Modulator muzică & lumină

by donpedro

Introducere
Un modulator de muzică şi lumină este un circuit care reglează intensitatea luminoasă a unui grup de becuri în funcţie de un semnal audio. Problema vechilor circuite de acest tip era amplificatorul circuitului de tensiune joasă (9..12V); Acesta era conectat direct la reţeaua de alimentare (110V- 220V). Orice defect în izolaţia dintre cele două părţi putea afecta serios secţiunea de tensiune joasă. Această problemă a fost depăşită prin folosirea optocuploarelor, eleminându-se astfel legăturile directe între cele două părţi ale circuitului.
Această schemă foloseşte optotriacul (3021) care este construit pe principiul optocuplorului. Un semnal de intrare audio controlează un LED. Lumina emisă de LED comandă poarta optică a unui triac. LED-ul şi triacul sunt montaţi într-un singură capsulă. Acest triac comandă un triac subordonat care este capabil să controleze curenţi mari. Montajul este construit pe o placă cu o singură faţă, iar proiectarea schemei electrice şi a cablajului s-a făcut în Protel Autotrax şi Schematic.
Avertizare: Acest montaj foloseşte reţeaua de 220V. Trataţi acest lucru la fel de serios cum traversaţi o stradă aglomerată – cu mare atenţie. Verificaţi de două ori orice opearaţie faceţi. Rugaţi pe cineva să verifice ce aţi lucrat dacă nu sunteţi siguri.

Instrucţiuni de asamblare
Începeţi cu cele mai uşoare componente. Lăsaţi triacul şi radiatorul la sfârşit.
Montaţi triacul de radiator folosind şurub şi piuliţă, puneţi întregul ansamblu pe placă şi lipiţi terminalele. Odată lipit în poziţia stabilită strângeţi şurubul şi piuliţa.
Notă:
Rezistorul R3 depinde de sursa de alimentare folosită. Pentru sisteme de 110V se foloseşte un rezistor de 2K7, iar pentru sisteme de 220V se foloseşte un rezistor cu valoarea de 5K6.
Vă sugerez ca primul experiment cu acest KIT să-l faceţi fixând placa pe o bucată de lemn folosind un distanţor de plastic pentru a menţine intactă suprafaţa acesteia. În acest fel nu îl veţi mişca accidental şi nu-i veţi strica suprafaţa sau traseele.
Amintiţi-vă că radiatorul este conectat la faza tensiunii de reţea!
Conectorii terminali sunt folosiţi pentru a conecta reţeaua de alimentare şi sarcina ce va fi modulată.
Verificaţi dacă aţi montat triacul 3021 în poziţia corectă.

Descrierea circuitului
Schema prezentată mai jos arată cât de simplu este circuitul. Semnalul audio se aplică la LED-ul triacului optic. Potenţiometrul reglează sensibilitatea semnalului de intrare în timp ce rezistorul este folosit pentru anularea vârfurilor semnalelor înalte. LED-ul emite radiaţii IR ca răspuns la semnalul de intrare. Triacul din capsula 3021 este sensibil la această radiaţie IR şi activează triacul subordonat şi sarcina.

Specificaţii
:
Semnal de intrare trigerat: 2,3…2,5V (min)
Tensiunea de alimentare: 110-220Vca
Sarcina(max): 500W pentru 220V
220W pentru 110V

Cum procedaţi dacă nu funcţionează?

În primul rând deconectaţi placa de la reţea.
Cel mai probabil motiv sunt lipiturile incorecte. Verificaţi toate punctele de lipire cu atenţie. În continuare verificaţi dacă toate componentele sunt plasate pe placă în poziţia corectă.
Este optocuplorul plasat în poziţia corectă?
Reconectaţi sursa de alimetare. Folosiţi cu atenţie un voltmetru şi urmând traseele verificaţi diferenţa de potenţial pentru diferite părţi ale circuitului. Probabil semnalul de intrare nu este suficient pentru a comanda optocuplorul. Acesta necesită o tensiune de 1,2V şi un curent de 5mA (aprox.). Un casetofon sau un radio mic necesită un amplificator pentru a amplifica semnalul de intrare audio şi sursă de alimenate de tensiune mare.

Lista de componente
Denumire Simbol Nr. Bucăţi
Rezistori
Potenţiometru 1K montat pe placă R1 1
330 1/2W R2 1
2K7 1W R3 1
5K6 1W R3 1
Semiconductori
Triac optic MOC3021 IC1 1
Triac 2N6075 sau BT136 Q1 1
Diverse
Fişă audio 2,5 mm X1 1
Conectori terminali cu 2 căi X2,3 2
Mufă IC cu 6 pini pentru IC1 1
Radiator vertical 1
Şurub şi piuliţă M3 1
PCB, KIT12 1

Descrierea circuitului

Schema prezentă mai jos atată cât de simplu este circuitul