Transferul de date stabil, securizat și fiabil este unul dintre factorii critici în tehnologia de automatizare. Cerinţele cresc în paralel cu flexibilitatea sistemelor moderne și nevoia de a reutiliza componentele într-un aranjament de sistem modular. Ethernet și PROFINET sunt standarde valabile international, care suportă construcţia unei platform de comunicaţii între furnizori.
de Oliver Opl, Product Manager, HARTING Technology Group, Oliver.Opl@HARTING.com
Soluţiile de comunicaţie specifice producătorilor sunt adaptate pentru cazuri de utilizare particulare. În multe cazuri, abilitatea de a utiliza aceste avantaje pe teren necesită un effort semnificativ în selecţia de componente, precum și planificarea exactă – ceea ce nu este posibil întotdeauna. Soluţiile particularizate pot de asemenea avea ca rezultat limitări suplimentare dacă sunt incompatibile cu componentele existente pe utilaje. În mod alternativ pot exista costuri crescute pentru componente adaptate în mod special.
În consecinţă, componentele standardizate, cum ar fi switchurile Ethernet ale noii familii Ha-VIS mCon 3000, oferă performanţă și avantaje de cost. Ele se conformează cu standardul Ethernet IEEE 802.3 și de asemenea satisfac cerinţele de conformitate PROFINET clasa B (CCB). Astfel este garantată compatibilitate globală cu toate componentele care satisfac de asemenea aceste standarde internaţionale.
PROFINET combină toate avantajele sistemelor bus de date clasice (timpii de ciclu rapid) și Ethernet (alegere liberă a topologiei). Calitatea garantată a serviciului pentru transmisie de date este asigurată de metode cum ar fi Quality of Service (QoS). Astfel ne putem baza pe pachete de date critice și relevante pentru control cu prioritate ridicată și putem să implementăm aplicaţii cu timpi de ciclu foarte scurţi. Standardul chiar asigură transfer de date rapid și la timp când se confruntă cu volume de date foarte ridicate.
Timpii de ciclu mai scurţi și procesele mai rapide din industrie necesită adesea sincronizarea în timp a tuturor participanţilor în cadrul sistemului.
Precision Time Protocol (PTP Version 2, IEEE 1588) este suportat de noile switchuri Ha-VIS mCon 3000 și permite sincronizarea în interval de microsecunde. Drept rezultat. în multe cazuri nu este nevoie de soluţii de automatizare particularizate proiectate în mod special pentru funcţionare în timp real. Caracteristicile software extensive permit utilizatorilor să configureze în mod perfect switchurile pentru fiecare scenariu de aplicaţie.
Noile switchuri înseamnă că pe lângă Rapid Spanning TreeProtocol (RSTP) este de asemenea disponibil și Medium Redundancy Protocol (MRP) când se face configurarea tipologiilor de reţea redundante. Redundanţa de reţea este abilitatea de a supravieţui în caz de defectare a link-lui fără întreruperea comunicaţiei.
Switchurile HARTING mCon 3000 asigură disponibilitatea ridicată a transmisiei de date și astfel o infrastructură industrială fiabilă.
Contact:
HARTING Romania SCS
Str. Europa Unită nr. 21, RO-550018 Sibiu
Tel.: 0369 102 672
Fax: 0369 102 622
ro@HARTING.com
www.HARTING.ro