Baza înţelegerii importanţei unei antene constă în percepţia clară a noţiunii de câmp electromagnetic. Antena este un element care uneori este vizibil, dar adesea inclus în dispozitive electronice ce comunică prin unde radio. Datorită dezvoltării impetuoase a dispozitivelor care comunică în reţele wireless conform conceptului M2M și dezvoltării aplicaţiilor bazate pe GSM/ GPRS importanţa alegerii antenei pentru un dispozitiv ce comunică prin unde radio este esenţială.
Semnalele radio fiind unde electromagnetice, reprezintă modalitatea de a transmite informaţii și de aceea au un rol major în proiectarea, realizarea și alegerea unei antene. Undele electromagnetice sunt de același tip ca lumina, se deplasează cu aceeași viteză ca undele infraroșii și ultraviolete, dar diferă la lungimea de undă (λ ) și frecvenţă (f), fiind legate prin formula: λ=c/f, unde c= 300 mii km/s, este viteza luminii. Undele electromagnetice au două componente: una electrică și una magnetică, inseparabile. Se generează un câmp electric de la schimbările de tensiune care apar în antena RF, care radiază semnal și câmp magnetic ca rezultat al schimbărilor de la fluxul de curent.
În mod similar, atunci când o antenă RF primește un semnal, la schimbările de câmp magnetic apare un curent, iar la modificările de câmp electric vor apare variaţiile de tensiune de pe antenă.
Noţiuni de bază
Câmpul electromagnetic. Acest câmp din domeniul Radio Frecvenţelor (RF) este la fel ca un câmp inductiv într-un transformator. Acesta se măsoară, putând fi distorsionat chiar de antena prin care se sesizează.
Polarizarea antenei. Polarizarea este factor important pentru antene și comunicaţii RF. Antena RF și undele electromagnetice sunt polarizate (polarizarea este efectiv planul în care vibrează câmpul electric). Este important ca antena să aibă polarizarea ca și semnalul recepţionat pentru a obţine maxim de nivel. Un semnal emis păstrează polarizarea, dar reflexii pe obiecte o pot modifica, deci un semnal recepţionat este o sumă dintre semnalul direct și semnale reflectate. Polarizarea este verticală orizontală, circulară, eliptică.
Impedanţa antenei. Este o impedanţă complexă dată de rezistenţa (determinată de material, iar capacitatea și inductanţa antenei sunt hotărâte de dimensiuni și formă fizică). Designul antenei urmărește optimizarea eficienţei în capturarea de energie electromagnetică din câmp.
Eficienţa. O parte din putere se pierde datorită componentei rezistive a unei antene, de aceea se aleg materiale bune conductoare.
Rezonanţa antenei. Punctul de rezonanţă al antenei (frecvenţa centrală de operare) și lărgimea de bandă sunt doi factori importanţi și sunt menţionaţi pentru orice antenă. Punctul de rezonanţă reprezintă frecvenţa la care antena apare pur rezistivă (reactanţa capacitivă și cea inductivă se anulează reciproc). Lărgimea de bandă arată cât poate să opereze eficient la un anumit design.
Directivitatea antenei și factorul Gain. În funcţie de formă și de poziţionarea elementelor antenei aceasta poate avea o radiaţie specifică cu componente în trei dimensiuni. O antenă omni-direcţională radiază aproximativ egal în toate direcţiile. Puterea radiată rămasă după disiparea unei părţi din putere pe partea rezistivă a antenei se consideră Gain, exprimat în dB. Funcţie de design se poate radia un semnal cu putere maximă pe o direcţie cerută. Dacă crește factorul Gain scade lărgimea radiaţiei.
Alegerea antenei se face luând în considerare 4 factori:
1 Metoda de montare: Adeziv, Conectare directă, Embedded, Magnetic, Staţie de bază sau birou, Orificiu, Fire.
2 Tehnologie: Bluetooth, GPRS, GPRS/GSM, GPS, GPS/GPRS, GSM, HF, ISM Band, Tetra, UHF, VHF, WiFi, WiMax, ZigBee, 3G, 4G.
3 Stil: Bracket mount, Ceramic path, Dielectric, Dipole, Low Profile, Panel, Parabolic, Patch, PCB, PIFA, Puck, Shark Fin, Stubby, T-Bar, Whip, Yagi.
4 Conector: male / female din tipurile BNC, Fakra, FME, GSC, Ipex, MCD, MCX, MMCX, N-Type, SMA, SMB, Solder, Stripped and Tinned, TNC, uFL.
Siretta Antennas firmă din UK (Marea Britanie) oferă un portofoliu larg de Antene, Conectoare RF, Cabluri RF ce acoperă cerinţele pentru antene folosite în orice aplicaţie, focalizat pe frecvenţele cuprinse în domeniul 76MHz – 5.8GHz. Antenele sunt folosite în frecvenţele HF, VHF, ISM, GSM / GPRS / 3G/4G și GPS, dar la fel de bine ca soluţii pentru antene în domeniile industrial WLAN, VHF/UHF, WI-FI.
www.siretta.co.uk
Detalii tehnice și comerciale:
Ing. Gheorghiţă Chirculete
Key Account Sales Manager
gheorghita.chirculete@ecas.ro
ECAS ELECTRO
www.ecas.ro