Capturarea anomaliilor insesizabile de formă de undă cu funcţia reuşită/eşec din osciloscopul portabil ScopeMeter® 190 seria II de la Fluke

by donpedro

Observarea unei forme de undă pe ecranul unui osciloscop în speranţa că va aparea o perturbaţie, urmată de încercarea manuală de a îngheţa afişajul înainte de următoarea actualizare a formei de undă este aproape imposibilă! Dar cum se pot captura perturbaţiile aleatorii? Cu ajutorul funcţiei de testare reuşită/eşec prezentă în osciloscopul portabil 190 seria II de la Fluke, formele de undă insesizabile sunt capturate automat.

Vom utiliza binecunoscutul şablon de mască de impulsuri ITU G703 ca exemplu pentru a ilustra cât de uşor se pot captura anomaliile de formă de undă care ies în afara unui şablon de formă de undă pe care îl creaţi.

Standardul G.703

Figura 1: Șablon G.703 – E1  (Impuls normal)

Standardul G.703 a fost introdus iniţial pentru transmisiile de voce şi date prin intermediul reţelelor digitale. Aceasta este o recomandare ITU (fosta CCITT) asociată cu standardul PCM. Conversia de voce analogică în date digitale conform PCM necesită o lăţime de bandă de 64 kb/s (±100 ppm), având ca rezultat unitatea de bază pentru G.703. Prin multiplexare, aceasta rezultă într-un T1 de 1.544 Mb/s şi E1 de 2.048 Mb/s.

Caracteristicile electrice ale interfeţelor de reţea sunt descrise în recomandarea G.703. Limitele pentru un semnal de 2.048 Mb/s sunt ilustrate în Figura 1.

Testarea multicanal cu ajutorul a două măşti diferite

Între un panou de conexiuni şi o linie de transmisie coaxială se utilizează un transformator simetric-asimetric, pentru potrivirea impedanţei liniei simetrice de 120Ω cu o linie coaxială 75Ω. Intrarea şi ieşirea pentru transformatorul simetric-asimetric au fiecare câte o mască specifică (Figura 2).

Osciloscopul portabil Fluke ScopeMeter poate executa simultan un test reuşită/eşec la intrarea şi la ieşirea transformatorului simetric-asimetric, cu măşti diferite. Intrările flotante şi izolate (cu mască separată) ale instrumentului de testare Fluke ScopeMeter fac posibile aceste măsurători fără riscul realizării de împământări nedorite. Mai mult, sondele cu impedanţă ridicată permit măsurători directe fără încărcarea liniei şi fără necesitatea utilizării unei sonde diferenţiale externe.

Figura 2: Rețeaua ISDN30

Figura 3: Exemplu de mască coaxială ITU G.703 – E1 editată în Excel

Editarea şabloanelor reuşită/eşec

Cu ajutorul software-ului FlukeView putem exporta o formă de undă într-un fişier Excel şi putem crea un şablon personalizat. Un şablon de referinţă pentru testarea reuşită/eşec poate fi creat prin salvarea formelor de undă din FlukeView în format .csv şi editarea formei de undă folosind de exemplu, Excel sau Notepad, precum şi introducerea de noi valori pentru fiecare punct pentru probă.

Forma de undă de referinţă necesită o formă de undă min-max cu 300 de puncte. În figura 3, coloana B reprezintă valorile minime ale măştii (albastru sau linia inferioară din diagramă), iar coloana C reprezintă valorile maxime ale măştii (roşu sau linia superioară din diagramă). Zonele din stânga şi din dreapta şablonului original nu sunt de interes pentru acest test reuşită/eşec, ceea ce înseamnă că valorile minime şi maxime sunt determinate de dimensiunea ecranului. Odată ce şablonul de referinţă este editat, acesta poate fi încărcat în osciloscopul portabil ScopeMeter cu ajutorul FlukeView (v5.0 sau ulterioară).

Figura 4: Şablon reuşită/eşec utilizat ca referinţă la intrarea A

Se poate utiliza un şablon ca referinţă pentru testarea la intrarea A sau ca referinţă la intrarea B. Punctul de declanşare trebuie să fie la 50% din frontul crescător al impulsului. Pentru poziţionare exactă, partea superioară a simbolului declanşatorului trebuie aliniată cu nivelul 50% al şablonului.

De asemenea, un test reuşită/eşec poate fi executat la ambele intrări, folosind două măşti diferite. La intrarea A, intrarea unui transformator simetric-asimetric poate fi monitorizată cu un şablon corespunzător unei impedanţe de linie de 120Ω, în timp ce intrarea B monitorizează ieşirea transformatorului simetric-asimetric folosind un şablon de 75Ω.

Concluzie

Testarea reuşită/eşec accelerează depanarea electronică prin identificarea tuturor evenimentelor care depăşesc valorile minime sau maxime specificate în şablonul de referinţă.

Indiferent dacă întreţineti reţele de telecomunicaţii sau sisteme de control industriale, flexibilitatea şabloanelor personalizate şi indicatorii reuşită/eşec fac din Fluke 190 seria II un instrument eficient în rezolvarea problemelor.

 

ARC BRAȘOV SRL este partener autorizat în România,
pentru detalii vă rugăm să ne contactați.

Autor: Ing. Gabriel Ghioca, ARC Brașov
gabriel.ghioca@arc.ro

Tel: 0268 472577; 0268 – 477 777 | arc@arc.ro | www.arc.ro | Blog.arc

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu