail Donciu, Director Ohmedium Sin S.R.L.
Cunoşteaţi produsele Microchip prezentate astăzi?
Noi folosim produsele Microchip de şase ani. În mare parte ştiam despre tot ce s-a vorbit aici dar nu ştiam aşa în amănunt, cum s-a discutat aici. Foarte important este faptul că s-au subliniat anumite facilităţi de bază ale noilor familii de circuite.
Dumneavoastră ce produse aţi utilizat, până acum, din gama de microcontrolere dar şi din cea de componente analogice Microchip?
Din categoria celor analogice folosim amplificatoare operaţionale, convertoare analogic digitale şi potenţiometre digitale, dar acestea din urmă nu pot fi încadrate propriu-zis într-o categorie. Dintre microcontrolere, am lucrat cu diferite tipuri din familiile PIC12 şi PIC16.
De ce nu aţi lucrat şi cu familia PIC18?
La PIC18 se schimbă abordarea problemei, deja trebuie să ai un compilator de C. Noi lucram până acum în Assembler. Codul în Assembler are nişte avantaje faţă de C pentru că îţi permite să minimizezi codul, te lasă să lucrezi la frecvenţe mari privind achiziţia datelor, controlul perifericelor, pe când la C, până la urmă, nu ai acces la aceste facilităţi.
De ce aţi rămas la produsele Microchip? Aţi mai încercat produse similare şi de la alţi producători?
Acum şase ani când ne-am gândit să folosim nişte microcontrolere, a trebuit să ne axăm pe o familie, pentru că în momentul în care foloseşti nişte circuite precum microcontrolerele, pe lângă produsul în sine ai nevoie de un suport tehnic soft, hard, sisteme de dezvoltare care implică o foarte mare sumă şi nu îţi poţi permite în acelaşi timp să foloseşti mai multe tipuri de circuite. Acum îmi este foarte greu să spun ce îmi oferă alte companii. Problema a fost acum şase ani când am luat această decizie.
Ce v-a condus la această decizie?
În primul rând gama de produse, care era foarte largă faţă de alţii, al doilea era suportul tehnic, care de atunci s-a îmbunătăţit foarte mult, dar şi atunci era bun şi apoi preţul la aparatura de dezvoltare: emulatoare, plăcile de dezvoltare. Noi nu avem serii foarte mari şi de aceea preţul de dezvoltare reprezintă o parte semnificativă a produsului final.
Ce tipuri de aplicaţii realizaţi?
Sisteme de achiziţii de date şi de măsurare a diferite mărimi analogice, în special timp.
Puteţi să-mi spuneţi când credeţi că veţi avea nevoie de noua familie de
microcontrolere PIC24, prezentată azi?
Acum ne gândim să trecem direct la PIC24, dar depinde şi de preţ, depinde de mai multe aspecte. Acum ni s-a prezentat doar partea tehnică. Problema este că în momentul în care faci o aplicaţie, deja durata ei de viaţă te obligă să te gândeşti la ce va fi peste cinci, şase ani. Din acest punct de vedere suportul pentru familia PIC24 este mult mai important şi mult mai de bază acum decât pentru familia PIC18.
Aveţi în vedere şi dsPIC-urile?
Nu, numai partea de microcontrolere. Nu ştiu dacă la noi în ţară va fi cineva care chiar să le folosească, nu numai în plan ştiinţific, academic, ci chiar să facă o aplicaţie în masă.
Cunoaşteţi serviciile Microchip online: microchip DIRECT, sample MICROCHIP, support MICROCHIP?
Am folosit până acum doar serviciile de suport tehnic oferite de Microchip deoarece avem în derulare câteva contracte de furnizare de circuite integrate semnate înaintea apariţiei suportului microchipDIRECT. Aceste servicii de suport tehnic se caracterizează prin acurateţe, rapiditate şi dau posibilitatea de a revedea atât istoricul problemelor pe care le-ai ridicat şi al rezolvărilor respective cât şi istoricul tuturor problemelor ridicate de utilizatori şi al rezolvărilor acestora. Este o modalitate utilă de a ieşi dintr-un impas în timp util.
Interviu cu Adrian Puiu, inginer proiectant la Roel Electronics S.A. cu o vechime de 10 ani în domeniul cercetării şi 5 ani în cadrul firmei.
Ce părere aveţi despre produsele prezentate astăzi, atât despre microcontrolerele PIC 24F şi PIC24H cât şi despre dsPIC-uri?
Aplicaţiile dezvoltate de Roel Electronics de până acum nu necesitau frecvenţe ridicate de lucru, motiv pentru care până acum am utilizat numai microcontrolere Microchip din clasa low (12Fxxx) şi medium (16Fxxx şi 18Fxxx). Experienţa mea anterioară, cu microcontrolere pe 16 biţi şi 32 biţi s-a rezumat la microcontrolere fabricate de alţi producători, cum ar fi Texas Instruments sau Hitachi (mai noua Renesas). Noile microcontrolere de înaltă performanţă de la Microchip ne vor permite implementarea mai multor funcţii datorită memoriilor FLASH şi RAM mult mai mari, precum şi lucrul la frecvenţe ridicate (fiind capabile să execute 40 MIPS).
De ce aţi ales atunci să lucraţi cu componentele similare de la Texas Instruments sau Hitachi?
În urmă cu 8 ani când lucram la proiectul pentru masterat, dispuneam de o platformă de dezvoltare care era echipată cu un DSP produs de firma Texas Instruments TMS320C31 iar la momentul respectiv încă nu exista dsPIC-ul Microchip. Aplicaţia punea în valoare patru comenzi discontinue a invertoarelor trifazate de tensiune, destinate alimentării motoarelor asincrone şi reprezenta o platformă de studiu pentru studenţii Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Politehnicii Bucureşti. După ce a realizat dsPIC-ul, Microchip a venit în întâmpinarea utilizatorilor punând la dispoziţia acestora o întreagă listă de librării software destinate domeniului motor control şi nu numai.
Referitor la produsele prezentate azi, în ce categorie de aplicaţii credeţi că le veţi putea integra?
Într-o firmă privată este bine ştiut că dacă nu ai produse competitive şi nu realizezi profit, nu rezişti pe piaţă. Am fost nevoiţi să alegem microcontrolere ale căror resurse să satisfacă strict necesităţile aplicaţiei unde urmau să funcţioneze, fără nici un fel de “risipă” de resurse. Cu alte cuvinte, încercăm să obţinem un preţ de cost al echipamentului cât mai scăzut cu putinţă, chiar dacă asta necesită un efort în plus în ceea ce priveşte dezvoltarea. Scopul de a creşte eficienţa economică ne obligă să ţinem seama şi de timpul alocat dezvoltării de noi produse. Fapt pentru care va trebui ca în viitorul apropiat să integrăm noile microcontrolere, ale căror resurse permit o dezvoltare mai rapidă. Chiar dacă preţul de cost al acestora este ceva mai ridicat, raportul cost-beneficii cred că va impune noile componente Microchip inclusiv în domeniile în care activează Roel Electronics: sisteme de efracţie, avertizare, incendiu, dispecerizare, control acces şi nu în ultimul rând automotive.
Pentru ce aplicaţii sunt mai bune produsele Microchip faţă de produsele altor companii?
Portofoliul produselor realizate integral în cadrul firmei Roel Electronics, principalul producător român de echipamente pentru industria securităţii electronice, este foarte vast şi acoperă o arie de aplicaţii foarte largă. Printre acestea pot enumera câteva dintre ele şi anume: module de comandă radio destinate aplicaţiilor din domeniul “home automations”, o clasa vastă de centrale pentru detecţie şi avertizare la efracţie partiţionabile şi nepartiţionabile, echipamente pentru controlul accesului şi pontaj, centrale de tip “Stand-Alone” sau pentru controlul accesului în reţea (până la 32 de puncte de acces), dispecerate de monitorizare a sistemelor de efracţie cu comunicator digital, echipamente de avertizare acustică şi optică la efracţie şi incendiu; comunicatoare GSM programabile care supraveghează linia telefonica fixă, controllere pentru porţi de garaj, iar din domeniul automotive producem o clasă vastă de alarme auto, sisteme de monitorizare şi localizare a autovehiculelor prin GPS.
Roel Electronics nu a ales la întâmplare produsele Microchip. A primat costul componentelor, dar a cântărit foarte mult în alegerea acestora şi suportul oferit de către firma producătoare, din punct de vedere al instrumentelor puse la dispoziţie pentru a facilita dezvoltarea. Acestea au fost motivele pentru care marea masă a componentelor cheie cu care lucrăm sunt marca Microchip. Însă, Roel Electronics fabrică şi produse care sunt echipate cu microcontrolere fabricate de către Atmel. La momentul când au fost dezvoltate, Atmel oferea resurse net superioare celor de la Microchip, pentru aceeaşi clasă, la un cost mai scăzut. În opinia mea, în prezent, pentru aplicaţiile “low cost” microcontrolerele de la Microchip, din generaţiile precedente, sunt cele mai recomandate a fi folosite.
În cât timp credeţi că veţi ajunge să folosiţi componentele pe 16 biţi de la Microchip care se lansează acum?
În următoarele luni va trebui sa utilizăm noile componente Microchip, deoarece suntem nevoiţi să gândim noile aplicaţii astfel încât să fie competitive în perspectiva următorilor 4-5 ani. Dată fiind evoluţia domeniului IT&C din ultimii ani, dezvoltatorii din domeniul sistemelor de securitate vor trebui să pună în practică noi aplicaţii, care să utilizeze tehnologii precum GSM, GPRS, 3G, ETHERNET etc. În următorii 4-5 ani arhitectura sistemelor de securitate cred că se va schimba semnificativ. A existat o reticenţă din partea clienţilor în ceea ce priveşte interconectarea sistemelor de antiefracţie (gândindu-se că această interconectare va scădea gradul de securizare al obiectivului) cu alte sisteme conexe cum ar fi control accesului, home automation respectiv conectarea la internet. Această idee pare să fie depăşită deja, existând semnale vizibile din rândul celor care lucreză în domeniu cu privire la punerea în practică a acestor interconectări. Vor avea de căştigat firmele care vor oferi rapid astfel de soluţii şi care se vor dovedi fiabile. În concluzie, Roel Electronics este pregătit să utilizeze noile microcontrolere de la Microchip, pe care vor rula viitoarele aplicaţii, fără a face însă rabat de la normele de securitate.
Ce părere aveţi referitor la calitatea serviciului de livrare oferit de Microchip?
Microchip este o companie care ştie să îşi aleagă dealerii. Companiile cu care lucrăm, Vitacom şi Comet, îşi respectă termenele de livrare.
Vă este cunoscut serviciul MicrochipDirect?
Sunt abonat la acest serviciu şi primesc în mod regulat materiale promoţionale şi informaţii actualizate. Mostrele de componente sunt comandate însă prin intermediul distribuitorilor noştri.
Ce părere aveţi despre acest seminar? Era nevoie să vi se prezinte aceste componente sau v-aţi fi descurcat să vă documentaţi singur, când aţi fi avut nevoie de ele?
Timpul este preţios şi fiind implicaţi în proiectele curente, orice tip de trainig privind noutăţile în materie, este binevenit.
Ce avantaje vă oferă Microchip faţă de alte companii pentru această gamă de produse?
Consider că microcontrolerele de la Microchip au multe puncte tari, comparativ cu microcontrolerele oferite de celelalte companii, datorită faptului că oferă o gamă largă de periferice, la un preţ imbatabil. Apreciez în mod deosebit instrumentele de dezvoltare. În plus, Microchip oferă în mod gratuit instrumentele de dezvoltare software. Suportul tehnic este mulţumitor, însă poate fi îmbunătăţit.
Ce recomandări aveţi pentru Vitacom sau Microchip vis a vis de aceste produse?
Creşterea gradului de adopţie s-ar putea realiza prin programe special dedicate mediului academic. Microchip ar putea să echipeze în mod gratuit laboratoarele facultăţilor din domeniul electric.
În plus, odată lansate pe piaţă, noile componente pot fi oferite partenerilor tradiţionali sub formă de mostre, fapt ce accelerează introducerea lor în fabricaţia de serie.