Din când în când, o idee bună se transformă într-o afacere bună și, bineînțeles, o poveste deosebită, care ajunge să-și facă loc printre pionierii unei industrii. Când spunem acest lucru, ne gândim la Raspberry Pi și cum a devenit însuși un pionier al industriei electronicelor, găsindu-și loc în cât mai multe case și afaceri, având cea mai variată plajă de utilizare.
Când vorbim despre Asus, ne gândim la cineva care ia un proiect sau un produs existent și îl face mai bun, având o reputație foarte bine cunoscută pentru calitatea și fiabilitatea sistemelor de calcul pe care le oferă, iar Tinker Board este un proiect care vrea să convingă utilizatorii sistemelor SoC că se poate și mai bine decât cu Raspberry Pi 3.
Puterea de calcul este suportată de către un procesor ARM-Cortex A17 Rockchip RK3288 1.8GHz și o memorie dual-channel DDR3 de 2GB. Dacă asta nu este suficient, Asus s-a gândit la câteva aspecte care fac viața utilizatorului mai ușoară.
Printre acestea se numără codarea prin culori a pinilor GPIO, explicată în manual, implementarea unui port LAN Gigabit, posibilitatea de a adăuga o antenă mai puternică modulului Wi-Fi, compatibilitatea cu accesoriile și casetele Raspberry Pi, plus o calitate audio la o rezoluție de 24 biți/192KHz. Aceste lucruri pot crește numărul de aplicații la care poate fi utilizat un SoC și eficiența sa. Menționăm că suportul de redare 4K/30fps nu este tocmai nativ, așa cum spune Asus, fiind o scalare a rezoluției 1080p. Așteptăm acest suport în viitor, dacă chipul grafic Mali T760, tactat la 600MHz, împreună cu procesorul Rockchip, sunt capabile de o astfel de redare video.
Cu toate aceste avantaje, vorbim despre o paltformă cu software Open Source, iar eficiența specificațiilor hardware se traduce prin optimizarea aplicațiilor și a sistemelor de operare care se folosesc de Tinker Board. Acesta este un produs nou care nu are o comunitate dezvoltată, deși în ultimele 2 luni au apărut mai multe revizii oficiale ale sistemului de operare, o derivare Linux Debian, inclusiv aplicații tip API
pentru utilizarea pinilor GPIO și programe pentru desen 2D și 3D, dezvoltate de către Asus.
Este la început de drum, dar suntem foarte entuziasmați de lansarea acestui produs, fiind un pas important în lumea DIY, a învățării programării și a electronicii, din partea unui brand mainstream/high-end, cu o mare putere de convingere. Pe hârtie, Asus oferă un procesor mai rapid, un chip grafic mai rapid, o calitate audio superioară, memorie dublă și transfer LAN Gigabit, deși la un preț ușor ridicat. Zvonurile despre
Raspberry Pi 4 spun că ar putea ajunge pe piață în 2019, datorită unor limitări ale procesului de fabricație de 40nm a procesorului, așa că până atunci, vă așteptăm la Conex Electronic, unde vă oferim o gamă variată de paltforme SoC și accesorii, inclusiv ASUS Tinker Board.
Pentru mai multe informații și oferte de preț, contactați:
Conex Electronic | www.conexelectronic.ro