Freescale lansează platforma de ultimă generaţie QorIQ pentru reţele inteligente bazate pe prima arhitectură de sistem Software-Aware din industrie

by donpedro

O arhitectură Layerscape nouă, independentă de nucleu, proiectată pentru influenţă software completă; primele procesoare bazate pe arhitectură redefinesc integrarea şi eficienţa energetică pentru procesare integrată.

SAN ANTONIO – 19 iunie 2012 – Ca urmare a succesului de piaţă şi a acceptării puternice pe piaţă a primelor două generaţii de QorIQ cu procesoare multicore integrate, Freescale Semiconductor (NYSE: FSL) a lansat astăzi produsul principal al celei de-a treia generaţii de portofoliu QorIQ – noua arhitectură de sistem Layerscape. Această structură independentă de nucleu, software-aware, se adresează flexibilităţii şi scalabilităţii crescânde, necesare producătorilor de echipament original de infrastructură de reţea, întrucât se adaptează unei multitudini de dispozitive conectate, seturi masive de date, necesităţi tot mai stricte privind securitatea, furnizarea de servicii în timp real şi modele de trafic în reţea tot mai puţin previzibile.

Arhitectura Layerscape reprezintă o abordare fundamental nouă a arhitecturii sistemelor de reţea – una care pune software-ul şi programabilitatea la loc de frunte. Aceasta modularizează accelerarea pachetelor şi transmite mai departe operaţiuni de la deciziile de rutare de nivel înalt; optimizează interacţiunea dintre straturi; pune la dispoziţie un model sincronizat de funcţionare-până-la-finalizare şi susţine un cadru de programare consistent pentru arhitectură, utilizând limbaje standard C/C++. Flexibilitatea sporită în programare şi dimensiunile arhitecturii permit controlul în timp real, “blând”, asupra reţelei, întreţin investiţiile în software şi sprijină asigurarea unei evoluţii continue.

“Pentru a răspunde cerinţei de reţele mai inteligente, dinamice, Freescale a dus platforma noastră QorIQ cu un important pas mai departe cu ajutorul noii arhitecturi Layerscape software-aware,” a declarat Tom Deitrich, vice-preşedinte principal şi manager general al Freescale’s Networking & Multimedia Solutions Group. “Spre deosebire de competitorii noştri, noi am făcut ca ideea de software awareness să fie o parte integrantă a noii noastre arhitecturi, și nu un simplu concept. Cu inovaţii incluzând compatibilitatea independentă de nucleu, procesarea independentă, de eficienţă înaltă a pachetelor, şi capacitatea de vizualizare în timp real, accelerăm coeficientul de inteligenţă al reţelei.”

Bazându-se pe şi pornind de la portofoliul extins de reţele IP al Freescale, arhitectura Layerscape evoluează şi extinde Arhitectura de Accelerare a Căii de Date (DPAA) QorIQ. Privind dintr-o perspectivă de ansamblu a arhitecturii sistemului complet, acesta este proiectat pentru programare optimă, care atrage eficienţa în procesarea pachetelor inovative şi câştigurile din performanţă asociate. Arhitectura Layerscape pune bazele unei game largi de procesoare multicore QorIQ viitoare, începând cu dispozitive de căi de date multicore cu o performanţă de până la 100Gbps şi ajungând la produse cu un nivel înalt de integrare, eficiente din punct de vedere al costurilor şi al consumului energetic, care operează la mai puţin de 3W, influențând tehnologiile Power Architecture® şi ARM® în mod corespunzător.

Arhitectura modulară Layerscape se compune din trei straturi independente, scalabile, care permit Freescale să proiecteze dispozitive cu straturi extinse, reduse sau eliminate, după cum este necesar, oferind soluţia optimă pentru orice aplicaţie. Cele trei straturi sunt:
– Strat de procesare cu destinaţie generală (GPPL) – oferă executarea de procese în scopuri generale. Acest strat este optimizat pentru servicii virtualizate cloud şi aplicaţii de control plane.
– Strat de procesare accelerată a pachetelor (APPL) – realizează procesarea autonomă de pachete şi permite clienţilor să programeze capacităţi care sporesc valoarea într-un model secvenţial, sincronizat, de funcţionare-până-la-finalizare, care abstractizează micro-arhitectura unităţii hardware şi oferă clienţilor un model de programare integrată, bazat pe limbajul C.
– Strat pachet expres I/O (EPIL) – facilitează executarea reală, deterministă a raportului de conexiune între interfeţele reţelei (până la 100G), susţinând capacităţi de comutare pentru L2 şi alte niveluri superioare.

Îmbunătăţirea multicore-ului integrat cu programabilitate reală şi software-awareness
Arhitectura Layerscape îmbunătăţeşte uşurinţa în utilizare cu o gamă completă de tehnologii de dezvoltare care ajută clienţii să implementeze, să configureze, să sincronizeze şi să gestioneze în mod eficient sistemele bazate pe arhitectura Layerscape, incluzând:
• Sprijin pentru modele de programare software open-standard şi iniţiative ale industriilor cheie, inclusiv reţele definite prin intermediul software-ului (SDN).
• arhitectură unitară, coerentă şi software în toate nivelurile portofoliului, de la produse din segmentul entry-level, condiţionate energetic, până la dispozitive din segmentul high-end, multicore.
• Un instrument de profilare şi vizualizare a sistemului, care permite realizarea unui scenariu de analiză detaliat şi optimizează procesele de dezvoltare.
• Un serviciu API independent de platformă pentru programarea aplicaţiilor de spaţiu al utilizatorului denumit VortiQa Platform Services Package (PSP), care a fost proiectat în scopul simplificării migrării aplicaţiei. PSP abstractizează complexitatea unităţii hardware, permite dezvoltarea aplicaţiei în cadrul spaţiului familiar al utilizatorului Linux® şi permite programarea standard în limbajul C.
• Suport amplu privind dezvoltarea, inclusiv instrumente ale unor terţe părţi, sisteme RTOS şi medii echipate complet pentru Linux de la partenerii Freescale. Serviciile de suport intern Freescale includ mediu de dezvoltare integrat CodeWarrior (IDE), precum şi plăci de proiectare de referinţă, compilatoare avansate, depanare CodeWarrior şi instrumente, modele de configurare şi suita de optimizare QorIQ. În plus, Freescale pune la dispoziţie librării de software şi soluţii software specifice VortiQa la nivel de aplicaţie.
• Cunoştinţe de specialitate de neegalat şi antecedente privind investiţiile în instrumente foarte avansate de software integrat şi parteneriate în scopul sprijinirii clienţilor în migrarea de software al produselor moştenite ale Freescale şi/sau soluţii competitive, cu un accent deosebit pe conservarea investiţiilor clienţilor în software şi optimizarea timpului de lansare pe piaţă.

Primele produse bazate pe arhitectura Layerscape
Primele două familii de produse QorIQ bazate pe arhitectura Layerscape sunt LS-1 şi LS-2. Punctele de referinţă ale acestor familii includ procesoare ARM CortexTM cu nucleu dublu, suport de virtualizare, securitate avansată, o serie de conexiuni avansate, un server comun ISA şi compatibilitate software şi pin pentru migrări de aplicaţii simple şi fără probleme între cele două familii. Gradul remarcabil de performanţă per watt şi integrarea avansată a familiilor de produse LS-1 şi LS-2 deschid portofoliul QorIQ către pieţe auxiliare, inclusiv aplicaţii cu factori de formă noi şi categorii de produse complet noi.
Familia LS-1 dispune de două nuclee ARM Cortex-A7 care funcţionează până la 1.2 GHz, cu unul dintre cele mai înalte niveluri de integrare oferite vreodată într-un procesor integrat sub-3W. Familia LS-2 dispune de două nuclee ARM Cortex-A15 care funcţionează până la 1.5GHz şi la o putere totală de 5W. Aplicaţiile destinate familiilor LS-1 şi LS-2 includ gateway-uri rezidențiale, puncte de acces la nivel corporativ, sisteme energetice inteligente, comunicaţii industriale, carduri de linie şi robotică.
Procesoarele QorIQ, viitoare bazate pe arhitectura Layerscape, vor influenţa tehnologia Power Architecture. Freescale continuă să consolideze şi să investească în nucleul său lider în industrie Power Architecture e6500, care se va număra printre nucleele cele mai performante prezentate în noul portofoliu.

Disponibilitate
Mostrele iniţiale ale primelor produse bazate pe arhitectura Layerscape sunt aşteptate să apară la mijlocul anului 2013.

Freescale Semiconductor
www.freescale.com

S-ar putea să vă placă și