Prezentare generală a componentelor pasive de la Murata

Capacitoare, rezonatoare și alte componente de la producătorul japonez.

by gabi

Murata este unul dintre cei mai importanți furnizori de componente electronice din lume. Portofoliul companiei include componente de bază, cum ar fi termistori sau capacitori MLCC, precum și circuite de filtrare specializate și compacte. Găsiți mai jos este o prezentare generală a acestor produse.

Produsele din portofoliul companiei Murata au intrat în catalogul TME relativ recent. Cu toate acestea, au devenit instantaneu populare – în primul rând datorită mărcii lor recunoscute și calității ridicate, care este cel mai important atu al lor. Oferta conține diverse componente pasive. Marea majoritate a acestor produse pot fi comandate direct din depozitele noastre. Datorită nivelului ridicat al stocurilor noastre, putem garanta expedierea rapidă, fără întârzieri.

Prezentare generală a capacitoarelor

Gama de capacitoare Murata cuprinde trei grupuri principale de produse: componente MLCC (SMD), componente ceramice (THT) și componente hibride miniaturale. Cea mai numeroasă dintre acestea este gama de capacitoare tipice utilizate, în general, pentru a crea dispozitive electronice compacte. Calitățile care disting produsele Murata de cele ale concurenților sunt, desigur, durabilitatea și precizia prelucrării. Deoarece durata de viață a capacitoarelor determină, adesea, funcționarea fără defecțiuni, produsele mărcii japoneze sunt cea mai bună alegere pentru producătorii de electronice, care pun accentul pe calitatea și fiabilitatea produselor lor. Componentele de tip MLCC (Multilayer Ceramic Capacitor) de la Murata sunt proiectate pentru o funcționare la tensiuni de la 2,5V la 3,15kV (în funcție de model) și sunt caracterizate de o capacitate de la 0,1pF la 330µF.

Seriile selectate pot opera la temperaturi de până la 150°C (inclusiv). Tot aici mai trebuie menționat  că producătorul oferă componente cu precizie ridicată (de exemplu ±1%).

Capacitoarele hibride seria ECAS utilizează tehnologie electrolitică cu polimeri, datorită căreia se caracterizează prin impedanță scăzută și rezistență serie echivalentă (Low ESR), oferind capacitatea de a suprima curenții mari de riplu. În pofida profilului foarte redus și a dimensiunilor mici, acestea pot opera la curenți de până la 3,5 A. Astfel de componente sunt excelente pe plăcile de bază pentru procesoare de înaltă performanță, surse de alimentare, filtre de curent etc. Al treilea grup important de produse este reprezentat de capacitoarele ceramice seriile DE1 și DE2.

Acestea sunt elemente clasice pentru montare prin inserție, capabile să opereze la tensiuni de până la 1kV și cu capacități de la 1pF la 47µF. Datorită performanțelor lor electrice bune, sunt utilizate frecvent în multe dispozitive alimentate de la rețea, surse de alimentare, filtre și invertoare.

Bobine SMD

Bobinele sunt printre cele mai comune componente electronice inductive. Acestea sunt utilizate, în principal, pentru filtrarea curentului și în circuitele de impulsuri. Sunt, de fapt, bobine miniaturizate, care stochează energie sub forma unui câmp electromagnetic și, astfel, oferă receptorului rezistență la fluctuațiile de scurtă durată ale sursei de curent, cauzate de factori externi sau de funcționarea altor componente.

Bobine de sârmă realizate într-un format care permite montarea SMT.

Sunt, de asemenea, utilizate în driverele de motor, unde îmbunătățesc funcționarea controlerului. Datorită domeniului extins de aplicare (diversitate de parametri electrici, frecvențe etc.), precum și a cerințelor de dimensiuni variate, Murata produce bobine SMD în formate de la 0603 la 6363 (conform scării metrice), caracterizate prin inductanță de la 300pH la 22H. Aceste componente sunt realizate în diferite tehnologii: precum bobine de aer, bobine de sârmă, bobine de ferită, cu înfășurări de film (peliculă). Modelele selectate sunt realizate cu o toleranță de ±1%.

Ferite sau „mărgele”

Feritele, denumite uneori „mărgele”, sunt elemente inductive al căror scop este acela de a atenua interferențele pe liniile electrice. Acestea pot fi găsite adesea pe cablurile interfețelor populare, cum ar fi USB, care livrează putere receptorului conectat. Aceste componente sunt, de asemenea, disponibile în format SMD, miniaturale. Deoarece sunt selectate în funcție de parametrii conexiunii în cauză (cum ar fi frecvența liniilor de transmisie și interferențele anticipate), feritele sunt fabricate în mai multe formate. Ele sunt utilizate cel mai frecvent în combinație cu un capacitor, cu care formează un filtru. Un astfel de circuit este necesar mai ales pentru dispozitivele complexe caracterizate de sensibilitate la fluctuațiile de tensiune care apar în liniile de alimentare (senzori). Murata oferă ferite în formate SMD de la 0201 la 1806, caracterizate prin impedanțe (pentru 100MHz) de la 0,03Ω la 2700Ω.

Termistoare de măsurare

Termistoarele NTC marca Murata sunt livrate în formatul de capsulă 0204.

Termistoarele sunt componente care își modifică rezistența în funcție de temperatură. Deoarece această relație poate fi descrisă cu precizie, se folosesc, printre altele, pentru măsurarea parametrilor termici sau în sisteme al căror scop este de a porni elemente de răcire/încălzire în anumite condiții. Murata produce termistoare în capsule de la 0204 la 2021, acestea aparținând componentelor de precizie (toleranță de până la 0,5%). Sunt elemente NTC, sau Negative Temperature Coefficient, cu un coeficient de temperatură negativ, a căror rezistență scade odată cu creșterea temperaturii. Datorită simplității și dimensiunilor reduse, senzorii termici bazați pe termistoare pot fi implementați cu ușurință în dispozitive de consum și industriale – oferind măsurători de o precizie relativ ridicată, realizate cu un circuit de dimensiuni reduse la un cost minim de implementare.

Rezonatoare ceramice

Rezonator ceramic seria CERALOCK® în capsulă THT.

În era electronicii digitale, microprocesoarele au început să joace un rol cheie în majoritatea regulatoarelor și controlerelor – indiferent de domeniul în care funcționează dispozitivul. Controlul digitalizat este utilizat în echipamente de consum, medicale sau industriale. Evident, unitățile digitale au nevoie de un semnal de sincronizare stabil și robust pentru a funcționa corect. Rezonatoarele ceramice sunt adesea alese ca sursă. Prezintă numeroase avantaje, oferind dimensiuni reduse și un coeficient termic scăzut în intervalul -20°C … +80°C. Acesta din urmă este de aproximativ 10-5 la 1°C în cazul produselor Murata (seria CERALOCK®). Producătorul a pregătit ambele componente pentru montare clasică prin inserție (THT) și SMT. Rezonatoarele din această gamă sunt utilizate pentru a genera semnale de la 3,686 MHz la 48 MHz, ceea ce acoperă nevoile celor mai multe aplicații tipice. De asemenea, componentele selectate pot opera într-un interval de temperatură de la 40°C la 125°C și au o toleranță de chiar 0,07%.

Filtre SMD anti-interferență

Filtru anti-interferență miniatural pentru izolarea circuitelor.

Produsele descrise mai sus au fost create, în principal, pentru funcționarea în sisteme de alimentare optimizate. Filtrele anti-interferență miniaturizate au o altă funcție – asigură cea mai bună calitate posibilă a semnalului pe liniile de comunicație, de exemplu, pentru transmiterea de date de mare viteză între dispozitive (conectare prin USB) sau în interiorul dispozitivelor, între module sau componente (control LCD, magistrale I2S etc.). Fabricate într-un format compact de cip SMD, filtrele Murata au fost proiectate pentru aplicații universale – pot funcționa atât în interiorul dispozitivelor IoT (Internet of Things), cât și în laptopuri, desktopuri sau perifericele acestora. Specificațiile componentelor evidențiază tensiunea de operare a acestora (de la 5V la 100VDC), precum și frecvența de testare (de la 100kHz la 100MHz). Circuitele sunt caracterizate de toleranța termică largă, precum și de rezistența lor la semnale care operează la curenți înalți ( până la 6A). Filtrele permit, de asemenea, separarea circuitelor externe și interne, acționând ca un transformator miniaturizat.

Text elaborat de Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Transfer Multisort Elektronik   |   https://www.tme.eu

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu