Pe măsură ce conceptele de inteligență artificială (AI) și Internetul lucrurilor (IoT) se maturizează, este evident că cele două concepte ajung să fuzioneze pentru a da naștere la AIoT − inteligența artificială a lucrurilor. Impactul acestui proces este acela că formatele tehnologice tradiționale sunt în continuă schimbare, de la hardware-ul și software-ul definite în mod specific, utilizate pentru a permite automatizarea distinctă a proceselor, la forme de automatizare mai fluide, specifice aplicațiilor. Acestea exploatează atât software-ul, cât și hardware-ul pentru a susține o automatizare bazată pe inteligență artificială mai agilă și mai dinamică, creată în scopul unei aplicări verticale, mai degrabă decât pentru reutilizarea pe orizontală în rândul a diverse funcții de business similare.
„Gândiți-vă la automatizare ca la transformarea unei piramide cu diverse straturi integrate într-o formă umanizată, cu diverse conexiuni între straturile respective, care automatizează diverse aspecte”, explică Jash Bansidhar, directorul executiv al Advantech Europe. „Acesta este începutul AIoT, care prevede folosirea unor algoritmi de inteligență artificială diferiți ce pot fi rulați în diverse straturi din interiorul segmentelor IoT.”
În esență, este vorba despre aplicarea AI în numeroase și variate procese implicate în lucrurile conectate pentru a ‚dărâma’ structura tradițională de automatizare „hub-and-spoke”1). „Am pornit de la o experiență în domeniul dispozitivelor, care ne-au oferit o gamă foarte largă de produse ICT (Information and communications technology − Tehnologia informației și comunicațiilor) pentru utilizatorii industriali și, în plus, am adăugat stive de software pe care oamenii își pot construi domenii pe verticală.” adaugă Bansidhar. „Așa a început totul – dar automatizarea industrială tradițională nu va mai avea sens într-o lume a unei planete inteligente, așadar este nevoie ca echipamentele hardware și software-ul să migreze către o soluție integrată în aplicație, care să fie de tip plug-and-play.”
Bansidhar consideră, de asemenea, că este necesară democratizarea capabilităților, astfel încât necesitățile comune să poată fi puse la dispoziția aplicațiilor IoT verticale. În acest scop, Advantech a lansat strategia de creație în parteneriat pentru a permite specialiștilor din domeniu să elaboreze soluții pe verticală și să adauge tehnologii comune, orizontale, la capabilitățile specializate pe care le oferă. Această legătură între experții din domeniu și factorii de activare IoT este esențială pentru a activa planeta și aplicațiile inteligente, cum ar fi orașele inteligente.
Funcționalități precum ‘edge computing’ (calcul la marginea rețelei) merg mână în mână cu AIoT, deoarece permit utilizarea AIoT pentru colectarea informațiilor și procesarea acestora la periferie, alimentând și adăugând astfel capabilități de automatizare. „Automatizarea tradițională încă există”, confirmă Bansidhar. „Multe intrări sunt încă generate și vizualizate pe baza automatizării tradiționale, astfel încât există o provocare legată de integrarea implementărilor existente de automatizare de tip brownfield 2) în AIoT. Singura modalitate de a face acest lucru este de a construi un scut peste straturile ‚brownfield’ existente, care poate vizualiza indicatorii cheie de performanță pe baza cărora se iau deciziile pe un tablou de bord în cloud.”
„Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de ‚edge computing’”, adaugă el. „La marginea rețelei, puteți adopta diferite practici pentru a digitaliza și a muta stive proprietare în lumea IoT. Transformarea IT (Information Technology) și OT (Operational Technology), de exemplu, are loc la periferie.”
Desigur, este esențial să se realizeze un mediu sigur, protejat împotriva atacurilor cibernetice, astfel încât companiile au nevoie de funcționalități de tip firewall pentru a le proteja sistemele. Aceasta este o schimbare substanțială pentru majoritatea sistemelor OT, care au fost deconectate de la sistemele externe sau cloud − și, prin urmare, Advantech depune eforturi pentru a oferi soluții care să permită clienților să se bazeze pe infrastructura cloud publică pentru AIoT.
Compania investește substanțial în dezvoltarea ecosistemului AIoT, astfel încât acesta să asigure funcționalitatea necesară. „Am lansat un fond pentru ecosistemul nostru AIoT în valoare de 50 de milioane de USD pentru a injecta în start-up-uri și scale-up-uri (n.red.: societăți în curs de dezvoltare) precum și în întreprinderi axate pe domenii care pot dezvolta aplicații AioT”, spune Bansidhar. „Credem că, prin lansarea de soluții integrate și de dispozitive hardware pentru aplicații IoT, putem accelera implementarea proceselor analitice inteligente, a producției inteligente și a orașelor inteligente. Astfel, dintr-o dată, piața va avea acces la competențe în domeniu și va accelera adoptarea AIoT.”
Bansidhar consideră că acest demers este un catalizator vital pentru industrie și subliniază că recompensa va fi semnificativă. Firma de analiză Gartner estimează că sectorul AIoT va ajunge la o valoare de 450 de miliarde de USD până în 2025, ceea ce demonstrează că interconectarea AI, IoT, a aplicațiilor și a proceselor specifice domeniului pe care Advantech o urmărește nu va reprezenta doar o piață vastă, ci și un stimulent puternic pentru industrie în general.
„Sunt un optimist moderat”, spune Bansidhar. „Strategia noastră de creație în colaborare, în care lucrăm cu experți în domeniu, permite industriei să aibă la dispoziție produse standartizate și cred că putem reuni toate acestea și accelera scenariile de implementare bazate pe calcul la marginea rețelei. Partenerii noștri beneficiază de acest lucru atât datorită acoperirii noastre globale, cât și pentru că putem cuprinde întreaga structură de echipamente și software. Acest lucru va debloca cu adevărat potențialul AIoT și va face ca lumea inteligentă să devină o realitate.”
- „Hub and spoke” este o expresie din limba engleză, și desemnează un model de transport caracterizat de una sau mai multe locații centrale, fiecare conectată la niște locații „secundare”. Numele derivă de la modelul roții de bicicletă care constă într-un număr de spițe (spokes) dispuse radial în jurul butucului roții (hub). În sensul abstract, locația centrală este asimilată butucului, iar ceea ce o unește cu destinația sunt considerate spițe. − https://ro.wikipedia.org/wiki/Hub_and_spoke
- O implementare brownfield, în domeniul tehnologiei informației, reprezintă instalarea și configurarea de hardware sau software nou care trebuie să coexiste cu sistemele IT existente. O implementare greenfield, în schimb, reprezintă instalarea și configurarea de software sau hardware pe care o companie nu le-a mai folosit până acum și care nu depind de tehnologia existentă.