RECEPTOARE DIGITALE TERESTRE

by donpedro

În anii care vor urma echipamentele de recepţie digitală terestră vor fi la fel de obişnuite ca şi actualele receptoare digitale pentru recepţie de la satelit. Odată cu creşterea numărului de programe TV în format digital oferta de echipamente se va diversifica iar recepţia va fi la fel de comună precum actuala recepţie prin cablu. Avantajele sistemului sunt calitatea superioară a imaginii, numărul foarte mare de canale care pot fi transmise şi ceea ce este cel mai important, programele pot fi cu recepţie gratuită neexistând obligativitatea codării ca în cazul transmisiilor prin satelit.

Figura 1

Continuăm articolul început în numărul anterior din Info Satelit în care v-am prezentat principalele caracteristici tehnice ale recepţiei digitale terestre DVB-T precum şi date despre primul emiţător din România. Menţionam că recepţia este posibilă deocamdată în Bucureşti şi zonele limitrofe. Aria de acoperire este prezentată în figura 1 şi precizam că această reprezentare este un model matematic care poate fi diferit de situaţia reală din teren. Recepţia se face pe canalul C54 (frecvenţă: 738,00Mhz) iar programele transmise în acest pachet sunt următoarele:
TVR 1
TVR 2
Antena 1
Pro TV
Realitatea TV
Pachetul nu are şi alte servicii care pot fi implementate (posturi de radio, teletext, EPG, banking etc.).

ECHIPAMENTE DE RECEPŢIE

Figura 2

Figura 3

Figura 4

Figura 5

Pentru recepţia în digital terestru vă este necesară o antenă de recepţie şi receptorul propriu-zis care se conectează la televizor.

Figura 6

Figura 7

Pentru zonele în care semnalul este puternic recepţia poate fi făcută chiar în apartament cu o antenă de cameră. Menţionez că nivelul la care receptorul demodulează este mult mai redus decât în cazul recepţiei analogice. Astfel, la o valoare a semnalului de la borna de intrare a receptorului de 40 dBuV acesta funcţionează foarte bine, imaginea este perfectă fără întreruperi, iar de purici sau dubluri nici nu se pune problema. La un astfel de nivel în cazul recepţiei clasice în analogic imaginea TV ar fi de o calitate imposibilă de vizionare. De asemenea, orientarea antenei nu este atât de importantă, esenţial este ca nivelul semnalului să depăşească pragul în care receptorul poate demodula informaţia şi reface semnalul TV.
Această antenă poate fi poziţionată chiar lângă televizor sau pe perete cât mai aproape de fereastră pentru ca receptorul să poată funcţiona fără întreruperi. Pentru exemplificare, vă prezentăm modelul DA-1200 care permite recepţia semnalului DVB-T şi DAB atât în banda FIF cât şi UIF.
Principalele caracteristici tehnice:
banda de frecvenţă recepţionată: FIF 47-230Mhz, UIF 470-862Mhz;
câştig (amplificator încorporat): 20dB;
alimentare: fie din alimentatorul inclus în set (+9V / 100mA) sau direct din receptor dacă acesta are opţiune de alimentare +5V / 30mA.
Antena permite recepţia fie în polaritate orizontală sau verticală prin rotirea suportului. În cazul în care recepţia este deficitară – să spunem în cazul în care sunteţi într-un bloc la un nivel inferior şi sunteţi înconjurat de clădiri înalte – este necesară o antenă de exterior.
Aceasta poate fi montată în exteriorul apartamentului lângă geam sau dacă semnalul este în continuare slab antena trebuie montată pe acoperiş sau la un nivel mai înalt. Modelul de antenă DA-5000 este proiectată pentru montarea exterioară fie fixată pe perete sau pe stâlp având reperele mecanice necesare montajului.
Antena este special proiectată pentru montare exterioară în condiţii de umiditate şi variaţii de temperatură excesive. Articulaţia pentru fixare este reglabilă permiţând orientarea pentru polarizare orizontală sau verticală.
Caracteristici tehnice:
banda de frecvenţă: FIF: 47-230Mhz, UIF: 470-862Mhz;
câştig (amplificator încorporat): 20dB;
alimentare: fie din alimentatorul inclus în set (+9V/100mA) sau direct din receptor dacă acesta are opţiune de alimentare +5V/30mA;
cablu coaxial de legătură între antenă şi receptor: 3m.
Schema de conectare este următoarea:

Figura 8

În cazul în care recepţia este dificilă se poate utiliza o antenă Yagi cu câştig mare împreună cu un amplificator. Din informaţiile primite din teren am aflat că recepţia este posibilă pe o arie de formă circulară având raza de aproximativ 60Km în jurul oraşului Bucureşti dacă punctul de recepţie are vizibilitate directă.

RECEPTOARE DIGITALE PENTRU RECEPŢIE TERESTRĂ
În continuare vă prezentăm câteva modele de receptoare digitale terestre produse de firma Kjaerulff din Danemarca (www.kjaerulff1.com sau www.antech.ro) care este specializată în producţia de receptoare DVB-S, DVB-T şi DVB-C şi componente necesare recepţiei TV atât pentru utilizare individuală cât şi pentru sisteme SMATV. Majoritatea produselor sunt destinate pieţei de profil din ţările nordice şi în acest sens sunt echipate în majoritate şi cu decodor încorporat pentru Conax.
Un receptor digital pentru recepţie terestră este similar cu un receptor de satelit, modul de lucru şi de programare fiind foarte asemănător sau chiar mai simplu deoarece parametri de recepţie se setează automat de către aparat pentru utilizator existând doar opţiunea de căutare automată a canalului sau dacă se cunoaşte indicarea expresă a acestuia.

Figura 9

T-2001CX MK II
Este un aparat de mici dimensiuni 255 x 36 x 165 mm putând fi instalat fie pe televizor sau într-un spaţiu restrâns din bibliotecă. Panoul frontal are un număr redus de butoane (power, up şi down), fanta pentru introducerea cardului de decodare, iar afişajul poate indica numărul programului sau ora.
În spate se regăsesc principalele borne de conectare, intrare antenă şi loop antenă în cazul în care se doreşte conectarea la antenă şi a altui echipament de recepţie radio-TV. Pentru conectare la televizor şi pentru înregistrare (Video-recorder sau DVD-recorder) sunt prevăzute două mufe euroscart. De asemenea, borna RS-232 necesară instalării de soft este nelipsită. Pentru audiţie la un amplificator sau alt echipament audio este prevăzut cu 2 borne de ieşire RCA (L şi R) respectiv borna de conectare optică SPDIF pentru ieşire Dolby Digital în cazul în care anumite posturi emit sunetul astfel.

Figura 10

Figura 11

Aparatul permite recepţia şi memorarea a până la 4000 canale FTA sau codate Conax şi o funcţie foarte puternică este aceea că poate memora până la 2000 pagini de teletext. Din păcate această funcţie nu a putut fi verificată întru-cât programele româneşti emise în digital nu au nici teletext şi nici EPG. De asemenea, aparatul permite programarea pornirii în vederea înregistrării a 20 evenimente în 30 zile. Pot fi definite 4 liste de programe favorite şi există opţiunea pentru blocarea canalelor care nu pot fi vizionate de copii.
O funcţie utilă este existenţa a 4 butoane rapide care pot fi programate cu funcţii specifice care pot fi selecţionate dintr-o listă pusă la dispoziţie de aparat.

Principalele caracteristici tehnice sunt:

Figura 12

Figura 13

banda de frecvenţă recepţionată: 174-862Mhz;
tip de demodulare: COFDM;
modul: 2K şi 8K detectat automat;
rata codului (code rates): automat;
intervale de gardă (guard intervals): automat;
aspect imagine: 4:3 şi 16:9;
rezoluţie video: 720 x 576;
număr canale memorate: 2000;
mod audio: mono / stereo;
cititor cartelă: 1 x Conax;
procesor 80Mhz;
memorie flash: 2Mbyte;
memorie SDRAM: 8Mbyte;
ieşire optică pentru Dolby Digital;
memorie teletext: 2000 pagini;
dimensiuni: 255 x 36 x 165mm.
Inventarul de livrare al aparatului conţine: receptorul, cablu de alimentare, cablu de semnal A/V euroscart, telecomandă, manualul de utilizare.
În figura alăturată este prezentat aparatul în interior. Se remarcă utilizarea sistemului monoplacă (un singur cablaj imprimat) în care sursa de alimentare în comutaţie se află în partea stângă. Procesorul şi memoriile sunt poziţionate central, iar în dreapta sunt situate soclul pentru introducerea cartelei şi tunerul.
Cât priveşte partea de programare, softul este extrem de simplu în Meniul principal existând doar opţiunile:
Timer: care gestionează partea de programare a activării aparatului pe diverse programe în vederea înregistrării având capacitatea de 20 evenimente într-un interval de 30 zile;
Channels: care permite editarea programelor şi stabilirea listelor de favorite;
Installation: în care se fac setările sistemului precum şi căutarea canalelor în mod automat sau manual;
Access control: conţine secţiunea de blocare canale, upgrade soft şi reset.

Figura 14

Figura 14a

Căutarea canalelor se poate face în mod automat în toată banda sau sunt scanate doar canalele dorite.
Programarea referitoare la teletext şi EPG nu a putut fi testată datorită faptului că transmisia actuală nu conţine astfel de informaţii.

CX-302-T

Figura 15

Figura 16

Pentru cei pretenţioşi care doresc şi să înregistreze emisiunile preferate vă prezentăm un model care este echipat cu hard disk de 80M şi comenzi specifice de înregistrare şi time shift (oprirea vizionării şi reluare după un timp la cerere). Faţă de modelul anterior, este echipat cu un procesor mai puternic de 150Mhz.
Principalele caracteristici tehnice:
– banda de frecvenţă recepţionată: 174-862Mhz;
– tip de demodulare: COFDM;
– modul: 2K şi 8K detectat automat;
– rata codului (code rates): automat;
– interval de gardă (guard intervals): automat;
– aspect imagine: 4:3 şi 16:9;
– rezoluţie video: 720 x 576;
– număr canale memorate: 4000;
– mod audio: mono / stereo;
– cititor cartelă: 2 x Conax;
– procesor 150Mhz;
– memorie flash: 4Mbyte;
– memorie SDRAM: 8Mbyte;
– ieşire optică pentru Dolby Digital;
– modulator RF: C21-69;
– standard PAL B/G, D/K, I;
– memorie teletext: 4000 pagini;
– dimensiuni: 370 x 65 x 270mm.
Softul este aproape identic cu modelul anterior având în plus comenzi legate de înregistrare şi redare. Este posibilă programarea înregistrării emisiunii preferate, înregistrarea în timp real sau time shifting. De asemenea, este posibilă copierea unei părţi dintr-o înregistrare anterioară lucru foarte util când se doreşte păstrarea de exemplu doar a unui program dintr-o secvenţă lungă care conţine mai multe programe.

Maximum USB-500-T

Figura 17

Figura 18

Este un receptor DVB-T proiectat pentru utilizare la calculator conectarea făcându-se pe port USB. Poate fi utilizat pe orice sistem fix sau portabil având următoarele cerinţe: Microsoft Windows 2000/XP, CPU minim 750Mhz, 128MB RAM, placă video cu cel puţin memorie de 16MB, placă de sunet, Direct X 9.0 sau superior, 30MB spaţiu liber pe harddisk, bornă USB 1.1 sau 2.0. Pentru recepţie este utilizată o antenă dipol telescopică care se livrează în setul aparatului. Antena se poate fixa pe fereastră cu ajutorul unei ventuze.
Principalele caracteristici tehnice:
– recepţie TV şi radio în format DBV-T;
– port USB compatibil: 1.1 şi 2.0;
– înregistrare;
– posibilitatea programării înregistrării;
– time shifting;
– EPG;
– teletext.

Figura 19

Figura 20

Softul este foarte generos permiţând programări multiple, înregistrare, time shift sau captare imagini statice. Fiind de dimensiuni reduse poate fi transportat foarte uşor cu calculatorul portabil sau poate fi folosit cu calculatorul de acasă pentru că antena se montează foarte uşor chiar pe geam unde semnalul poate fi recepţionat. Pentru informaţii suplimentare:

www.antech.ro
T / F: 021-331.34.04; M: 0744-140.112
e-mail: aandrei@mailbox.ro

S-ar putea să vă placă și