Cupa Freescale este o competiţie globală sponsorizată de Freescale Semiconductor în care echipe de studenţi construiesc, programează şi concurează pe o pistă, cu un model inteligent de mașină. Cea mai rapidă mașină care finalizează parcurgerea pistei fără a deraia, câştigă cursa.
2011 – 2012 este primul sezon al Cupei Freescale în regiunea EMEA.
Mai mult de 200 de studenţi din Republica Cehă, Franţa, Germania, Polonia, România, Rusia şi Slovacia s-au înscris pentru a participa la EMEA Freescale Cup. Aceasta competiţie oferă posibilitatea dobândirii de cunoştinte legate de ingineria sistemelor integrate şi aplicarea acestora în proiecte din lumea reală, printr-o modalitate practică de colaborare şi competiţie . În afară de participarea la concurs, studenții vor avea oportunitatea de a împărtăşi munca lor facultăţilor, partenerilor şi clienţilor Freescale, precum şi inginerilor din cadrul Freescale. La Embedded World 2012, a fost prima oportunitate de a vedea câteva maşini în acţiune, la standul Freescale. Aici, trei universităţi – Universitatea de Științe Aplicate Landshut, Universitatea de Științe Aplicate Deggendorf şi Universitatea de Tehnologie din Cehia au prezentat demo-uri legate de implementarea tehnologiilor Freescale.
Anatomia unei mașini inteligente
Crearea acestui automobil inteligent necesită:
• programarea de software embedded şi crearea circuitului de bază, folosind echipamente Freescale, incluse în kit-ul de intrare în competiție
• studenţii să creeze părțile hardware şi software de control al motorului pentru a propulsa şi conduce maşina lor inteligentă
• studenţii să interfațeze o cameră video pentru a naviga cu maşina pe traseul cursei, urmând linia de ghidare
Componentele standard ale mașinii inteligente sunt setul automodel, servo motor, motoare electrice, o baterie cu încărcător şi un ghid cu instrucţiuni. Mai jos este o listă a elementelor specifice fiecărei funcţii:
• şasiu – model la scala 1/18;
• direcție – servo motor;
• MC33931 H-Bridge;
• orientare – cameră video CMOS;
• sistem de control – Freescale- microcontroler Qorivva MPC5604B automotive;
• propulsie – motoare 7.2V DC
(unul pentru fiecare roată din spate);
•controlul motorului – Freescale- placă modul analogic.
Echipele formate din maxim trei studenți au primit kit-urile de participare la Freescale Cup în luna octombrie 2011 şi au lucrat împreună cu profesorii lor pentru a crea cea mai rapidă maşină inteligentă, în regiunea EMEA.
Finala Europeană
În perioada 3- 4 aprilie 2012, mai mult de 90 de studenți din cele 15 şcoli
înscrise vor concura pentru titlul EMEA Freescale Cup. La eveniment, care va fi găzduit de Universitatea de Tehnologie din Cehia, studenții vor avea şansa să demonstreze ce au învăţat în timpul celor două runde de calificare, unde fiecare mașină a rulat cu cel mai bun timp pe tur, de două ori consecutiv. Pista de curse de 112 mp include secţiuni provocatoare, care cer brusc modificări de viteză, o intersecţie, un deal, un tunel şi curbe zig-zag.
Premiul cel mare va fi acordat echipei câştigătoare, care va fi invitată să participe la Freescale Technology Forum (FTF), în San Antonio, Texas, pentru a arăta realizarea lor şi pentru a participa la cursă împotriva finaliştilor din alte regiuni.
Freescale Semiconductor
www.freescale.com