Mentenanță bazată pe condiția mașinii vs. mentenanță bazată pe timp

Durată mai mare de viață pentru echipamente

by gabi

Mentenanța bazată pe condiții și, respectiv, mentenanța bazată pe timp sunt centrate pe monitorizarea stării curente a unei mașini și pe planificarea și programarea întreținerii regulate. Ambele sunt forme de întreținere proactivă prin faptul că urmăresc să rezolve problemele înainte ca acestea să provoace defecțiuni ale echipamentelor. Deși fiecare abordare are avantajele sale, utilizarea lor împreună este uneori și mai eficientă.

De ce este importantă mentenanța? Pur și simplu, o întreagă fabrică poate depinde de aceasta. Echipamente defecte înseamnă nu numai productivitate și profitabilitate mai scăzute, ci și produse potențial defecte și costuri mai mari ale forței de muncă.

Instalațiile de producție se bazează în mare măsură pe performanța activelor fizice, care este corelată cu profitabilitatea. Extinderea duratei de viață a utilajelor înseamnă o rentabilitate mai mare a investiției pe acea mașină. Echipamentul care este bine întreținut pe toată durata de viață, va dura mai mult. Cu toate acestea, o importanță și mai mare este că fabricile cu utilaje bine întreținute sunt mai sigure. Acidentele și chiar decesele la locul de muncă sunt adesea legate de o mentenanță deficitară.

Mentenanța bazată pe condiția de funcționare a mașinii (CBM) se bazează pe colectarea datelor de la utilaje pentru a determina nevoile de întreținere. Este similară cu întreținerea predictivă, deoarece se bazează pe colectarea datelor de la echipamente pentru a determina ce activități de întreținere trebuie efectuate. Mentenanță bazată pe timp (TBM), cunoscută și sub denumirea de „întreținere planificată”, înseamnă intervenții de întreținere a echipamentului la intervale regulate, planificate în avans.

CBM înseamnă monitorizarea stării curente a utilajelor folosind echipamente de diagnosticare, cum ar fi senzori, dispozitive de măsurare și înregistratoare de date. Intervențiile sunt determinate de starea observată a echipamentelor sau de depășirea unor praguri prestabilite. Există o serie de diferite tipuri de tehnologie care sunt utilizate în aplicațiile de întreținere bazate pe condiții. Acestea pot include (fără a se limita doar la acestea): Analiză de vibrații (probleme tipice revelate sunt defectarea rulmenților, distorsiunile arborelui, dezechilibrul și slăbirea mecanică); Analiză ultrasonică (identificare sunete ce nu pot fi identificate de urechea umană, dar revelând scurgeri, defecțiuni mecanice la motoare sau cutii de viteze și probleme în medii electrice); Termografie în infraroșu (imagine termică ce identifică supraîncălziri, scoțând în evidență probleme electrice și mecanice la motoare, probleme de lăgăruire și probleme de izolație).

Unul dintre produsele de monitorizare oferite de Aurocon COMPEC, foarte utile în procesul de mentenanță este sistemul de monitorizare BCM de la BALLUFF.

Nr. stoc RS: 207-2208 – Producător: BALLUFF – Cod de producător: BCM0002

Sistemul portabil de monitorizare BALLUF, oferit acum ca exemplu, permite identificarea vibrațiilor (viteză, accelerație), temperaturii de contact, umidității relative, presiunii ambientale. Dispozitivul permite stocarea datelor în Cloud și dispune de interfață / protocol de comunicație IO-Link. Este posibilă astfel monitorizarea în timp real a parametrilor mai sus menționați, inclusiv în zone mai dure, datorită clasei de protecție IP67. Montarea se realizează cu ușurință prin fixare cu șurub sau prin opțiunea de bază magnetică.

După cum se poate observa, abordările de mentenanță bazate pe timp și pe condiții pot funcționa împreună. Aceste două strategii de întreținere aduc fiecare propriile avantaje. Pentru a vizualiza oferta Aurocon COMPEC de produse necesare pentru monitorizarea condițiilor de funcționare a mașinilor, vă invităm să accesați https://ro.rsdelivers.com/.

Surse:
https://uk.rs-online.com/web/content/discovery/ideas-and-advice/condition-based-maintenance-vs-time-based-maintenance
https://ro.rsdelivers.com/product/balluff/bcm0002/balluff-production-monitoring-system-bcm-vibration/2072208?query=%20207-2208

Autor: Bogdan Grămescu
Aurocon Compec – https://www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu