Un website este, adesea, un lucru complex, care necesită timp şi o sumă de cunoştinţe variate, de loc de neglijat. Un website este, însă, un atu important. Simpla lui prezenţă online nu este însă suficientă pentru a aşi atinge scopul. Am să încerc să vă explic mai jos ce implică crearea şi îngrijirea acestuia şi de ce munca la un astfel de proiect nu se încheie odată ce este lansat online. Acest articol nu îşi propune să fie un curs tehnic la capătul căruia să vă puteţi creea propria prezenţă pe Internet, ci doar o trecere în revistă a aspectelor de care trebuie ţinut cont dacă doriţi să faceţi acest lucru.
Pentru început o trecere în revista a câtorva termeni din domeniu.
Pagina Web (Web Page) – este un simplu fişier text care, pe lângă textul propriu-zis, conţine o sumă de instrucţiuni simple, numite Tag-uri HTML. Acestea sunt interpretate de browser şi permit formatarea textului, înserarea de imagini, etc.
HTML (Hyper Text Markup Language) – Este limbajul ce reuneşte toate tag-urile. Browser-ul este cel care înţelege acest limbaj.
Web Browser – denumeşte aplicaţia folosită pentru a naviga pe Internet (Ex: Internet Explorer, Netscape Navigator). Trebuie să poată îndeplini două funcţii: să poată trimite cereri HTTP către un webserver şi, implicit, să accepte răspunsurile şi, a doua, să poată înţelege tag-urile HTML.
Web Server – o aplicaţie ce ştie să accepte cereri HTTP şi să trimită răspunsul adecvat. Un webserver poate deservi mai multe site-uri, la fel cum un site foarte complex poate fi deservit de mai multe servere.
Pentru crearea unei pagini web este esenţial să puteţi înţelege şi scrie cod HTML.
Cel mai simplu exemplu de cod este:
html, body, Pagina mea web,
Crearea unui web site
271