Digilent a fost fondată în 2000 de către doi profesori de inginerie electrică ai Universității de Stat din Washington; Clint Cole și Gene Apperson. Cole și Apperson au identificat o nevoie de sisteme de programare de bază pentru integrarea în cursurile universităților. Studenții învață cel mai bine prin practică, așa că Apperson și Cole au dezvoltat o metodă de predare care îmbină prelegerile cu sesiunile “hands-on” ce stimulează învățarea prin utilizarea aplicațiilor. La scurt timp, ei produceau sisteme care se vând în întreaga lume, îndeplinind dezideratul lor de a face tehnologia inteligibilă și accesibilă tuturor. National Instruments a achiziționat Digilent în 2013 aceasta funcționând ca filială deținută în totalitate de National Instruments. Digilent este un membru cheie al familiei de companii National Instruments ce se axează pe educație de inginerie.
Pentru toți utilizatorii din mediul academic, Digilent oferă prețuri speciale pentru toată gama de produse.
Produsele Digilent se pot împărți în următoarele categorii:
• PMOD – module pentru periferice
• Logică programabilă și FPGA
• Plăci de dezvoltare embedded
• Osciloscoape și alte instrumente de măsură
• JTAG și alte programatoare
• Roboți și componente pentru robotică
• Produse Software
Module pentru periferice – PMOD
PMOD™ sunt seria de module pentru periferice care oferă un mod ideal de a extinde capacitățile de logică programabilă și plăcile de control embedded Digilent. Aceste module permit plasarea circuitelor de condiționare a semnalului și a circuitelor de mare putere acolo unde acestea sunt cele mai eficiente: în apropierea senzorilor și a elementelor de acționare.
Circuitele de interfață PMOD comunică cu plăcile de sistem folosind conectori de 6, 8 sau 12 pini, care pot transporta mai multe semnale de control digital, inclusiv SPI și alte protocoale seriale. Circuitele PMOD permit modele mai eficiente de rutare a semnalelor analogice departe de plăcile de comandă digitale.
Interfețele PMOD funcționează împreună cu plăcile de dezvoltare care aderă la standardul PMOD. Pentru implementarea standardului PMOD aveți la dispoziție manuale, exemple de cod, ghiduri de utilizare, și suport tehnic.
Logică programabilă și FPGA – posibilități nelimitate pentru orice buget.
Tehnologia logicii programabile, precum ar fi matricile de porți logice programabile (FPGA-uri), reprezintă o componentă esențială a oricărui set de instrumente al unui designer de circuit. Cu capacitățile lor expansiv potrivite în mod unic pentru o gamă largă de aplicații, FPGA-urile sunt ideale pentru rezolvarea multora dintre problemele cu care se confruntă sectorul tehnologiei care evoluează rapid. Principalele avantaje ale tehnologiei logicii programabile includ o flexibilitate imensă, economii de costuri și performanță crescută.
De peste un deceniu, Digilent a colaborat cu Xilinx pentru a extinde experiența și pentru a facilita dezvoltarea de tehnologii noi și interesante.
Digilent oferă platforme de instruire și cercetare prin parteneriatul cu platforma Xilinx University inginerilor din întreaga lume.
Plăci de dezvoltare embedded
Digilent vă oferă o gamă foarte mare de plăci de dezvoltare pentru mai multe tipuri de procesoare cum ar fi: PIC32MZ, RaspberryPI, BeagleBone, MX4, MX7, AVR, Atmega168 etc.
Pentru toate aceste plăci veți găsi pe pagina web a producătorului date tehnice complete, scheme electrice detaliate și note de aplicații.
Osciloscoape și alte instrumente de măsură
Waveforms 2015 este cea mai nouă versiune a aplicației puternice de software multi-instrumente. La fel ca și versiunea anterioară a Cronograme, se conectează perfect la osciloscoapele portabile USB, analizoare logice și produse de generator de funcții, adăugând suport complet pentru Mac OS X și Linux. Acest software, împreună cu instrumentele de hardware aduc o puternică suită de instrumente pentru a analiza semnale analogice și digitale pe computerul personal. Conceput cu o interfață grafică curată și ușor de utilizat pentru fiecare instrument, Waveforms 2015 facilitează dobândirea, vizualizarea, stocarea, analiza, producerea și reutilizarea semnalelor analogice și digitale.
Digilent Analog Discovery 2 este un osciloscop USB multifuncțional care permite utilizatorilor să măsoare, să vizualizeze, să genereze, să înregistreze și să controleze circuitele de semnal mixt de toate tipurile. Dezvoltat în colaborare cu Analog Devices și sprijinit de University Program Xilinx, Analog Discovery 2 este suficient de mic pentru a încăpea în buzunar, dar suficient de puternic pentru a înlocui un teanc de echipamente de laborator, oferindu-le studenților de inginerie, pasionaților, și electroniștilor entuziaști libertatea de a lucra cu circuite analogice și digitale în aproape orice mediu, în interiorul sau în afara laboratorului. Acesta dispune de intrări și ieșiri digitale analogice și poate fi conectat la un circuit folosind sonde de sârmă simple; în mod alternativ, adaptorul analog BNC Discovery Adaptor și sondele BNC pot fi folosite pentru a conecta și utiliza intrările și ieșirile. Prin conectarea la software-ul gratuit Waveforms 2015 (Mac, Linux și Windows Compatibil), Analog Discovery 2 poate fi configurat să funcționeze ca oricare dintre mai multe instrumente tradiționale.
JTAG și alte programatoare
JTAG-SMT2 – Modul de programare SMD
Modulul dual (JTAG) – SMT2 este un modul de programare compact, complet și autonom SMD pentru porți logice programabile (FPGA-uri) Xilinx®. Modulul poate fi accesat direct din toate instrumentele Xilinx, inclusiv iMPACT™, ChipScope™ și EDK. Utilizatorii pot planta modulul direct pe o placă și se va lipi în reflow ca orice altă componentă.
JTAG-SMT2 folosește o sursă de alimentare principală de 3.3V și o sursă separată de Vref pentru a genera semnalele JTAG. Toate semnalele JTAG folosite sunt de mare viteză, 24mA, buffere cu trei stări, care permit tensiuni de semnal de la 1.8V la 5V și viteze de bus de date până la 30MBiți/sec. Magistrala de JTAG pot fi partajată cu alte dispozitive deoarece sistemele mențin semnalele JTAG la o impedanță ridicată, cu excepția modului activ în timpul programării.
Modulul SMT2 este certificat CE și pe deplin conform cu directivele RoHS UE și REACH. Modulul utilizează un standard de tip A la cablu micro-USB disponibil pentru achiziționare de la Digilent.
Utilizatorii pot conecta direct semnale JTAG la semnalele FPGA corespunzătoare. Pentru rezultate optime, montați modulul la marginea PCB-ului gazdă deasupra planului de masă. Notă: Păstrați impedanța între SMT2 și FPGA sub 100 Ohmi pentru a opera JTAG la viteza maximă.
Cablul JTAG – USB
Cablul JTAG-USB vă permite să utilizați PC-ul pentru a vă conecta la un lanț de scanare JTAG sau pentru a accesa o interfață SPI pe o placă echipată cu conectorul de 6 pini corespunzător. În acest fel, puteți programa dispozitive logice programabile Digilent folosind Digilent Adept Suite. De asemenea, puteți programa microcontrolere AVR de pe plăcile de control Digilent utilizând aplicația programator Digilent AVR.
Produse Software
Digilent vă oferă o serie de programe gratuite ce ușurează implementarea modulelor și a plăcilor de dezvoltare în mediul academic. Toate programele dezvoltate de Digilent au interfețe grafice ușor de folosit, iar instalarea acestora se face facil pe majoritatea sistemelor de operare de pe piața IT. Digilent împreună cu partenerii săi de la National Instruments vă oferă contracost LabVIEW.
LabVIEW este o platformă grafică de programare folosită de milioane de ingineri și oameni de știință pentru rezolvarea problemelor, achiziție și analiză de date, controlul instrumentelor, testare și validare, prototipuri și multe altele. Puteți achiziționa programul LabVIEW Home Bundle ce se adresează atât cadrelor didactice cât și studenților; acesta vă permite să programați vizual, folosind pictograme și fire pentru a conecta hardware-ul și alte aplicații într-un singur mediu.
LabVIEW este un mediu unic de dezvoltare de software, cu un limbaj de programare grafic. În loc de a scrie linii de cod, veți crea programe numite instrumente virtuale (VIs) prin conectarea de borne, funcții, constante și structuri cu fire pe o diagramă bloc.
În LabVIEW, crearea unei interfațe de utilizator este o operație de ”drag and drop”. Alegeți din sute de controale, grafice și instrumente de vizualizare 3D pentru a proiecta interfața principală a aplicației.
Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:
Ing. Ciprian Varga, Director Tehnic
Comet Electronics | www.comet.srl.ro | office@comet.srl.ro
Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2
Tel.: 021 243 2090 | Fax: 021 243 4090