Modulul GSM/GPRS de tip SIM900

by donpedro

Modulul SIM900 este succesorul lui SIM300. Noul produs al companiei SIMCom este echipat cu un procesor mai rapid, care îi permite şi operarea sarcinilor mai dificile. Producătorul a integrat o nouă stivă TCP/IP şi modul multilink, de asemenea a fost extinsă şi lista de comenzi AT.

Pentru utilizatorii modulului SIM300 este foarte important faptul că, SIM900 este compatibil cu acesta în ceea ce priveşte pinurile, dimensiunile şi comenzile AT puse în aplicare (compatibilitate în sensul jos). Probabil, în momentul publicării acestui articol fabricarea vechiului modul SIM300 va fi terminată şi integratorii ori producătorii, care l-au utilizat până acum vor fi obligaţi să înlocuiască în produsele sale vechiul modul cu cel nou. Datorită compatibilităţii mai sus menţionate, nu sunt necesare modificări majore de proiectare. Doar clienţii, care au alimentat RTC-ul cu o tensiune mai mică de 2V vor fi nevoiţi să îl alimenteze cu 3V. Această schimbare nu ar trebui să fie o problemă, din contra, dispozitivul ar putea dobândi funcţii şi caracteristici noi în urma schimbării software-ului.

SIM900 sau SIM900D?
Există două tipuri de module la dispoziţie: SIM900 şi SIM900D. Diferenţa constă în dimensiunile acestora. Modelul “D” este unul dintre cele mai mici pe piaţă. Dimensiunile acestuia sunt doar 24 × 24 × 3mm (greutate 3,4g), în timp ce majoritatea alternativelor au dimensiunile 33 × 33 × 3mm.
Baza ambelor module o constituie microcontrolerul de tip ARM926EJ-S tactat la frecvenţa de 156MHz. Acesta permite dublarea vitezei de lucru. Iar noua soluţie radio bus permite reducerea consumului în regimul somn la 1,5mA, la tensiunea de alimentare din intervalul 3,4 … 4,5V.

Modulul poate trimite date prin utilizarea transmisiei de pachete GPRS clasa 10 şi 8. Acest fapt permite ocuparea a 4 lacune de timp în direcţia downlink (ambele clase) şi a 1 (clasa 8) sau a 2 (clasa 10, însă fără utilizarea unei lacune downlink) în direcţia uplink. Rata de transfer maximă la descărcarea datelor este de 85,6kbps. În plus, modul suportă modul de apelare CSD (downlink până la 14,4kbps) şi USSD (Unstructured Supplementary Service Data), care permite comunicarea directă între telefonul mobil şi alte elemente ale reţelei mobile. Funcţiile USSD pot fi rulate prin aplicaţii, direct de utilizator prin intermediul tastaturii, sau de către aplicaţie în reţea. USSD este utilizat de ex. pentru activarea funcţiilor suplimentare, cum ar fi redirecţionarea apelurilor primite, încărcarea creditului cu ajutorul telecodului sau verificarea creditului disponibil în contul clientului în sistemul Prepaid.
Din punct de vedere al aplicaţiei, noul modul are două caracteristici foarte importante. Prima este posibilitatea funcţionării în patru zone GSM 850, 900, 1800 şi 1900MHz, fără necesitatea schimbării echipamentului. Este de ajuns transmiterea comenzii de configurare corespondente. Cea de-a doua caracteristică este stiva TCP/IP implementată. Corespunde specificaţiei 3GPP GSM/GPRS R99 (iniţial în SIM300 – R97). Funcţia de multiconectare, iniţial disponibilă doar după încărcarea unui software special, este în noile module un standard. După înregistrarea pe pagina producătorului, este posibilă descărcarea ghidului de aplicare, care descrie procedura de realizare a conexiunii GPRS prin intermediul protocolului TCP/IP. Setul de comenzi necesare realizării conexiunii este scurt. Este evident, că producătorul a realizat eforturi maxime, pentru a transfera complexitatea operării comunicării de la aplicaţie la modul. Astfel, utilizatorul se poate concentra asupra dezvoltării echipamentului, şi nu asupra soluţionării problemelor legate de transferul de date. Este însă necesară menţiunea că, datorită implementării operării stivei, modulul nu conţine modul transparent.
Aşa cum a fost menţionat deja, SIM900D este unul dintre cele mai mici module din clasa sa.

În realitate, problema alegerii între module se restrânge la întrebarea dacă noul modul trebuie utilizat în locul vechiului SIM300, sau este proiectat pentru noua soluţie? În cel de-al doilea caz este cu siguranţă mai convenabilă utilizarea modulului mai mic SIM900D, ceea ce permite economisirea spaţiului în interiorul carcasei echipamentului şi pe circuit. Compararea modulelor este în figura 1.

Legătura cu sistemul principal
Modulul are două interfeţe UART, dintre care una este folosită pentru legătura cu sistemul principal (UART1), iar a doua se utilizează pentru actualizarea software-ului şi la comunicarea cu setul de reconfigurare (UART0). Producătorul recomandă, ca această interfaţă să fie disponibilă în aplicaţie (este suficient conectorul alimentat la placa de bază) indiferent de utilizarea ei, deoarece soluţionarea eventualelor probleme tehnice poate fi în acest fel mai facilă.
Prin intermediul UART1 sistemul principal transmite comenzi AT pentru gestionarea funcţionăriii modului, primeşte datele şi mesajele de feedback. Această interfaţă poate funcţiona în regim cu un control hardware activ al transmisiei, sau fără acest control. În cazul din urmă intrările DCD şi DSR pot rămâne neconectate. Intrarea modului DTR poate fi utilizată la activarea modului (trecerea din regimul somn), ieşirea RI pentru semnalarea apelului sau a mesajului SMS. Modulul are în plus ieşiri care permit conectarea diodelor LED de semnalare a stării de funcţionare.
În anumite aplicaţii poate fi important faptul că producătorul a echipat modulul cu 12 rânduri GPIO, statutul lor poate fi citit sau modificat cu ajutorul comenzilor AT. Tensiunea lui “1” logic este de 2,8V (valabilă şi pentru UART). Dacă sistemul principal nu este compatibil cu acest nivel al tensiunii, este necesară utilizarea unui circuit de adaptare suplimentar. Modul suportă manipularea cardurilor de 1,8V cât şi 3V.

Setul de reconfigurare
În plus faţă de documentaţia pregătită cu mare atenţie, compania SIMCom a proiectat şi a fabricat setul de reconfigurare (figura 3), care simplifică dezvoltarea aplicaţiilor. Pe placă sunt montate circuite pentru utilizarea comodă a tuturor funcţiilor modulului. Este posibilă conectarea conexiunilor de voce cât şi de date.
Producătorul merită laude atât pentru ansamblul de declanşare cât şi pentru materialele disponibile pe site-ul său. Adesea, companiile asiatice oferă numai documentaţie limitată şi pe site-urile lor sunt foarte greu de găsit informaţiile necesare de exemplu în limba engleză. În cazul companiei SIMCom situaţia este opusă. După înregistrarea pe pagina web, utilizatorul obţine accesul la zeci de fişiere PDF, care se referă la diferite aplicaţii şi produse SIMCom. Câteva dintre ele se dedică în exclusivitate noilor caracteristici specifice noilor module.

Final
Piaţa componentelor moderne pare a fi orientată în general doar pe preţ. Producătorii OEM apreciază manopera de calitate şi funcţionarea fără probleme, deoarece nimeni nu doreşte demontarea şi schimbarea subansamblului. Pe de altă parte, în cazul în care calitatea manoperei şi funcţionalitatea vor fi comparabile, clientul se va comporta raţional şi va alege produsul mai ieftin.
Modulul SIM340 este încă disponibil în oferta mai multor distribuitori la preţul cu amănuntul de aproximativ 31€ brut. Preţul de achiziţie en-gros al modulului este cu siguranţă mult mai mic. În cazul în care înlocuitorul său mai modern SIM900 va fi oferit la un preţ comparabil, atunci – cu funcţionalitatea menţionată – cu siguranţă va găsi întrebuinţarea în mai multe aplicaţii.

Contact:
Catalin Burlacu

SOS electronic s.r.o.
Mobile: +4 0742 856 077
Phone number: +4 0311 020 475
Fax number: +4 0311 020 476
E-mail: burlacu@soselectronic.com
info@soselectronic.ro
technik@soselectronic.com
Web-site: www.soselectronic.com

Adaugă un comentariu