Intel® Compute Card un PC în format mic

by donpedro

Noile proiecte de pe piața IT sunt considerate a fi revoluționare dacă dispozitivele pun în aplicare concepte și aplicații ce odinioară erau fie imposibile, fie posibile numai într-o măsură limitată în această nouă formă. Miniaturizarea continuă a cipurilor și concentrarea în creștere ce rezultă din aceasta cu privire la puterea de calcul, în spații din ce în ce mai mici, a fost în trecut asociată cu noi concepte de dispozitive care au influențat din greu utilizarea sistemelor de calcul. Fie că luăm o tabletă, fie un telefon inteligent ca exemplu: aceste concepte au schimbat la început piața bunurilor de larg consum, înainte de a avansa către piața industrială, unde, de asemenea, au deschis noi căi de aplicare a tehnologiei de calcul. Totuși, toate aceste concepte impun clase de dispozitive complet noi, ce permit scenarii de aplicații inovative.
Cu privire la abordarea mobilității în tehnologia de calcul de până acum, putem găsi diferite concepte ce coexistă încă, și care, în cel mai bun caz se completează reciproc. Atunci când călătorim în vacanță, avem tendința să luăm o tabletă, care este completată de un telefon inteligent. În mediul de lucru, notebook-urile, dispozitivele convertibile sau slimbook-urile sunt parte a unui repertoar standard. O examinare mai apropiată a unei călătorii de afaceri revelează diferite scenarii în care cineva are nevoie de acces la tehnologia de calcul și trebuie din acest motiv să aibă în vedere diferite concepte.
Atunci când călătorim prin aer, oamenii stau prin saloanele din aeroporturi și lucrează la prezentări pe notebook-uri în timp ce scriu mesaje pe un telefon inteligent. Atunci când se află în avion, oamenii taie în general comunicațiile cu lumea din afară și continuă să utilizeze laptop-ul pentru a se pregăti pentru întâlnirile viitoare etc. La sosirea la destinație, ei trebuie să conecteze notebook-ul la un proiector sau monitor pentru prezentare.

Camera de hotel, pe de altă parte, este conectată cu televiziune mai mult sau mai puțin interactivă, care se conectează prin WLAN-ul hotelului cu o tabletă, notebook și telefon inteligent, pentru a ne permite să îndeplinim atât sarcini legate de muncă, cât și personale.
În acest fel, putem să considerăm, cu o doză mare de siguranță, că majoritatea persoanelor poartă întotdeauna de la două la trei dispozitive diferite atunci când călătoresc și că aceste dispozitive petrec majoritatea timpului fie oprite, fie în mod de așteptare, ceea ce înseamnă o utilizare medie redusă pentru toate dispozitivele.

Soluție universală pentru utilizare de afaceri și personală
Cu cât ar fi mai practic dacă un singur computer ar înlocui toate dispozitivele menționate anterior? Unul care să poată face în mod virtual tot ceea ce pot face celelalte dispozitive. Unul care la fel de mic și portabil precum o carte de credit, economisind astfel nu numai spațiu și masă, ci și permițând o utilizare ridicată. Acesta este exact locul în care se adresează Intel® Compute Card: acesta este un computer complet funcțional, cu dimensiuni externe de 95 mm × 55 mm × 5 mm – aproape dimensiunea unei cărți de credit – consum energetic de sub 10W, precum și o interfață standardizată ce oferă o abordare complet nouă sistemelor de calcul mobile. Este clar că acest concept nu poate prinde fără o disponibilitate largă de eco-sistem. Acesta este locul în care este nevoie să luăm în considerare posibilitățile acestui concept.
După cum s-a menționat la început, proiectele anterior clasificate ca revoluționare au fost dispozitivele care funcționau mai mult sau mai puțin încă de la scoaterea din cutie, fără un eco-sistem notabil și aceasta le permitea să fie rapid acceptate. Nu acesta este cazul Intel® Compute Card, deoarece acesta necesită facilități de andocare. Presupunând că partenerii din eco-sistem pot lansa dispozitive potrivite pentru a coincide cu lansarea cardului și că acestea pot circula rapid pe piață, se poate contura următorul scenariu:

Card în loc de haos
Spre deosebire de un telefon inteligent, singurul lucru necesar a fi luat este Intel® Compute Card. Puteți completa prezentarea finală înaintea plecării prin stația de andocare de la birou. Ideal, aceasta constă din inserarea cardului în soclul special din monitor. La sfârșitul zilei cardul trebuie doar îndepărtat din soclu, pus în bagaj și gata pregătit pentru plecarea în călătorie. În saloanele din aeroport cardul poate fi inserat în monitoare mici cu socluri compatibile din zona scaunelor sau din restaurante și se poate astfel continua munca până când vine vremea pentru check-in. În avion, sistemul de entertainment este, de asemenea, ideal să aibă un soclu pentru card, astfel încât munca să poată fi continuată. La sosirea la destinație, cardul trebuie pur și simplu inserat în soclul unui monitor destinat prezentărilor în cadrul întâlnirii. Televizorul din hotel are, de asemenea, un soclu compatibil astfel încât munca să poată fi continuată pe un monitor mare.

Care este diferența majoră față de stațiile de andocare destinate pentru telefoanele inteligente? Foarte simplu: flexibilitate în alegerea sistemului de operare și a aplicațiilor utilizate. Cu Microsoft Continuum, alegerea software este limitată de platforma de procesor și de numărul mic de telefoane disponibile cu Windows 10, în vreme ce conceptul de andocare de la Samsung pentru Galaxy S8 este croit pentru Android.
Pentru moment, performanța telefoanelor inteligente este puțin probabil să fie suficientă pentru emulare și VM-uri, ceea ce înseamnă că în majoritatea cazurilor aceste concepte nu oferă valoarea adăugată cerută. Avantajul constă numai în a avea de cărat doar un dispozitiv. Acest lucru – cel puțin până acum – nu a fost realizat în mod satisfăcător.

Performanțe perfecte, scalare specifică
Cu Compute Card este o poveste diferită: scalarea Celeron® N3450 către vPro™-enabled Core™ i5-7Y57 permite ca performanțele să fie ajustate pentru majoritatea aplicațiilor de zi cu zi.
Interfețele oferite prin conectorul de andocare permit ca producătorii de dispozitive să le conec­teze atât prin conexiuni gazdă USB 3.0 cât și Ethernet, cu până la două display-uri la card, dintre care unul poate fi controlat chiar până la rezoluție UHD cu 60Hz. Dacă la acestea adăugăm ca fiind deja integrate Intel® Bluetooth 4.2 și WiFi, aceasta înseamnă că sunt disponibile interfețele necesare pentru card, spre a fi utilizat în scopurile dorite.
Totuși, utilizarea Intel® Compute Card nu se limitează la aplicațiile descrise în scenariul specificat. În continuarea acestui concept, Intel® deja a confirmat că va include generații de procesoare viitoare, ceea ce înseamnă că acest Compute Card va fi disponibil și pentru alte aplicații ce necesită scalabilitate, flexibilitate în alegerea sistemului de operare și a programelor utilizate, precum și posibilitatea de upgrade simplu către tehnologiile de procesoare mai noi.

Un exemplu este dat de instalațiile de semnalizare digitale, dintre care majoritatea sunt realizate la ora actuală cu ajutorul unor sisteme PC conectate extern, module OPS în monitoare sau plăci integrate în sistem. Fiecare dintre aceste concepte are avantajele și dezavantajele sale. Dezavantajele includ pe de o parte cablurile complexe predispuse la interferențe, necesare pentru conectarea sistemelor externe, precum și, pe de altă parte, costul de upgrade a plăcii interne la noua tehnologie.

Acesta este motivul pentru care conceptul OPS era de mult așteptat să prevaleze. Totuși s-a dovedit prea costisitor și complex pentru a fi implementat. Cu toate că noile abordări, precum Mini OPS, îmbunătățesc soluția în principiu, ele nu fac nimic pentru a schimba disponibilitatea slabă de pe piață. Presupunând că Intel® Compute Card este disponibil într-un număr suficient la lansarea pe piață, ar trebui să fie mai pozitivă situația pentru aplicații în care robustețea nu este un lucru esențial (în caz contrar PC-urile externe fără ventilator sau modulele Mini OPS fără ventilație sunt soluții mai bune).

Card de sistem de calcul în IoT
Dacă țintim puțin mai departe pentru a include și aparatele de uz casnic de zi cu zi din casele noastre, televiziunea interactivă și în rețea, precum și frigiderele interactive ar fi candidați ideali pentru utilizarea Intel® Compute Card.
Aceste aparate casnice ar putea fi, de asemenea, actualizate la câțiva ani la sofware-ul și tehnologiile de procesor cele mai recente. În plus, Compute Card de la serviciu ar putea fi conectat la televizorul de acasă, ceea ce v-ar putea permite să vă continuați munca pe ecrane mari, acasă.
Desigur că puteți deja conecta o tabletă prin HDMI la televizor, pe care îl puteți utiliza ca moni­tor. Cu toate acestea, însă, sunteți restricționați la respectiva platformă.
Dacă dezvoltarea în domeniul ecranelor OLED de tip rool-up sau pliere continuă să progreseze și dacă aceste tipuri de concepte sunt aduse pe o piață matură, nu ar fi niciun obstacol pentru utilizarea mobilă a Intel® Compute Card împreună cu aceste tipuri de soluții de ecrane.

În cele din urmă, disponibilitatea în viitorul apropiat a unui eco-sistem cât de divers posibil, va determina succesul acestui design revoluționar. În acest context, Rutronik este disponibil pentru a sfătui producătorii de dispozitive și sisteme cu privire la evoluția soluției – cu implementarea sa în noi sisteme de semnalizare digitale sau în cele mai recente dispozitive de refrigerare de înaltă clasă. Colegii noștri din teren sunt foarte bucuroși să vă acorde sfaturi asupra posibilităților pe care vi le poate oferi utilizarea Intel® Compute Card în aplicația dumneavoastră.

Autor: Mario Klug, Senior Marketing Manager, Plăci & Sisteme Embedded

Rutronik | www.rutronik.com

S-ar putea să vă placă și