Pentru a garanta lansarea pe piață unui produs care să fie fiabil și durabil în timp, trebuie să se efectueze un test corespunzător. În prezent, piața prezintă produse tot mai complexe, alcătuite din mai multe componente de tipuri diferite, care deseori funcționează în condiții dificile. Prin testul funcțional clasic, este posibil să înțelegem dacă produsul a fost asamblat corect, dar suntem siguri că acesta din urmă va funcționa pe tot parcursul vieții sale utile?
De multe ori, mai ales la sistemele complexe, defecțiunea nu apare de la prima pornire, dar poate apărea după multe ore de funcționare sau chiar după câteva luni. Prin urmare, este necesar să se efectueze un test care să verifice comportamentul produsului în timpul întregului său ciclu de viață. Există diferite tipuri de testări pentru a identifica aceste defecte, cum ar fi testele de viață accelerată, caz în care produsul este utilizat mai frecvent decât de obicei, sau teste de stres efectuate în condiții prohibitive sau, chiar testele simple de anduranță efectuate în condițiile de funcționare nominale.
În toate aceste cazuri este necesar să se monitorizeze în permanență dispozitivul (dispozitivele) supus încercării.
Când produsele care urmează să fie monitorizate sunt multe, situația devine complicată. Este preferabil să renunțăm la o abordare centralizată, în care există un singur punct de achiziție care colectează datele tuturor produselor, în favoarea unei abordări descentralizate, în cazul în care există o unitate de achiziție pentru fiecare produs supus încercării.
De fapt, monitorizarea distribuită presupune o unitate centrală (compusă dintr-un PC comun sau un PLC) conectată la un anumit număr de unități de achiziție.
Aceste unități de achiziție sunt la fel de multe ca produsele care urmează să fie monitorizate, din acest motiv ele trebuie să fie compacte, ușor de instalat și, mai presus de toate, economice.
Unitățile de achiziție realizate de Electronic Solution sunt mici (aproximativ 24×12×10 cm), astfel încât acestea să poată fi poziționate și mutate cu ușurință.
Unitatea de achiziție care este alimentată de la tensiunea de rețea, oferă o ieșire analogică prin care este posibilă alimentarea unității în curs de testare și, în același timp, monitorizarea tuturor mărimilor electrice legate de consum, cum ar fi curentul, tensiunea, puterea, energia și factorul de putere. De asemenea, are intrări și ieșiri de joasă tensiune (6 intrări analogice și 10 porturi digitale care pot fi setate ca intrări sau ieșiri (I/O), dintre care unele pot fi utilizate ca semnale PWM) ce pot fi utilizate în mod normal sau cu alte dispozitive de condiționare a semnalului, personalizând unitatea de achiziție și făcând-o capabilă să achiziționeze alte tipuri de mărimi fizice, altele decât cele electrice.
Exemple pot fi: dotarea unității cu un termocuplu cu condiționarea adecvată pentru măsurarea temperaturii până la 400°C, conectarea unui releu pentru semnalarea prezenței sau absenței tensiunilor mai mari de 220V, sau prevederea unui senzor fotoelectric cu fibră optică pentru măsurarea vitezei de rotație a unui motor sau a oricărei alte mișcări. Unitățile de achiziție se interconectează cu unitatea centrală prin magistrala de comunicație serială RS485, permițându-le să fie poziționate pe distanțe lungi și să fie conectate în cascadă utilizând astfel un număr redus de cabluri și facilitând instalarea.
Unitatea de achiziție efectuează măsurători ale diferitelor intrări și le stochează local, actualizându-le în mod continuu, astfel încât măsurătorile sunt permanent disponibile, unitatea centrală fiind apoi responsabilă pentru gestionarea descărcării și stocării datelor pe hard disk prin generarea unui raport.
Fiecare unitate de achiziție utilizează protocolul de comunicație serială Modbus: aceasta înseamnă că poate fi utilizată cu orice interfață software care gestionează comunicațiile seriale și cu orice dispozitiv, cum ar fi un PLC sau un PC obișnuit.
Interfața software dezvoltată de Electronic Solution permite:
• de a avea “la scara unui ecran” și în timp real toate informațiile privind măsurătorile efectuate de unitățile de achiziție;
• setarea cu ușurință pentru fiecare unitate de achiziție a parametrilor legați de metodele de măsurare, cum ar fi timpul de actualizare și timpii de
integrare.
În plus, software-ul recunoaște automat unitățile de achiziție instalate, descarcă datele în mod continuu și este capabil să utilizeze mai multe porturi seriale în paralel pentru a monitoriza simultan mai multe produse și pentru a reduce timpii de achiziție. Rapoartele generate pot fi partajate prin rețeaua companiei pentru a face datele accesibile în timp real, chiar și la distanță.
În concluzie, toate aceste caracteristici formează un sistem:
• flexibil care poate fi adaptat pentru orice tip de produs/măsurare care trebuie efectuată
• are o instalare rapidă,
• este ușor de utilizat și permite monitorizarea mai multor produse în același timp.
E.S. Electronic Solution
www.electronicsolution.it