Aurocon COMPEC vă pune la dispoziţie Raspberry Pi. Acesta este o placă de bază de dimensiunea unui card de credit care se conectează la TV şi la tastatură. Este un PC miniatural cu procesor ARM, care poate fi folosit la multe dintre aplicaţiile ce sunt realizate prin intermediul unor PC-uri desktop, precum calcul tabelar, procesare de text şi jocuri. Dispozitivul permite şi vizionarea de conţinut video HD. Dacă sunteţi interesaţi de mai multe detalii cu privire la Raspberry PI, puteţi găsi o mulţime de informaţii la adresa: www.compec.ro/raspberry-pi.html sau http://ro.rsdelivers.com/campaigns/raspberry/pi.aspx.
Aici găsiţi şi trimiteri către manualul de utilizare, forumuri de discuţii etc.
La adresa www.designspark.com puteţi, de asemenea, găsi informaţii suplimentare, inclusiv de la utilizatori de Raspberry Pi.
Şapte proiecte esenţiale cu Raspberry Pi
Ne-am gândit să vă oferim şapte idei de proiecte ce utilizează Raspberry Pi, având ca sursă site-ul www.designspark.com.
Gama de proiecte acoperă o paletă largă de la educaţional la distracţie,
însă neocolind utilitatea acestor idei. Termenul esenţial este evident subiectiv unei perioade de timp şi pentru un grup de preocupări, în listă putându-se adăuga mereu idei noi. Însă, dacă la un moment dat sunteţi blocat în dezvoltarea aplicaţiei voastre, puteţi apela la ideile prezentate aici!
1. Distracţie cu LED-uri
Pentru numeroşi utilizatori prima lor aplicaţie cu Raspberry Pi a implicat clipirea unui LED, dar ar fi interesant să se controleze 8 sau 16 LED-uri printr-un circuit integrat de extensie port. Această aplicaţie face o introducere simplă în aplicaţii de extindere a Raspberry Pi prin magistrală I2C. Aplicaţia poate fi utilă de exemplu dacă trebuie să fie utilizată o bară grafică cu şir de LED-uri în proiecte mai complexe precum indicarea unui nivel al unei mărimi, de exemplu de temperatură, sunet etc.
2. Comanda unui display cu cristale lichide
Datorită costului redus şi a factorului de formă mic al Raspberry Pi şi a faptului că rulează Linux, acest dispozitiv se poate utiliza în aplicaţii precum un PVR, player de muzică şi NAS. O cale bună de a extinde această aplicaţie o reprezintă un display digital care să indice ce emisiune TV este înregistrată curent, ce melodie este redată sau alte informaţii utile.
Există un număr de căi diferite prin care un display poate fi interfaţat cu un Raspberry Pi, iar un exemplu detaliat cum să se comande direct un display LCD 16×2 este prezentat de Mikey Sklar.
3. Construirea unui server de monitorizare a energiei
Proiectul OpenEnergyMonitor dezvoltă “un sistem complet deschis (open-source) pentru control şi monitorizare a energiei ce poate fi aplicat în aplicaţii casnice şi industriale”. Acest sistem dă posibilitatea hardware a monitorizării şi afişării, împreună cu firmware-ul necesar şi aplicaţia web de procesare, înregistrare şi vizualizare a datelor.
Proiectul oferă instrucţiuni pentru instalarea aplicaţiei web Emoncms pe un Raspberry Pi, ceea ce face din acest dispozitiv un server web ideal eficient energetic.
4. Automatizarea casei
Adăugarea unui hardware precum Pi-Face permite controlul unor sarcini grele precum lumini şi motoare şi poate fi utilizat la crearea unui sistem de automatizare a casei bazat pe Raspberry Pi. Aceasta poate însemna controlul de la distanţă a luminilor şi electrocasnicelor conform unui program sau la activarea anumitor senzori sau, de ce nu, ca răspuns la un anumit consum energetic. Trebuie însă verificată întotdeauna tensiunea şi curentul nominal al echipamentului de controlat. Dacă este nevoie, pentru control vor fi adăugate şi dispozitive de comutare suplimentare precum relee, contactoare etc.
5. Experimentare cu senzori interesanţi
Aplicaţiile senzoriale simple implică senzori de căldură, lumină şi multe altele.
Însă, în numeroase aplicaţii este nevoie de implicarea unor senzori mai complecși precum un accelerometru cu 3 axe sau un senzor ultrasonic. Există în acest sens aplicaţii de interfaţare la Raspberry PI.
6. Alăturaţi-vă Internetului Lucrurilor (Internet of Things)
Odată ce dispozitivul vostru a fost capabil de a colecta date de la diferiţi senzori, acesta poate face parte din Internetul Lucrurilor prin trimiterea datelor care un serviciu web în timp real, precum Cosm, putând astfel să vizualizaţi aceste date în timp real şi să obţineţi în final o mulţime de aplicaţii care se pot dezvolta în funcţie de cum utilizaţi acest serviciu web.
7. Conectaţi un joystick şi jucaţi jocuri vechi tip “arcade”
Pe lângă proiectele curente puteţi să vă găsiţi timp de relaxare aducându-vă aminte de jocurile vechi prin crearea unui Raspberry Pi Arcade. Comanda se poate face conectând un joystick la GPIO.
Sursă: “Zece proiecte esenţiale cu Raspberry Pi”, Andrew Back
www.designspark.com
Aurocon COMPEC
www.compec.ro