Sisteme de automatizare interioară marca Zamel

Controlere de iluminat și actuatoare cu module fără fir.

by gabi

Instalațiile electrice moderne necesită capacitatea de a fi controlate de întrerupătoare, precum și de aplicații și controlere automate. Pentru realizarea unor astfel de sisteme complexe, multipunct, chiar și în locuri care nu au fost proiectate pentru aceasta, există familia de produse SUPLA de la Zamel.

Seria integrată SUPLA poate fi utilizată cu succes în instalații noi. Produsele din această familie permit construirea de sisteme de control moderne și flexibile pentru iluminat, jaluzele, acționare de porți etc. Pe de altă parte, aceste articole beneficiază de comunicație wireless WiFi și sunt realizate în formate care permit modernizarea instalațiilor în cadrul cablajului existent.

Contrar opiniei frecvente, scopul principal al soluțiilor pentru „casa inteligentă” nu este acela de a înlocui întrerupătoarele tradiționale cu o telecomandă sau o aplicație pe telefon. Avantajul de bază al automatizării locuinței este îmbogățirea acesteia cu anumite funcționalități. Astfel, utilizatorul folosește în continuare întrerupătoarele tradiționale (sau versiunile monostabile), dar are opțiunea de a controla iluminatul prin intermediul telefonului (aplicații pentru telefoane Apple și Android), în „cloud” și posibilitatea de a programa lămpi individuale. Acest lucru face posibilă, de exemplu, stingerea unei lămpi de perete din hol fără a se da jos din pat, automatizarea iluminatului exterior, programarea mai multor aranjamente de iluminat pentru diferite ocazii, declanșate de un buton amplasat convenabil (de asemenea, fizic). Merită menționat că circuitele clasice permit ca o singură lampă să fie controlată de până la două întrerupătoare – în cazul controlului digital numărul de întrerupătoare fizice este, teoretic, nelimitat. În plus, în cazul seriei SUPLA, producătorul s-a ocupat și de elementele de control pentru LED-uri, precum și de acționarea porților sau a jaluzelelor.

Produse SUPLA de la Zamel

Controlere de iluminat (de la 1 la 7 canale)

În cazul celei mai tipice instalații de iluminat monofazat, firele neutre și de fază (și, uneori, de protecție) sunt conectate la fiecare cutie de distribuție, în timp ce liniile de alimentare pentru becuri sunt scoase. Acest lucru înseamnă că alimentarea de la rețea este disponibilă la fiecare punct de comutare a luminii, iar acest fapt este exploatat de către controlerele de iluminat universale SUPLA. Deoarece se conectează la celelalte module din instalație prin WiFi, nu necesită cabluri suplimentare. Întrerupătorul și liniile de alimentare ale soclului becului (sau altă sursă de lumină cu o putere de până la 750W) sunt conectate la cablurile corespunzătoare ale controlerului prin intermediul unor terminale cu șuruburi. Se pot utiliza versiuni mono sau bistabile ale întrerupătorului. Odată ce dispozitivul a fost configurat prin intermediul aplicației, circuitul funcționează aparent exact în același mod ca și soluțiile clasice, dar, de acum înainte, oprirea sau aprinderea luminii se pot face atât prin intermediul aplicației, cât și prin intermediul unui alt controler cu alimentare independentă.

Receptoare Pe șină DIN Încorporate De podea

După cum se poate observa în tabelul de mai sus, controlerele de lumină SUPLA sunt disponibile în mai multe formate, deși funcționează pe un principiu similar. Versiunea menționată mai sus, cu conductă suplimentară, este cea mai potrivită pentru necesitățile de modernizare a circuitelor din clădirile mai vechi, în special cele din beton, unde realizarea de noi șanțuri și deschideri este dificilă și, în unele cazuri, imposibilă (din motive structurale). În construcțiile noi va fi optimă instalarea unor cabluri mai complexe, cablaje care duc la surse de lumină individuale. De asemenea, se pot utiliza controlere montate pe șină DIN – acestea au o funcționalitate aproape identică, dar au o rază de acțiune mai mare și rămân ascunse în cutia de control, ceea ce simplifică întreținerea. O soluție interesantă, precum și cea mai ușor de adaptat, este reprezentată de controlerul de podea realizat sub forma unui prelungitor cu un întrerupător. Închiderea circuitului dintre mufă și priză se poate face cu ajutorul unei pedale de comandă, precum și de la distanță.

Controler cu 7 canale

În cazul controlerului ROW-07 un singur modul poate controla 7 receptoare (fără intrări), epuizând nevoile majorității interioarelor. Acesta este inclus într-un corp de fixare convenabil cu două șuruburi, ceea ce permite instalarea sa oriunde și într-o carcasă – chiar și etanșă, în aer liber, dacă se dorește, permițând controlul iluminării în grădină, de exemplu.

Interfață cu 4 intrări

Ca parte a seriei SUPLA, există și un dispozitiv cu specificația opusă, și anume interfață cu 4 intrări, care permite conectarea la sistem a 4 întrerupătoare fizice, pentru a programa apoi în mod liber acțiunile pe care le declanșează. Este important că modulul este realizat într-o carcasă de tip cutie, astfel încât poate fi combinat cu ușurință cu mai multe întrerupătoare într-un singur cadru, fiecare dintre acestea putând îndeplini o funcție specifică, aceasta nu este neapărat legată de o singură sursă de lumină, oferind o gamă foarte largă de posibilități de aranjare.

Controlere

Un singur modul cu un transformator ocupă un slot pe șina DIN.

Monitoare de electricitate

Una dintre caracteristicile interesante pe care le oferă sistemele de clădiri inteligente este controlul precis al consumului de energie. Acest lucru este deosebit de important în această eră, în care există o preocupare sporită pentru utilizarea eficientă a energiei, în special în cazul instalațiilor alimentate de surse regenerabile, cum ar fi panourile fotovoltaice. Pentru monitorizarea curentului se utilizează transformatoare instalate direct conectate la modulele montate pe șină DIN. Valorile agregate sunt disponibile în aplicația SUPLA, care vă permite să obțineți informații despre consumul de energie agregat sau să îl analizați în detaliu cu ajutorul unui grafic. Monitoarele sunt disponibile în versiuni cu două sau trei intrări și într-un kit cu o antenă externă (în cazul în care cutia de distribuție este situată la o distanță considerabilă de punctul WiFi central). Zamel asigură, de asemenea, disponibilitatea transformatoarelor suplimentare, precum și a extensiilor pentru a măsura fluxul de curent în mai multe circuite.

Monitoare de energie

Iluminare

Lămpi LED cu controler integrat pentru instalare într-un orificiu de Ø75…80mm.

În domeniul iluminatului, Zamel oferă surse de lumină cu controlere integrate gata făcute. Acestea sunt lămpi cu LED încastrate (în gips-carton sau în mobilier) concepute pentru alimentarea cu energie electrică de la 12V la 24VDC. În aplicația SUPLA, fiecare corp de iluminat este identificat ca fiind un variator de lumină, deoarece utilizatorul are control asupra luminozității lămpilor individuale. Acestea ating o intensitate maximă de 350lm (consumând aproximativ 3,5W). Astfel de dispozitive sunt disponibile în seturi de 4 bucăți. Alternativ, clienții pot achiziționa, de asemenea, un controler LED de sine stătător, montat încastrat SLW-02 (aici, de asemenea, 12…24V DC), care generează un semnal PWM pe două canale independente, putând gestiona, printre altele, benzi LED populare cu o capacitate maximă de încărcare până la 70W pentru 12V și 140W pentru 24V.

Dimmer

În cazul în care instalația utilizează surse de lumină care pot fi atenuate prin întreruperea prin impulsuri a alimentării cu energie electrică de fază, cum ar fi lămpile clasice cu incandescență, Zamel oferă module DIW-01. Acestea acceptă receptoare de până la 150W și sunt instalate într-o cutie – la fel ca și controlerele deja descrise, fiind potrivite pentru modernizarea sistemelor de iluminat.

Controlere RGB

O soluție populară în sectorul decorațiunilor interioare și al iluminării de efect (de exemplu, vitrinele magazinelor) este reprezentată de becurile și benzile cu LED-uri care utilizează LED-uri RGB. Acestea pot emite lumină în orice culoare (amestecând roșu, verde și albastru). Controlerul SLW-01 este utilizat pentru a opera astfel de surse din seria SUPLA. Deoarece aplicația furnizată de Zamel oferă posibilitatea de a programa aranjamentele, modurile de funcționare individuale pot fi legate de setarea unei anumite culori, oferind utilizatorului un control și mai mare asupra iluminării.

Iluminat

Controlerele de motoare sunt disponibile și în versiunea încastrată.

Controlere pentru porți și jaluzele

Una dintre cele mai importante facilități pe care le permite un sistem de automatizare a interiorului este operarea la distanță a acționării. Cel mai frecvent, acestea sunt acționări pentru jaluzele (anti-efracție sau de umbrire) și porți (uși de intrare sau de garaj). Familia SUPLA include controlere care fac posibil un astfel de control. Modulele destinate acestui scop sunt disponibile în format pentru șină DIN, pentru montare încastrată și cu șuruburi, pentru 1 până la 7 motoare. În funcție de versiune, acestea controlează motoare de 12…24VDC (controlere de poartă) sau motoare de 230VAC (jaluzele). Rețineți că, în primul caz, ieșirile sunt o pereche de contacte de relee închise (până la 3A), în timp ce în al doilea caz este conectată la sarcină o linie de alimentare. Mai mult, dispozitivele au, de asemenea, intrări care pot fi configurate pentru a introduce semnale de control de la întrerupător sau senzori de deschidere/închidere.

Controlere pentru porți și jaluzele

Altele

În completarea seriei SUPLA sunt disponibili senzori de temperatură și umiditate, cu ajutorul cărora condițiile interioare sunt monitorizate prin intermediul unei aplicații. Acestea sunt dispozitive mici alimentate de un cablu USB (orice încărcător poate fi folosit în acest scop). La fel ca și celelalte produse expuse, acestea utilizează conectivitatea WiFi pentru a transmite informații, astfel încât nu necesită hardware suplimentar. O altă completare importantă pregătită de Zamel este modulul de siguranțe montat pe șină DIN, care în lățimea unei fante găzduiește trei protecții de supracurent (cilindrice), facilitând crearea de fascicule cu mai multe linii, necesare pentru realizarea unor instalații de iluminat mai complexe. În plus, producătorul oferă și o antenă WiFi externă, care permite o rază de acțiune optimă, chiar și în cazul în care instalarea este efectuată într-un loc care îngreunează propagarea undelor radio, cum ar fi cutii de distribuție la subsol, clădiri tradiționale cu pereți groși etc.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu