Alimentarea unui PC de la un acumulator de 12V (convertor DC-AC)

by donpedro

De multe ori se pune problema alimentarii unui consumator casnic de la o baterie de autoturism, în particular a unui calculator personal si a unei imprimante. Articolul de faţă prezintă un montaj care rezolvă acestă problemă pentru puteri relativ mici de aproximativ 300W

Transformatorul T1 este un transformator de reţea 220Vac/24Vac, secundarul cu priză mediană. Puterea acestui transformator se alege mai mare decât puterea cerută de consumator; pentru piesele figurate în schemă se pot alimenta consumatori cu puteri de până la 300W. Tranzistoarele T1 şi T2 (curent de colector maxim de 15A) trebuiesc montate pe un radiator deoarece disipă în funcţionare o putere importantă.
De menţionat că, prin înlocuirea tranzistoarelor Q1 şi Q2 cu tranzistoare de putere şi curent mai mare, se poate obţine alimentarea unui consumator de 1kW; în acest caz diodele D1 şi D2 trebuiesc înlocuite cu diode de curent mai mare şi de asemenea radiatorul pe care sunt montate tranzistoarele necesită răcire forţată cu ajutorul unui ventilator. Se pot folosi tranzistoare de tipul 2N3771 (curent de colector de 30A) şi un ventilator standard (de 5″) pentru răcire.
Pentru siguranţă se pot include pe circuitul primar şi secundar al transformatorului siguranţe fuzibile; cablul de alimentare al consumatorului trebuie izolat corespunzător existând pericol de electrocutare.
Capacitorii electrolitici C1 şi C2 s-au ales de tipul cu Tantal deoarece capacitorii electrolitici cu Aluminiu pot exploda în condiţii de temperatură ridicată, condiţii ce apar în funcţionarea montajului datorită puterii importante disipate de componentele active. Din aceste motive este indicat ca în carcasa în care este montat cablajul să se folosescă un ventilator (recuperat spre exemplu dintr-un calculator respectiv ventilatorul de la sursa de alimentare sau de pe procesor).

Ing. Ionescu Constantin
e-mail: newcata@yahoo.co.uk