Spre deosebire de acumulatorii tradiţionali litiu-ion cu electrolit lichid, acumulatorii litiu-polimer utilizează un electrolit sub formă solidă, a cărui componentă de bază este un polimer în care este dizolvată sare de litiu. Folosirea unui polimer solid creşte rezistenţa elemenţilor în caz de
scurtcircuit sau suprasarcină şi elimină problema unei eventuale scurgeri de electrolit, ceea ce creşte în mod considerabil siguranţa de utilizare a acestor acumulatori.
Pentru realizarea unui acumulator litiu-polimer sunt utilizate aliaje de litiu metalic şi polimeri conductori. Din punct de vedere al funcţionării, este asemănător cu acumulatorul litiu-ion. Dată fiind prezenţa polimerilor, noua tehnologie permite realizarea unor elemenţi flexibili, foarte subţiri şi plaţi, elastici (chiar şi cu grosimea de un milimetru). Aceşti elemenţi sunt însă lipsiţi de rezistenţă şi uşor de deteriorat chiar şi în urma unei suprasarcini mici, de aceea circuitele electronice care controlează procesul de încărcare sunt foarte complexe. Aceşti acumulatori sunt caracterizaţi de o densitate mare de energie şi o elasticitate relativ mare în proiectarea de forme şi dimensiuni. Pentru a beneficia de o funcţionare sigură şi fără defecţiuni, acumulatorii sau pachetele de acumulatori (seturile de elemenţi) trebuie să fie echipate cu un sistem electronic de management al funcţionării bateriei – BMS (Battery Management System).
În ultimii ani, acumulatorii litiu-polimer şi-au găsit o gamă largă de utilizări, printre altele în echipamentele portabile: aparate foto şi camere video digitale, palmtopuri, telefoane mobile, playere multimedia şi alte echipamente de telecomunicaţii şi audio-video. Datorită raportului extrem de avantajos capacitate-masă şi coeficientului infim de autodescărcare, aceşti acumulatori constituie o sursă foarte atractivă de alimentare în modelism, de exemplu pentru avioanele şi elicopterele teleghidate.
Acumulatorii litiu-polimer au pe carcasă descrierea Li-poly sau Li-Po. Producătorii înşişi marchează cu simboluri adoptate de ei modele de acumulatori care pot fi destinate unei anumite serii de produse sau unui anumit model de echipament. Colaborarea dintre industria auto şi cea electrochimică are drept scop realizarea unui acumulator litiu-polimer ca sursă de energie pentru autovehicule electrice şi autovehicule cu propulsie hibridă. Acumulatorii litiu-polimer fac parte dintre acumulatorii portabili, cu excepţia acumulatorilor folosiţi în scopuri industriale.
Cererea în creştere
Datorită utilizării pe scară atât de largă a acumulatorilor, în ultima vreme cererea pentru acest tip de sursă de alimentare a crescut de câteva ori.
În întâmpinarea aşteptărilor clienţilor a venit distribuitorul mărcii Cellevia Batteries, firma Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. În oferta acesteia a apărut seria de acumulatori Li-Po cu tensiunea de 3,7V. Oferta de bază este reprezentată de 26 de modele de acumulatori prevăzuţi cu placă de protecţie şi terminale sub formă de cabluri cu conector JST. Acumulatorii sunt disponibili cu capacităţi între 250 mAh şi 7400 mAh, astfel încât practic orice fabricant îşi poate alege acumulatorul ideal pentru proiectul său.
Dacă alegerea acumulatorului ideal din oferta standard a TME nu este posibilă, pot fi comandate produse Cellevia Batteries pe baza cerinţelor tehnice individuale ale diferiţilor proiectanţi.
Autor: Grzegorz Gorzka
Inginer de producţie – TME
www.tme.ro