Conceptul Machine-to-Machine (M2M) se referă la tehnologii care permit sistemelor să comunice atât wireless cât și prin cablu cu alte dispozitive cu aceeași capabilitate. M2M folosește un dispozitiv (senzor sau traductor) să sesizeze un parametru observabil sau eveniment (exemplu: temperatură, presiune, luminozitate, nivel, număr de produse, schimbarea poziției etc), care apoi este transmis printr-o rețea (fără fir, prin cablu sau hibrid), la o aplicație (program de software), care interpretează evenimentul capturat în informații utile pentru a realiza o
supraveghere sau control de către un operator uman, un controler sau un sistem ierahic. Comunicarea M2M s-a extins dincolo de o conexiune unu-la-unu și a devenit un sistem de rețele care transmite date. Extinderea rețelelor fără fir în întreaga lume a făcut comunicarea M2M mai rapidă, mai sigură și la un consum de energie tot mai mic. Rețele M2M permit o serie de noi oportunități de afaceri și a conexiunilor dintre consumatori și producători și dezvoltarea de sisteme de supraveghere și control distribuit în orice domeniu. Omniprezența GSM și costul relativ scăzut al SMS-urilor a extins rețelele, încât numai în Statele Unite se va ajunge de la 27M în prezent, la 120M conexiuni de tip M2M în anul 2017 (sursa: Compass Intelligence). Prin dezvoltarea rețelelor și protocoalelor bazate pe standardul SS7 sau C7 (Common Chanell Signaling System No.7) conectate gateways SMS, care oferă fiabilitate crescută și capacitatea de confirmare, s-a ajuns la telecomunicații sigure și eficiente în toată lumea.
Internetul obiectelor (IoT – Internet of Things) sau în funcție de unii, Internetul tuturor lucrurilor (IoE – Internet of Everything) s-a dezvoltat rapid ca urmare a scăderii prețurilor modulelor de comunicație, senzorilor și procesoarelor.
O campanie majoră este în curs de desfășurare pentru punerea în aplicare a conceptului la scară globală. Conectivitatea M2M este o parte din IoT. Realizarea durează timp, dar se înregistrează progrese în atingerea obiectivului final – o rețea care conectează practic toate dispozitivele fizice. Unii numesc mișcarea IoT a 4-a generație a internetului. Prima generație a fost ARPANET în anii 1970 și 1980, ce implica legătura dintre agențiile guvernamentale, militare și universități selectate din întreaga SUA. A 2-a generație din anii 1990 s-a inaugurat în faza de AOL, cu email-ul său extins și începutul accesului la Web browsing. Social media domină generația a 3-a de astăzi.
IoT reprezintă a 4-a generaţie, fiindcă acum, din punct de vedere tehnic și economic este posibil, de a pune practic totul pe internet. Întreaga rețea IoT va fi capabilă de a monitoriza și/sau controla fiecare dispozitiv de interes sau cu importanță. Aceasta înseamnă telemetrie, supraveghere, telecomenzi și automatizare la o scară de masă. Într-o abordare pur M2M, se vorbește de mașini sau dispozitive care pot lucra ceva independent de interacțiunea umană. Alte scenarii văd un IoT format din M2M, plus conexiuni mașină-la-persoană fizică sau persoană-la-mașină, ce va aduce avantaje, dar și posibile consecințe nedorite.
Practic, orice tehnologie de comunicație poate implementa IoT și M2M. Conectivitatea celulară domină spațiul M2M, dar toate tehnologiile wireless și cu fire contribuie la fel de bine. Problema actuală este standardizarea. Cele mai multe organizații de dezvoltare standarde globale (SDOs) recunosc nevoia de standarde pentru serviciul universal M2M. Organizații cum ar fi ARIB, ATIS, CCSA, ETSI, TIA, TTA și TTC dezvoltă o inițiativă de a construi un strat de serviciu M2M care este încorporabil în hardware și software. Nu e fixat niciun termen de finalizare, dar activitatea este în curs de desfașurare spre armonizarea la nivel global și de consolidare.
Firma Quectel Wireless Solutions oferă module GSM/GPRS care pot fi incluse în orice aplicaţie M2M
M10 este o soluție completă Quad-band, GSM/ GPRS 850/900/1800/1900MHz și este ideală pentru includerea în aplicații M2M, care necesită o construcție robustă și consum redus de energie.
Caracteristicile pentru Clasa 12 de module includ un consum extrem de redus (1.1mA curent @ DRX = 5) și o mare viteză de uplink (85.6kbps). M10 este un modul SMD cu 64-pini, dimensiuni 29 × 29 × 3.6mm, cu o interfață UART, proiectat pentru gama de temperatură -40°C … +85°C (clasa B). Având gama de temperatură extinsă, spectrul de frecvență Quad-band și suport software extins – care, în plus față de stive de TCP/ IP, UDP, FTP, HTTP, SMTP și MMS conține aplicații, cum ar fi FOTA, DTMF și Poziționare Base Station – modulul M10 poate fi utilizat pe plan internațional, în aproape toate domeniile de transmitere a datelor, monitorizare de la distanță și control al mașinilor, echipamentelor, la un cost eficient.
M12 este un modul Dual-band GSM/GPRS de tip SMD. Este compatibil pin-la pin cu modulul M10 și la fel de fiabil și robust.
Având dimensiuni mici, 29mm x 29mm x 3.6mm, M12 este potrivit în aproape toate aplicațiile M2M, inclusiv VTS, AMR, Wireless POS, securitate, etc.
M20 este o soluție Quad-band GSM/GPRS completă cu conector de tip B2B, putând fi inclusă în aplicații specifice care cer mare robustețe și fiabilitate.
M72 este un modul ce are conectivitate TCP/IP, sprijinind transmisii de date GPRS Clasa 12 într-o încapsulare de format foarte mic. Fiind de tipul SMD, complet ecranat și având un consum de putere extrem de mic, oferă beneficiile flexibilității aplicațiilor și robustețe.
M95 este un modul Quad-band GSM, fiind unul din cele mai mici produse din lume. Tehnologia de încapsulare LCC oferă cea mai mare fiabilitate și robustețe. Având o configurație ultrasubțire 19.9 × 23.6 × 2.65mm și o procedură simplă de lipire pe PCB, este apt de a fi inclus în orice aplicație.
ECAS
ELECTRO este distribuitor al produselor Quectel Wireless Solutions [ www.quectel.com ]
Detalii tehnice și comerciale:
Ing. Gheorghiţă Chirculete
Key Account Sales Manager
gheorghita.chirculete@ecas.ro
ECAS ELECTRO
www.ecas.ro