Strategia Renesas IIoT: “Inteligență durabilă de la nucleu la punctul final”

by donpedro

Interviu cu Dr. Sailesh Chittipeddi

La Renesas s-au întâmplat multe în ultima vreme, în special în domeniul IoT și cel industrial. Dr. Sailesh Chittipeddi, vicepreședinte executiv și director general al diviziei de afaceri IoT și infrastructură de la Renesas, ne oferă informații noi.

Care este logica de afaceri legată de achizițiile efectuate de Renesas în ultimii ani?

 Dr. Sailesh Chittipeddi 

Sailesh: Orice achiziție pe care o facem se potrivește cu viziunea noastră, așa cum a subliniat CEO-ul nostru Shibata-san, aceasta fiind “Making Our Lives Easier by complementing human capabilities”. În cadrul IIBU (IoT & Infrastructure Business Unit), achiziționăm sau ne asociem cu companii care se încadrează în strategia IIBU, care este “Activarea inteligenței de la bază la punctul final într-un mod durabil”. Din perspectiva segmentelor de piață, achizițiile noastre se încadrează într-unul dintre cele 3 segmente de piață pe care le abordăm și anume:  Industrial, IoT și Infrastructură. De asemenea, din punct de vedere al expertizei în domeniu, în afara competențelor noastre de bază în materie de procesare embedded, principalele sectoare pe care ne concentrăm sunt: energie, detecție, conectivitate sau control. Nu ne veți vedea ieșind din aceste domenii și piețe în cadrul parteneriatelor și achizițiilor noastre.

Să vorbim despre achiziția companiei Dialog. Pare să fie foarte utilă și profitabilă pentru Renesas, mai ales în ceea ce privește “Combinațiile câștigătoare” (Winning Combinations). Cum completează produsele ex-Dialog portofoliul de produse Renesas, pentru a face o combinație bună?

Sailesh: Dialog adaugă mai multe elemente tehnologice bune în portofoliul Renesas. #1 tehnologii cu consum redus de putere, care sunt diferențiatoare pe piață. #2 din punct de vedere al conectivității, aplicațiile de conectivitate cu consum redus de energie cu BT și Wi-Fi. Dialog se diferențiază în mod unic pe piața de conectivitate, iar acest lucru este foarte util pentru dispozitivele purtabile, dispozitivele medicale, dar și pentru lucruri precum încuietorile de ușă care utilizează Wi-Fi de joasă putere. #3 cu siguranță, Dialog oferă capabilități în ceea ce privește tehnologiile, precum ASICS, în special pentru soluțiile de conectivitate industrială, cum ar fi Ethercat, care sprijină clienți industriali importanți. #4 ei au, de asemenea, dispozitive AC-DC, circuite integrate de semnal mixt configurabile (CMIC – configurable mixed-signal IC), precum și capabilități de măsurare/afișare a puterii, care erau destinate pieței de consum, iar unele dintre acestea sunt reorientate către piața industrială. În plus, în domeniul automobilelor, gestionarea energiei completează produsele MPU (microprocesoare) și MCU (microcontrolere) și, mai mult, conectivitatea BLE completează sistemele de monitorizare a presiunii în pneuri. Așadar, în linii mari, a fost foarte bine sub aspectul sinergiei veniturilor.

O altă competență extrem de utilă este reprezentată de comunitatea de ingineri de la Dialog, distribuită geografic. Dialog are centre de cercetare și dezvoltare în Europa și a stabilit centre de competență. În această eră de provocări continue în căutarea de talente, prezența lor stabilită la nivel global ne ajută foarte mult.

Cum avansează procesul de integrare, integrarea la nivel operațional, de exemplu, cum lucrați împreună acum și care este diferența de cooperare tehnică între prezent și trecut?

Sailesh: Echipele din perspectiva liniei de produse sunt complet integrate în echipele IIBU, ABU, Ops și SG&A. Dialog are o prezență mult mai semnificativă pe partea de IIBU a afacerii. Am integrat toate domeniile de putere, fie că este vorba de sectorul industrial, notebook-uri, dispozitive mobile și centre de date, sub o singură umbrelă, astfel încât echipele formează acum o unitate de afaceri complet unitară în raport cu modul în care operăm și cu modul în care ne confruntăm cu clientul. Echipele de vânzări sunt complet integrate în cadrul Renesas. În general, Dialog se baza pe o serie de reprezentanți de vânzări. Pe de altă parte, Renesas fiind mult mai puternică din punct de vedere al distribuției, am integrat extrem de bine produsele în canalul nostru de distribuție, astfel încât Dialog s-a concentrat pe câțiva clienți. Acum, datorită pieței noastre largi, au putut să își extindă aria de acoperire către o bază mai largă de clienți.

Acum, compania Dialog este complet integrată. Cum ați putut finaliza acest lucru într-un timp atât de scurt?

Sailesh: Am planificat potențiala noastră structură organizatorică concomitent cu procesul de diligență. A trebuit să ne gândim la ceea ce are sens și la modul în care clienții noștri ar reacționa cel mai bine atunci când vom oferi întregul portofoliu de produse. Evident, nu puteam implica prea mult echipa Dialog, deoarece trebuia să funcționăm ca două companii independente înainte de acest demers, dar ne-am gândit mult la modul în care am putea servi cel mai bine clienții din prima zi.  Știam, din achizițiile anterioare ale Intersil și IDT, că provocarea principală era legată de faptul că oamenii nu știau cui se raportează, dacă planul de lucru se schimbă și ce va face fiecare dintre aceștia. Trebuiau făcute unele ajustări fine pe parcurs, dar din punct de vedere structural și al agendei, aveam o viziune destul de clară cu privire la ceea ce doream să construim. Cam pe asta ne-am concentrat.

Apropo de achiziția Celeno, cum se potrivește portofoliul de conectivitate wireless Celeno la Renesas?

Sailesh: Celeno se ocupă preponderent de Wi-Fi 6 și 6 Edge, aceste tehnologii fiind importante pentru IoT și pentru segmentul industrial. În plus, Celeno oferă, de asemenea, expertiză pe partea de puncte de acces. Dialog, pe de altă parte, s-a concentrat în mare parte pe Wi-Fi 4, care este de 2,4 GHz, iar cu Celeno acoperim acum și Wi-Fi 5, Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, plus o soluție complet integrată cu Wi-Fi 6 și Bluetooth pentru partea de client. Odată cu achiziția Celeno, putem acum să acoperim întregul spectru și să ne aliniem cu nevoile de conectivitate pe termen mai lung pentru Renesas.

Există foarte multe șanse și posibilități pentru Renesas în domeniul automatizărilor industriale. Ați putea detalia aceste perspective, cum ar fi aplicațiile potențiale unde pot fi utilizate produsele Renesas?

Sailesh: Tendințele majore care se manifestă în peisajul industrial de astăzi sunt dorința de a îmbunătăți sustenabilitatea și productivitatea. Costurile cu forța de muncă sunt din ce în ce mai mari la nivel global. Din perspectiva inteligenței artificiale, China este foarte concentrată pe aceasta pentru mediul de producție. SUA, pe de altă parte, este mult mai puternică în ceea ce privește AI pentru companii. Dacă dorim să creștem în ecosistemul industrial, companiile potrivite sau clienții potriviți pe care Renesas trebuie să îi urmărească în afara marilor clienți din SUA și UE se află în regiunea Chinei Mari, care, în general, tind să se miște agresiv în comparație cu giganții industriali mai tradiționali.

Când vine vorba de sustenabilitate, vorbim de o tendință globală. La fel ca în alte domenii, dorința de îmbunătățire a eficienței este foarte aplicabilă în peisajul industrial. Îmbunătățirea cu un procent a eficienței și a motoarelor face o diferență uriașă în ceea ce privește consumul de energie. Acestea sunt tendințe globale care vor conduce la creștere pentru noi în peisajul industrial.

Un atu foarte important al produselor Renesas sunt așa-numitele “Combinații câștigătoare”. Acestea ar trebui să fie mai degrabă o strategie de vânzări. Desigur, acest lucru este foarte competitiv. Dar ce se întâmplă cu avantajele tehnice aici?

Sailesh: “Combinațiile câștigătoare” pot fi plăci pentru demonstrarea conceptului sau scheme electronice care integrează produse Renesas. “Combinațiile câștigătoare” pot fi în mare parte, deși nu în întregime, bazate pe hardware. Celălalt domeniu pe care îl valorificăm cu portofoliul nostru complet pe piața industrială este o soluție de sistem completă, ceea ce înseamnă atât HW, cât și SW. Volumul de efort implicat de clienți este foarte diferit atunci când Renesas susține atât hardware-ul, cât și software-ul. Acesta este avantajul pentru client: poate alege o combinație câștigătoare sau o soluție de sistem sau o soluție discretă în funcție de nevoile sale. Avantajul pentru Renesas este mai mult conținut, prin obținerea unei părți mai mari din lista de materiale, preluăm o parte mai mare din munca pe care o face în mod tradițional clientul și, în același timp, îi permitem să ajungă mai repede pe piață.

Tehnologia DRP/e-AI de la Renesas va juca probabil un rol important în domeniul automatizării fabricilor, nu-i așa? Alți jucători de pe piață sunt foarte competitivi în acest domeniu. Așadar, care este principalul beneficiu aici? Și cum rămâne cu alte componente: precum microcontrolere, senzori, plăci ASIC etc.?

Sailesh: Piața de inteligență artificială pe care ne concentrăm astăzi este în principal cea bazată pe viziune. Acolo ne diferențiem și am optimizat soluția DRP pentru aplicațiile AI bazate pe viziune. Nu mergem foarte larg pe AI pentru a aborda toate domeniile la care vă puteți gândi cu soluția noastră DRP. Tehnologia DRP oferă inteligență artificială bazată pe viziune la o putere foarte mică. Am folosit rețele neurale feedforward (FNN – Feedforward Neural Networks) sau tehnologia DRP în primul rând pentru optimizarea spațiului de aplicații, iar acum ne concentrăm pe activarea bibliotecilor și a IDH-urilor, pentru a sprijini treptat o gamă mai largă de clienți. Există și alte piețe adiacente în care această tehnologie funcționează bine și, în timp, ne vom extinde către alte domenii, cum ar fi întreținerea preventivă, precum și alte piețe pentru care rețelele neurale de tip FNN sunt bine adaptate.

Care este poziția RISC-V în cadrul Renesas? Credeți că acesta va fi viitorul IoT?

Sailesh: RISC-V va juca un rol din ce în ce mai important în ecosistemul de microcontrolere și microprocesoare. Pe partea de procesare embedded, lucrăm atât la nuclee pe 32-biți, cât și pe 64-biți. Pentru anumite aplicații, credem cu adevărat că există un impuls general pe piață către un ecosistem mai puțin proprietar, care este mai ușor de configurat pentru client și cu redevențe mai puține sau deloc. RISC-V oferă nuclee neprotejate, oferind în același timp posibilitatea clientului de a realiza un anumit nivel de programabilitate. Așadar, în timp, credem că toate cele trei ecosisteme vor exista, fie că este vorba de ecosistemul cu adevărat proprietar, de ecosistemul Arm sau de ecosistemul RISC-V, fiecare dintre ele va avea un rol în funcție de piețele finale pe care încearcă să le abordeze și de ceea ce urmărește. În ceea ce ne privește RISC-V, am vrut să demonstrăm pieței că putem fi din nou lideri, iar cu produsele RISC-V am fost printre primii de pe piață în domeniul microcontrolerelor (MCU), precum și în cel al microprocesoarelor (MPU) cu produse viabile, nu cu cipuri de testare.

O altă mișcare importantă din ultima vreme a fost intrarea Renesas pe piața FPGA. Ați putea oferi câteva detalii despre ForgeFPGAs, cum ar fi domeniul de aplicare, avantajul lor tehnic și ce înseamnă acest lucru pentru Renesas?

Sailesh: Înainte de a vorbi despre ForgeFPGA, ar trebui să menționez că avem o familie de produse numită GreenPAK. (Dialog a cumpărat Silego cu ceva timp în urmă și astfel ne-au adus tehnologia GreenPAK). Această tehnologie este alcătuită din componente analogice și de semnal mixt care pot fi configurate cu ajutorul unei mașini de stare. Tehnologia grupează toate aceste componente, astfel încât clientul își poate determina foarte rapid nevoile, spre deosebire de procesul de optimizare a componentelor individuale. Clienții pot lua circuitul GreenPAK, îl pot asambla și integra și pot deveni operaționali mult mai repede decât în cazul utilizării unui circuit propriu. Vindem sute de milioane de astfel de unități în fiecare an.

Cu ForgeFPGA extindem acest concept pentru rețelele cu un număr foarte mic de porți. Nu concurăm cu Xilinx, Altera, Microchip sau Lattice. Există un domeniu de piață foarte interesant în zona de putere redusă, cu un număr redus de porți, cu un nivel ridicat de programabilitate pentru dispozitive IoT și industriale care pot fi asamblate și care pot oferi clientului un avantaj pe care nu îl putea obține înainte. Aceasta este o nișă foarte bună pe piață care nu a fost încă abordată. Combinația de putere redusă, cu un număr redus de porți, este un domeniu foarte bun pe care foarte puțini oameni l-au urmărit, iar acesta răspunde nevoilor pieței. Motivul pentru care îl numim ForgeFPGA este că ne permite să pătrundem pe piața industrială cu acest tip de aplicații.

Renesas Electronics Europe  |   https://www.renesas.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu