AMPLIFICATOARE CATV DE DISTRIBUŢIE DE INTERIOR

by donpedro

În acest articol vă prezentăm seria nouă de amplificatoare ALCAD de bandă largă de interior folosite în distribuţia semnalului T.V. şi internet în instalaţii comunitare sau de cablu (CATV). Acestea se caracterizează prin gabarit redus, design plăcut precum şi parametri tehnici de înaltă calitate. Folosind componente electronice de ultimă generaţie, s-a reuşit creşterea nivelului maxim al nivelului de ieşire de până la 113dBuV

SCURTĂ PREZENTARE
Fie că locuieşte într-un apartament de bloc sau într-o casă, o familie compusă din mai mulţi membri dispune de două sau chiar mai multe televizoare. Problema care se pune în acest caz este: cum să se poată distribui semnalul TV recepţionat fie de la operatorul de cablu sau de la o instalaţie colectivă la un număr de televizoare fără a degrada calitatea recepţiei.
Calitatea recepţiei la un televizor este definită printr-o serie de parametri dintre care cei mai importanţi sunt:
1. Nivelul de intrare (Vi) care reprezintă valoarea semnalului de intrare pentru un canal de televiziune recepţionat; se măsoară în dBuV sau în mV (uV). În general, un televizor poate funcţiona pentru un nivel de intrare între 55 şi 80dBuV, dar este recomandat nivelul între 65 şi 75dBuV pentru care funcţionarea este optimă.
2. Raportul semnal/zgomot (S/Zg) reprezintă raportul între semnalul util şi zgomotul care-l însoţeşte şi indică calitatea recepţiei unui canal TV; se măsoară în dB. Pentru a atinge o calitate superioară a imaginii raportul S/Zg trebuie să fie mai mare de 40dB. În tabelul alăturat este prezentată scara de măsură a raportului S/Zg şi calitatea imaginii conform literaturii de specialitate:

Pentru a vă face o idee a ceea ce înseamnă acest lucru vă prezentăm două exemple:
recepţia într-o reţea de cablu pentru diverse canale se află în plaja 30 – 40dB, deci o imagine modestă spre bună;
recepţia cu un receptor de satelit digital are o valoare în domeniul 40 – 45dB, deci o imagine foarte bună.
Rolul unui amplificator este acela de a ridica nivelul semnalului la televizor astfel încât toate pierderile datorate distribuţiei (distribuitoare, splittere, cablul coaxial) să fie compensate.

TIPURI DE AMPLIFICATOARE

Tabel 1

În continuare vă vom prezenta ultimele modele de amplificatoare de interior produse de firma ALCAD, şi anume modelele AI-131 / AI-133. Aceste tipuri de amplificatoare sunt dedicate pentru transmisii atât în sistem analogic (AM TV), digital terestru (DBV-T) sau digital cablu (DBV-C).

Figura 1

De asemenea, amplificatorul permite şi transmiterea în cale inversă, serviciu utilizat pentru Internet. În cazul operatorilor de cablu care oferă serviciul de internet prin acelaşi cablu coaxial TV pentru transmiterea datelor dinspre utilizator spre staţie este utilizată o purtătoare în banda 5 – 65Mhz.
Astfel, sunt produse două modele: AI-131 având calea inversă în banda 5 – 30Mhz şi AI-133 având calea inversă în banda 5 – 65Mhz.
În figura 1 este prezentată schema bloc.
După cum se poate observa aparatul dispune de o bornă de intrare şi două borne de ieşire. Ieşirea TEST este prevăzută pentru măsurarea semnalului TV în funcţiune (fără a deconecta reţeaua). Pentru ieşirea TEST semnalul este atenuat cu -15dB pentru uşurinţa măsurătorii. Pe panou există două butoane de reglaj: unul pentru reglajul nivelului putând regla amplificarea între 12 şi 25dB, iar potenţiometrul al doilea este pentru reglarea tilt-lui de la 0 la -17dB.
Reglajul de tilt permite reglarea amplificării funcţie de frecvenţă. Acest lucru este necesar deoarece după cum se cunoaşte atenuarea cablului coaxial este proporţională cu frecvenţa. De exemplu, pentru cablul coaxial de tip RG-6 model 21 VatCA atenuările pentru o lungime de 100 metri la diverse frecvenţe sunt următoarele:

Tabel 2

Cu cât frecvenţa este mai ridicată cu atât atenuarea este mai mare. Acest lucru este cel mai uşor de verificat urmărind de exemplu canalele transmise de către o reţea de cablu. Canalele care sunt emise în banda de frecvenţă inferioară au calitate mai bună, iar pe măsură ce acestea sunt emise în canale superioare din banda S sau în UIF calitatea semnalului este mai slabă. Rolul reglajului de tilt este de a compensa acest lucru prin creşterea amplificării la frecvenţe superioare şi micşorare a amplificării la frecvenţe joase astfel încât toate canalele să fie recepţionate cu un nivel cât mai apropiat.
Principala îmbunătăţire faţă de modelele anterioare este puterea mai mare de ieşire, astfel aparatul poate funcţiona fără distorsiuni până la un nivel maxim de 113dBuV. De asemenea, factorul de zgomot foarte redus de 6dB va asigura o transmisie a semnalului fără a degrada semnificativ raportul semnal/zgomot.
În tabelul 2 sunt prezentate principalele caracteristici tehnice.
Aparatul dispune de alimentator încorporat, consumul de energie electrică fiind foarte redus 5,5VA. Amplificatorul este de interior şi poate funcţiona într-un domeniu relativ larg de temperatură.

APLICAŢII TIPICE

Figura 2

Figura 3

În continuare, vă vom prezenta câteva tipuri de aplicaţii.
În figura 2 este prezentată o schemă simplă în care semnalul CATV este amplificat pentru a distribui semnalul la un abonat aflat la distanţă faţă de punctul de intrare a semnalului în clădire.

Figura 4

În figura 3 este prezentat cazul în care semnalul de cablu este distribuit dintr-un splitter de exterior la mai multe apartamente. Pentru distribuirea semnalului la 4 televizoare în cadrul apartamentului de la parter este folosit un amplificator AI-131 care preia semnalul de la priza instalată într-o cameră îl amplifică şi-l distribuie către 4 prize TV prin intermediul unui splitter având două ieşiri. Două din cele 4 prize utilizate sunt intermediare (având intrare şi ieşire), iar ultimile sunt finale (au rezistenţe de închidere de 75 ohmi incluse).
În figura 4 este prezentată o aplicaţie de antenă colectivă care permite recepţionarea atât a unor canale terestre cât şi prin satelit. În acest caz canalele recepţionate prin satelit sunt transmise în reţeaua comunitară în canalele aflate în Banda S.
Rolul amplificatorului AI -131 este de a amplifica şi transmite semnalul TV către alte camere în care se află televizoare.

CONCLUZII FINALE
Având în vedere caracteristicile tehnice, fiabilitatea ridicată precum şi un raport calitate / preţ foarte bun acest tip de amplificator este foarte util în aplicaţii cu reţele de interior.
Preţul informativ este de 32.50 EURO inclusiv TVA.

Ing. Adrian Andrei

S-ar putea să vă placă și