INTRODUCERE
Majoritatea sistemelor de control integrate au nevoie de memorii nonvolatile.
Deoarece necesită un număr mic de intrări şi ieşiri, consumul este foarte scăzut, costul este redus, memoriile seriale EEPROM sunt cea mai bună alegere în cazul stocării nonvolatile.
Microchip vine în sprijinul acestei cereri oferind o linie întreagă de memorii Serial EEPROM care oferă soluţii la standard industrial pentru protocoalele de comunicaţii standard pe două fire (I2C), pe trei fire (Microwire) şi comunicaţiile SPI.
Figura 1 indică conectarea recomandată pentru utilizarea Serial EEPROM-urilor.
În timpul secvenţelor de pornire şi oprire majoritatea microcontrolerelor au o perioadă de timp în care monitorizează intrările şi ieşirile, înainte ca procesorul să fie complet iniţializat. În acest timp orice dispozitiv extern contolat de microcontroler poate reacţiona la comenzi false sau zgomot de linie.
Deci, un rezistor pull-down trebuie folosit pe linia CS pentru a menţine EEPROM-ul dezactivat în timpul ciclurilor de pornit-oprit sau oricare alt eveniment în care EEPROM-ul nu este folosit. Mai mult, un rezistor pull-down trebuie folosit pe pinul PE al dispozitivelor 93XX76X şi 93xx86x pentru a preveni o scriere nedorită în timpul secvenţelor de pornit-oprit.
SECVENŢA DE SCRIERE
EEPROM-urile Seriale Microwire nu vă dau posibilitatea de a monitoriza când dispozitivul este sau nu activat pentru scriere. Depinde de utilizator să controleze exact când dispozitivul este activat pentru scriere şi de asemenea să protejeze dispozitivul după ce scrierea este completă. De asemenea, o comandă de scriere nu trebuie considerată completă până când comanda ERASE / WRITE DISABLE (EWDS) a fost folosită urmând o comandă de scriere. Comanda EWDS nu poate fi folosită în timpul unui proces de scriere, orice comandă folosită în acest timp fiind ignorată de dispozitiv.
RESETAREA MAŞINII CU STĂRI FINITE
Un reset al maşinii cu stări finite poate fi făcut prin dezactivarea dispozitivului atât timp cât numărul impulsurilor de tact cerute pentru o comandă dată nu a fost atins.
În plus, dacă dispozitivul are probleme de alimentare, atunci în momentul reconectării este recomandat ca linia CS să fie setată Low (inactiv), High (activ) Low (inactiv).
Acest lucru va permite maşinii cu stări finite să aibă un reset mai bun şi oferă posibilitatea recuperării în urma întreruperii alimentării.
UTILIZAREA UNUI PORT SPI HARDWARE PENTRU COMUNICAŢIILE MICROWIRE
Multe din microcontrolerele folosite oferă un modul care poate fi folosit pentru trimiterea de comenzi SPI. Structura MICROWIRE este programată astfel încât porturile pentru protocoalele hardware să fie folosite pentu controlul protocoalelor Microwire prin setarea corectă a modulului.
Particularităţile setării portului depind de producător. Microchip oferă Aplication Notes referitoare la aceste setări.
LEGAREA LINIILOR DI ŞI DO
Multi-utilizatorii se interesează de realizarea protocolului Microwire prin 3-wire prin legarea liniilor DI şi DO. O posibilă problemă cu bus-ul apare dacă microcontrolerul încearcă să conducă pinul DI în timp ce memoria conduce pinul DO.
Pentru a preveni această problemă este necesar să se monteze un rezistor de aproximativ 10 Ohm ca în figura 2.
POWER UP/ POWER DOWN
EEPROM-UL SERIAL de la Microchip oferă o serie de protecţii la scrieri neautorizate şi erori de date în timpul alimentării în parametri normali. Dar trebuiesc luate o serie de măsuri de protecţie.
• în timpul unei operaţiuni de scriere Vcc trebuie să rămână deasupra minimului tensiunii de funcţionare de-a lungul întregului ciclu (5 ms maxim pentru majoritatea dispozitivelor);
• la deschidere Vcc trebuie să pornească întotdeauna de la 0V şi să sară direct la nivelul normal de operare pentru a asigura un RESET POWER-ON corespunzător;
• dacă se întâmplă ca Vcc să scadă sub nivelul minim de funcţionare al EEPROM este recomandat ca Vcc să fie scăzută la 0V înainte de întoarcerea la nivelul de funcţionare normal.
CONCLUZII
Utilizând aceste recomandări pentru MICROWIRE SERIAL EEPROM va rezulta un design mult mai robust.
Aceste recomandări sunt urmate şi de MICROCHIP în proiectarea, fabricarea şi testarea memoriilor Serial EEPROM proprii şi permit dispozitivelor să funcţioneze la parametri specificaţi.
Distribuitor în România al produselor
Str. Bună Ziua FN, 400495 Cluj-Napoca
Tel: 0264-503540, 0264-503541, 0264-503542, 0264-503543, 0264-503544 Fax: 0264596862; 0264438403
microchip@vitacom.ro;
industrie@vitacom.ro;
www.vitacom.ro