Cererea pentru mai multă putere de calcul continuă să crească. Edge și Fog Computing* determină această tendință, inclusiv în dezvoltarea de dispozitive miniaturale precum nodurile IoT. Familia de microprocesoare multi-nucleu STM32MP1 de la STMicroelectronics oferă mai multă putere de calcul pentru nodurile IoT și pentru subsisteme. Reutilizarea codului și introducerea a două soluții de memorie de sistem, testate și verificate, facilitează, de asemenea, dezvoltarea aplicațiilor în timp real, cu consum redus de putere și eficiente economic.
Un pas logic în creșterea performanței este utilizarea mai multor microcontrolere – dar aceasta implică mai multe dezavantaje: un design mai complicat, utilizarea de spațiu valoros pe placa de circuit imprimat și o scădere a fiabilității sistemului în ansamblu.
STMicroelectronics a îndeplinit această solicitare cu prima sa familie de microprocesoare, STM32MP1. Cipul hibrid multi-nucleu unifică până la două nuclee de procesor pentru aplicații, ARM Cortex A7 de 650MHz, cu un nucleu ARM Cortex M4 de 209MHz într-o arhitectură de sistem eterogenă (HSA– heterogeneous system architecture) și combină această performanță MPU multi-nucleu cu longevitatea industrială.
În comparație cu alte serii de microprocesoare disponibile pe piață cu arhitecturi eterogene cu nucleu, STM32MP1 este foarte potrivit pentru aplicațiile în timp real, adresându-se și piețelor care necesită consum redus de putere și eficiență economică. Arhitectura flexibilă realizează procesări rapide și sarcini în timp real pe un singur cip, obținând întotdeauna eficiență energetică maximă în proces. STM32MP1 dispune și de un circuit integrat dedicat pentru gestionarea puterii (PMIC– Power Management IC) care permite un control mai eficient al puterii consumate.
Reutilizați cu ușurință codul existent
Seria de la STM32 este una dintre cele mai de succes serii de microcontrolere de pe piață, ceea ce înseamnă că au fost deja dezvoltate numeroase linii de cod pentru ele. Lucrul aparte despre această nouă serie de microprocesoare este reprezentat de faptul că se poate reutiliza codul scris pentru microcontrolerele Cortex M4 existente, permițând dezvoltatorilor să continue să folosească uneltele testate și de încredere pentru o dezvoltare accelerată.
Memoria potrivită pentru fiecare aplicație
Unitatea de protecție a memoriei (MPU – Memory Protection Unit) din ST32MP1 folosește interfețe de memorie standard, ceea ce îi permite să suporte o varietate mare de module de memorii industriale externe. Acestea includ tipurile de memorii DDR-SDRAM – de exemplu DDR3, DDR3L, LPDDR2 și LPDDR3, care se conectează prin interfața de 16/32-biți cu frecvență fixă de 533MHz – sau, alternativ, variante de memorie flash – de exemplu e-MMC, SD card, SLC NAND, SPI NAND și Quad- Flash SPI NOR, care se conectează prin interfața dual/quad SPI.
Pentru realizarea plăcii de dezvoltare STM32MP157C-EV1, STMicroelectronics s-a alăturat unor parteneri tehnologici recunoscuți. În special pentru utilizarea în telefonia mobilă, unde este nevoie de o durată lungă de viață a bateriei, designul noii plăci suportă SDRAM DDR3L de 6Gb de la Nanya. Pentru aplicațiile în care este nevoie de multă memorie, dar într-un spațiu foarte mic, memoria flash e-MMC NAND de 4Gb de la Kioxia este o opțiune potrivită. Ambele versiuni au fost testate de STMicroelectronics în situații reale de aplicare.
La Rutronik, sunt disponibile și două kituri de dezvoltare (STM32MP157A-DK1 și STM32MP157C-DK2) pentru prototipare flexibilă și pentru scopuri demonstrative.
Firmware-ul STM32CubeMX oferă, de asemenea, asistență în configurarea software-ului și hardware-ului celor două nuclee de procesor Cortex A7, precum și nucleului Cortex M4. Acesta gestionează generarea de cod C pentru nucleul M4, configurarea interfețelor DDR-SDRAM și unealta de ajustare și generare a structurii de date pentru dispozitivele Linux.
O unitate de procesare grafică 3D (GPU) este integrată în STM32MP1 pentru a susține display-uri HMI (Human-Machine Interface – interfață om-mașină). Aceasta oferă suport pentru calcule și operațiuni grafice, combinate cu un control în timp real eficient energetic și simplifică dezvoltarea de soluții performante pentru aplicații industriale, de consum, pentru locuințe inteligente, pentru sănătate și întreținere.
Autor: Adrian Elms, Senior Marketing Manager
Rutronik | https://www.rutronik.com
*) Notă traducător:
Fog computing reprezintă o infrastructură de calcul descentralizată în care datele, calculul, stocarea și aplicațiile sunt localizate undeva între sursa de date și cloud. Edge computing se referă la un sistem de calcul distribuit (computere aflate la marginea rețelei) în care procesarea și stocarea datelor este adusă mai aproape de locul în care sunt necesare, pentru a îmbunătăți timpul de răspuns și a economisi lățimea de bandă.