R&D Software Solutions – furnizor Român de soluții embedded hardware și software – prin conceptele sale originale și inovatoare incluse în designul hardware-ului IoT, oferă inginerilor posibilitatea de a implementa rapid și facil integrarea senzorilor IoT cu dispozitivele de stocare de tip CLOUD, indiferent de experiența anterioară în utilizarea modemelor LTE/3G/GSM. Dedicată fundamental inovării, R&D Software Solutions a primit în 2006 – ca recunoaștere a conceptelor și ideilor sale – “GST SSC Bronze Award”. Acest premiu a fost decernat în urma unei compeții la care au concurat organizații precum: IBM, Computer Associates, 17 Universitați Europene și multe SME-uri.
Noul produs, “xyz-mIoT by itbrainpower.net”este primul și cel mai compact board IoT în această clasă, care combină versatilitatea microcontrolerelor ARM0 (Microchip/Atmel ATSAMD21G, în design compatibil Arduino Zero) a unei colecții de senzori embedded (THS, tVOC, HALL, IR și vibrație) și conectivitatea oferită de modemurile LPWR LTE CAT M1 sau NB-IoT de rază lungă & mică putere sau modemurile tradiționale 3G / GSM.
Datorită designului flexibil, într-un format unificat și compact de numai 4.50 × 3.50cm, placa xyz-mIoT suportă echiparea cu multiple variante de modemuri LPWR LTE/3G/GSM, astfel încât acoperă variate cerințe tehnice și/sau restricții bugetare, funcție de proiect. Suplimentar față de senzorii embedded, abundența interfețelor disponibile (I2C, SPI, UART, 13 I/O digitale – capabile 1WIRE și PWM, 5 intrări analogice și altele) combinată cu puterea și versatilitatea nucleului ARM0 oferă oportunitatea cvazi-nelimitată de interfațare cu dispozitive, senzori sau actuatoare în soluții de tip automatizare IoT.
Sunt disponibile multiple profile de alimentare, precum : acumulator Litiu Polimer, supercapacitor, alimentare directă 5V, surse de energie alternativă (celule solare mici) și baterii Lithium primer.
Varianta xyz-mIoT echipată cu modemul BG96 (LTE CATM1+NB IoT) oferă servicii de acces poziționare GNSS (GPS+Glonass). Sunt suportate antene GNSS pasive sau active (cu suport AAPM – Active Antenna Power Management).
Sunt disponibile câteva interfețe adiționale, utile pentru integrare, precum:
• VIAs pentru lipire conector JTAG (2×5 × 1.27mm)
• Pad-uri pentru SIM socket extern (1.27mm)
• Pad-uri lipire pentru modem USB (opțiune activă numai pentru variantele 3G și LTE CATM1)
• Pad-uri lipire pentru port UART modem (pentru depanare aplicații)
• Pad-uri lipire pentru supercapacitor / capacitor electrolitic suplimentar
• Pad-uri lipire pentru senzori TILT / REED
Caracteristici adiționale disponibile standard:
• monitorizare tensiune VIN
• monitorizare tensiune VBAT ( monitorizare LiPO / supercapacitor)
Aditional, 10 PCB solder jumpers oferă posibilitatea activării / dezactivării LED-urilor sau a altor funcționalitați.
Suplimentar față de aplicațiile țintă evidente (smart modem cu “last-gasp” + control acces și monitorizarea parametrilor de funcționare pentru porți IoT, monitorizarea calității aerului, sisteme de contorizare inteligente, mașini inteligente pentru controlere tradiționale, monitorizarea inteligentă a stupilor de albine, aplicații de orașe inteligente, de securitate & urmărire, dispozitive de alarmare și altele) placa itbrainpower.net xyz-mIoT este soluția ideală pentru integratori și entuziaști DYI care urmăresc să proiecteze, să testeze și să realizeze, într-o manieră facilă și rapidă, aplicații IoT la cheie cu tehnologie de transmisie de rază lungă LPWR LTE (CAT M1 și NB-IoT).
Nu mai puțin important: Industrial Embedded SIM oferă suport pentru soluții de volum mare și foarte mare.
Despre tehnologiile LTE CAT M1 și NB IoT
Modemurile care implementează tehnologii tradiționale, precum 4G/LTE, 3G/UMTS și GSM/GPRS consumă multă energie (mai ales dacă o raportăm la cantitatea de date transmisă). Acest aspect este esențial în special în aplicațiie alimentate de la baterii și unde sesiunile de comunicare nu sunt frecvente, iar cantitatea de date schimbată cu CLOUD-ul este foarte mică (Exemple: aplicații de contorizare, monitorizare mediu). Industria modemurilor a avut ca sarcină să implementeze cerințele de mică putere pe distanțe lungi, împreună cu cerința de a atinge prețuri comparabile cu cele ale modemurilor 2G (GSM). Prin implementarea standardelor 3GPP versiunea 13, răspunsul industriei a fost lansarea modemurilor LPWR (low power) LTE CAT M1 și NB IoT.
Cat-M1/ LTE-M
Tehnologia LTE Cat-M1, cunoscută și sub denumirea CAT M sau LTE M, îndeplinește cerințele de reducere a consumului și a costului prin micșorarea benzii LTE la maximum 1.4 MHz și prin implementarea unor tehnici de mică putere precum PSM și i-e-DRX. LTE Cat-M1 are avantajul compatibilității cu infrastructura hardware LTE existentă (operatorii trebuie să aplice patch-uri software).
Câțiva parametri CAT M1: transfer de date până la 1Mb/1Mb (DL/UP), răspuns rapid < 1sec, cell handover (transfer de celule) și acoperire bună în spații închise (155.7 dB link budget).
NB IoT
Tehnologia NB IoT, având aceeași țintă ca LTE CAT M1, restrânge și mai mult banda RF până la 200kHz apelând la abordări ingenioase: utilizează modulație DSSS folosind atât “Guard band” cât și “In Band” în “Operation Mode” (LTE CAT-M1 folosește numai “In Band”). Implementările NB IoT necesită investiții în infrastructura LTE semnificativ mai mari în comparație cu LTE CAT M1.
Câtiva parametri NB IoT: transfer de date de până la 250kHz/230kHz (DL/UP), răspuns mai lent < 10sec, stașionar (făra transfer de celule) și acoperire în interior mai bună (164 dB link budget).
Despre modulele Quectel LTE LPWR
Având experință solidă în utilizarea produselor Quectel, am inclus în produsele noatre următoarele două module LPWR LTE: BG96 și BC95G. Acestea sunt furnizate de către Comet Electronics – Distribuitor autorizat Quectel în România.
BG96 este un modul de foarte mică putere LTE Cat M1/Cat NB1/EGPRS care oferă o rată maximă de tranfer, de 300Kbps downlink și 375Kbps uplink și are încorporat un modul GNSS.
BC95-G este un modul de mare performanță NB-IoT cu suport pentru multiple benzi de frecvență B1/B3/B8/B5/B20/B28 având un consum extrem de mic.
Comenzi pot fi plasate accesând https://itbrainpower.net sau prin email: dragos@rdss.ro
Pre-comenzile procesate până la 15 Junie 2018 pot primi un discount de până la 20%.
Autor: Dragoș Iosub, R&D Software Solutions
https://itbrainpower.net
dragos@rdss.ro
+40 (0) 745 611611
Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:
Ing. Ciprian Varga, Director Tehnic
Comet Electronics | www.comet.srl.ro | office@comet.srl.ro
Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2
Tel.: 021 243 2090 | Fax: 021 243 4090