Situația din piață nu este una tocmai roz pentru cei care își desfăsoară activitatea în zona de producție, marea majoritate a acestora înregistrând în ultimele luni, de la izbucnirea pandemiei generată de coronavirus, scăderi notabile în ce privește vânzările înregistrate. Într-o perioadă care se anunță tot mai dificilă, iar pentru multe afaceri greul este de-abia la început, soluția tehnologică reprezintă cu siguranță un avantaj și poate oferi o trecere mai rapidă prin etapele de adaptabilitate și reconfigurare raportate la cerințele actuale ale pieței.
Companiile producătoare care au implementate soluții tehnice pe linile de producție, asemenea roboților colaborativi de la Universal Robots, pot beneficia de o trecere mai ușoară peste perioade excepționale, datorită versatilității coboților care pot fi implementați în mai multe procese cheie din flow-ul de producție, putând fi mutați cu ușurință dintr-un loc în altul.
În ultimii ani, a fost tot mai evident pentru companii de toate dimensiunile că pasul logic următor pentru o productivitate crescută sustenabilă și pentru a rămâne competitivii este automatizarea. Situația se prezintă la fel și în ce privește companiile din România. Aproape 28% din întreprinderile mici și mijlocii producătoare planifică robotizarea în următorii 3 ani, fiind motivate în primul rând de o creștere a calității produselor îndeaproape urmată de creșterea competitivității și creșterea volumului producției, arată un studiu efectuat de Universal Robots în România. „Este o decizie normală penru companiile care doresc să devină jucători importanți în piață în viitorul apropiat. Sunt deja destule companii în piața locală care au procese automatizate pe linia de producție, iar acum evaluează fiecare proces de lucru implicat în activitatea lor pentru a determina dacă automatizarea acestuia este posibilă”, declară Răzvan Isac, Channel Development Manager România și Balcani, Universal Robots.
Companiile care doresc să automatizeze își doresc un proces ușor de integrare a roboților, versatibilitate, precum și o siguranță sporită din partea acestora. Toate acestea întregite de o recuperare rapidă a investiției. Din acest motive, există deja companii la nivel local care au ales să implementeze roboți colaborativi. Este și cazul companiei Inteva Salonta, parte din grupul Inteva, un furnizor global de componente și sisteme de inginerie pentru industria auto.
„Am ales să integrăm coboți de la Universal Robots pentru că aceștia sunt versatili și ușor de programat, putând fi utilizați în mai multe posturi cheie. Ocupă un spațiu redus, nefiind necesare cuști de protecție sau structuri masive pentru amplasare, iar instalarea și programarea s-au facut ușor și fără probleme. Nu în utimul rând, pentru faptul că suma plătită pentru a achiziționa coboți va fi recuperată în maximum doi ani de zile, considerăm că integrarea roboților colaborativi în procesul de producție este o investiție sustenabilă și de viitor,” spune Mihai Cristea, Plant Manager Inteva Salonta.
Afacerile care planifică automatizarea caută să eficientizeze și să crească calitatea producției prin plasarea sarcinilor obositoare și monotone în seama roboților și mutarea angajațior umani în mijlocul unor procese de lucru unde pot face diferența și crea vaoare adăugată. „Integrarea coboților în punctele critice din procesul de asamblare de pe linia producție a dus și la o creștere a calității produselor asamblate, sarcina fiind efectuată respectând cu strictețe etapele și fără erori de fiecare dată. Un mare avantaj îl constituie faptul că aceștia nu obosesc și pot lucra 24 în continuu dacă este nevoie. Astfel, am înregistrat atât îmbunătățiri la nivelul flow-ului de lucru, cât și o creștere generală a producției. Odată cu implementarea coboților și preluarea de către aceștia a sarcinilor repetitive, operatorii umani s-au putut concentra pe executarea operațiilor mai complexe și mai creative, acest lucru ducând și la o creștere a stării de bine și a satisfacției la locul de muncă,” mai spune Mihai Cristea, Plant Manager Inteva Salonta.
Automatizarea cu roboți colaborativi poate reprezenta avantajul tehnologic de care producătorii au nevoie pentru a produce mai rapid și mai eficient bunuri la o calitate superioară, crescându-și astfel cota de piață și devenind un reper pentru consumatorul final în zona de servicii în care activează. În ce privește situațiile excepționale, cum este cazul unei crize financiare sau a unei pandemii, este crucial pentru multe afaceri să își regândească, ajusteze și adapteze procesele de producție. Asta presupune o flexibilitate crescută pe care coboții UR o aduc în procesele automatizate în care sunt integrați.