Știți deja recomandările de economisire a energiei electrice. Stingeți luminile când părăsiți o cameră, deconectați aparatele electronice când nu le folosiți și deconectați încărcătorul telefonului din priza de rețea. Câți urmează recomandările? Eșecul în îndeplinirea acestor sarcini simple duce la o scurgere semnificativă și inutilă atât pentru banii dumneavoastră, cât și din resursele neregenerabile ale planetei. Este acest lucru adevărat, sau este doar un mit verde perpetuat de către entuziaștii care îmbrățișează copacii înainte de apocalipsă și care se concentrează pe micro gestionarea vieții noastre?
Răspunsul este în mare parte da. La fel cum liliecii vampiri extrag „nedureros” sângele victimelor în timp ce dorm, „energia vampirului” consumată de electronicele care sunt conectate, dar nu sunt folosite, este suficient de mică pentru a nu ieși în evidență la factura lunară, dar se poate adăuga până la sume substanțiale în costul anual.
Costurile energiei vampirilor variază în funcție de model și producător, în funcție de cât de eficiente din punct de vedere energetic sunt electronicele din casă sau birou și de modul în care sunt utilizate. Câteva estimări medii, pentru diverse dispozitive care sunt în așteptare sau aparent deconectate de la alimentarea din rețea, vă oferă o idee bună despre costul real.
Doar sistemul de divertisment de acasă vă poate costa cu ușurință 75 euro pe an, atunci când nici măcar nu îl utilizați. Desigur, scoaterea din priză a electronicelor poate însemna că trebuie să le reprogramați de fiecare dată când le reconectați; dar de ce mai folosești cablu TV și terminalul de lângă televizor? Renunțați la factura de cablu și folosiți streaming pe internet. Banii pe care îi veți economisi din scăderea facturii de cablu prea scumpă, vor depăși costul energiei electrice utilizate pentru a vă funcționa sistemul de divertisment la domiciliu, cu sau fără taxe electrice vampir.
Dacă aveți un computer desktop conectat în mod constant, vă va costa în medie 240 euro pe an, din care 40 euro sunt costuri vampir dacă desktopul este setat pentru modul de repaus atunci când nu este utilizat. Nefolosite, dar rămase conectate la priză: un laptop consumă 16 euro pe an, o imprimantă laser 12 euro, un televizor cu plasmă 160 euro și o consolă de jocuri 25 euro.
Un singur încărcător pentru mobil conectat la perete va absorbi în medie 20 kWh pe an (2,2 W într-o oră) de putere vampir, ceea ce înseamnă doar 4 euro pe an (la 0,2 euro per 1kWh). În 2021, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă din întreaga lume a fost de 7,1 miliarde. În 2020, 472 de milioane de oameni din Europa (86% din populație) erau abonați la servicii mobile. Așa că, dacă ne-am deconecta cu toții încărcătoarele mobile nefolosite, economiile totale de energie ar fi uriașe.
Ceea ce este cu adevărat enervant este că noi suntem singurii vinovați pentru această risipă. Probabil că, foarte puțini sunt cei care, înainte de a cumpăra un produs electronic și-au pus și problema alegerii unuia cu un consum foarte mic când nu e activat. Funcțiile au fost cele care au contat la alegerea produsului. Propriile noastre electronice sunt cele care ne parazitează, costându-ne în medie până la 200 de euro pe an în energie pentru vampiri.
Ce putem face?
Deconectați computerele personale, monitoarele și imprimantele atunci când nu sunt utilizate.
Deconectați încărcătoarele și dispozitivele folosite rar, atunci când nu sunt utilizate.
Achiziționați produse electronice care îndeplinesc cerințele Energy Star (US) sau Ecodesign (UE), evidențiate pe eticheta din spate.
Verificați ce modele de încărcătoare vechi (voluminoase și care sunt calde) utilizați în prezent și înlocuiți-le cu unele noi, având eficiență mare și foarte mare (având specificat pe etichete nivel V și nivel VI) și prize multiple de alimentare inteligentă care reglează sau temporizează fluxul de energie electrică către dispozitive numai atunci când aveți nevoie de ele.
Concluzia este că efectuarea unor schimbări mici și puțin costisitoare în comportamentul nostru ar putea minimiza costurile cu energia vampirilor și ar putea economisi sute de euro pe an. Dacă stimulentul financiar nu vi se pare că merită actualizarea, luați în considerare costul total al rețelei energetice publice care deja are probleme de aprovizionare cu combustibili și de poluare a mediului.
Notă.
Consumatorii de energie vampir, cunoscuți și sub denumirea de consumatori fantomă sau alimentare de așteptare, se referă la aparate și dispozitive electronice care consumă energie chiar și atunci când sunt oprite sau așteaptă să fie utilizate. Probabil mulți gândesc că „încărcătorul meu de telefon mobil nu poate consuma atâta energie electrică, este prea mic”. Ai fi șocat de câtă energie consumă acel obiect mic. Pentru a pune totul în perspectivă, am extras câteva statistici: Statele Unite au consumat 3,879 trilioane kWh în anul 2021 (16% din consumul global). Din această energie electrică, aproximativ 5% este pur și simplu irosită de puterea vampirilor consumată de dispozitivele legate la rețea, dar nu sunt în uz. Acest 5% din energie electrică irosită este aproximativ egală cu aceeași cantitate de energie folosită de Italia într-un an și îi costă pe consumatorii americani aproximativ 3 miliarde de dolari pe an. China este cel mai mare consumator de energie electrică din lume, folosind peste 5,934 trilioane kWh de energie în anul 2021 (25% din consumul global de energie).
Care sunt aceste căi de risipire a energiei?
Există multe aparate și dispozitive considerate a fi consumatori fantomă, dintre care unele sunt evidente, cum ar fi televizoarele și cuptoarele cu microunde. Unele mărci ale acestor dispozitive pot utiliza mai multă energie în standby decât credeți (mai ales că sunt modele vechi, cumpărate cu mulți ani în urmă!), numai așteptând să fie pornite și utilizate efectiv. De remarcat că, în lipsa unor reglementări clare, în UE au pătruns an de an cantități uriașe de surse de alimentare neperformante energetic fabricate în China și având marcajul de conformitate CE (uneori fals). Cu mare întârziere, Regulamentul de proiectare ecologică Ecodesign 2019/1782, a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020.
Iată o listă cu alți vampiri de energie obișnuiți:
Încărcătoarele pentru telefoane mobile rămase în prize, adaptoarele pentru aparate pornite rar sau chiar un aparat cu baterii reîncărcabile ce este lăsat în priză, consumă mereu energie, chiar dacă bateriile sunt pline sau aparatul nu e folosit.
Aparate cu ecrane de afișare sau ceasuri care rămân aprinse tot timpul și nu sunt folosite pentru ceva. Există unele electrocasnice care au sens să fie în priză tot timpul, cum ar fi frigiderele, dar există și dispozitive pe care, cu siguranță, vă puteți permite să le deconectați pentru durate mari. Filtrul de cafea și prăjitorul de pâine sau un cuptor electric nu au neapărat nevoie de acces la rețeaua de alimentare 24/7.
Electronice care se află constant în modul de așteptare. Diferite aparate precum frigiderele, folosesc constant energie pentru a menține interiorul la o temperatură reglată. În schimb, imprimanta sau televizoarele așteaptă mereu să utilizați computerul sau telecomanda pentru a le apela.
Din cauza creșterii cererii de dispozitive încărcate și de așteptare, precum și a progresului sistemelor informatice, vedem că dependența noastră de sursele de energie care au și consum fantomă, continuă să crească.
Modalități de a lupta împotriva vampirilor de energie electrică
Reducerea consumului de energie al vampirilor necesită două lucruri simple:
- Identificați ce dispozitive au consum de energie vampir și asigurați-vă că sunt oprite de la rețea, atunci când nu sunt utilizate. Acum există dispozitive programabile (inclusiv prize multiple) care vă ajută să limitați energia vampirilor. Aceste dispozitive de protecție împotriva consumului fantomă pot avea senzori de mișcare și utilizează prize controlate care se deconectează când nu există un consum peste o limită sau nu este mișcare în cameră pentru o perioadă de timp. Pentru acele aparate pe care le aveți în așteptare, soluția e radicală: opriți-le pe cele nefolosite de mult timp.
- Treceți de la surse de energie pentru vampiri la dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic. Multe dintre dispozitivele din casă sau birou sunt surse de energie vampir, pur și simplu datorită designului vechi și construcției mediocre. Orice dispozitiv sau aparat ar trebui să indice pe etichetă la ce nivel este certificat eficient energetic. Această etichetă este recunoscută de mai multe țări, iar aceste produse sunt garantate a fi cu un consum redus de energie.
Primii 5 vampiri energetici dintr-o casă includ:
- Calculatoare și echipamente legate de computer (modemuri, routere, imprimante, scanere, etc.)
- Televizoare cu pornire instantanee (au un indicator led aprins)
- Sisteme de sunet surround (așteaptă comanda de pornire)
- Televiziune prin cablu sau satelit (conectate tot timpul)
- Articole de uz casnic cu ceas (cuptor cu microunde, aragaz, plită, radio, etc.).
În plus pot fi: telefoane fixe fără fir, termostate, sisteme de interfonie, supraveghere și alarmare.
Deoarece energia electrică irosită este eliberată sub formă de căldură, o sursă de alimentare ineficientă este relativ caldă la atingere și irosește energie fără sarcină electrică utilă. Această căldură reziduală poate necesita aer condiționat suplimentar pentru a preveni supraîncălzirea și a elimina căldura nedorită.
Concentrarea pe eficiență
Au fost emise reglementări în US și UE pentru creșterea eficienței și a scăderii consumului în stările “fără sarcină”, “așteptare activare” și “oprit” ale surselor de alimentare externe.
Mediul de reglementare global care elaborează legislația privind eficiența sursei de alimentare externe (EPS) și consumul de energie fără sarcină a evoluat rapid, de când Comisia pentru Energie din California (CEC) a implementat primul standard obligatoriu în 2004. Prin Departamentul de Energie al Statelor Unite (DOE), reglementările de nivel VI care au intrat în vigoare în februarie 2016 și reglementările Uniunii Europene Ecodesign 2019/1782 care au intrat în vigoare în aprilie 2020, situația s-a schimbat din nou, deoarece autoritățile de reglementare reduc și mai mult cantitatea de energie care poate fi pierdută de adaptoarele externe de alimentare.
Cerințe privind CoC și design ecologic al UE
Uniunea Europeană a publicat Codul de conduită (CoC) privind eficiența energetică a surselor de alimentare externe (EPS), Versiunea 5, în octombrie 2013. Cu CoC Nivelul 1 ca o cerință voluntară în vigoare în 2014 și CoC Tier 2 ca o cerință voluntară în vigoare în 2016. Era de așteptat ca în 2017, CoC Nivelul 1 să devină obligatoriu, iar CoC Tier 2 în 2018. Cu toate acestea, niciunul dintre regulamentele CoC nu a intrat în vigoare. În octombrie 2019, UE a stabilit Regulamentul de proiectare ecologică Ecodesign 2019/1782, care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020.
Odată cu reglementările Ecodesign 2019/1782, UE s-a armonizat efectiv cu DOE Nivelul VI din US și a abandonat urmărirea reglementărilor obligatorii Tier 2, pe termen scurt. Cu toate acestea, cerințele voluntare ale CoC Tier 2 pot arăta o privire asupra viitorului reglementărilor privind eficiența și mulți estimează inevitabilitatea aplicării sale viitoare. Anticiparea i-a determinat pe mulți producători să înceapă să își certifice sursele de alimentare conform reglementărilor mai stricte.
Cerință de nivel VI. Noul standard de eficiență DOE Nivel VI impune ca, fără sarcină consumul de energie să nu depășească 0,100 W pentru sursele de alimentare externe (EPS) cu putere de la 1 W până la ≤ 49 W și să nu depășească 0,210 W pentru EPS >49 W până la ≤ 250 W. Nivelurile de eficiență sunt definite de consumul de energie fără sarcină și de eficiența medie testată la niveluri de încărcare de 25%, 50%, 75% și 100%.
Următoarele tabele compară și rezumă caracteristicile cheie referitoare la eficiența energetică din reglementări.
Protocolul internațional de marcare a eficienței pe eticheta unei surse de alimentare. Plăcuța de identificare a sursele de putere externe EPS AC-DC cu o singură tensiune, are marcajul cu un număr roman între I (cel mai puțin eficient) la VI (cel mai eficient), corespunzând nivelurilor specifice minime de eficiență medie activă și nivelurilor de putere fără sarcină (No-Load).
MEAN WELL Adaptoare AC/DC externe cu eficiența energetică Level VI
MEAN WELL Seria GST25A, 25W, AC/DC. Eficiența energetică nivel VI, consum fără sarcină <0.075W, conform cu EISA 2007/DOE, NRCan, MEPS, EU ErP și CoC vers 5, protecții pe intrare și ieșire, temp. de lucru -30…70°C. Intrare universală 85…264VAC, Ieșire DC în variante (la 50% sarcină): 5V, 7,5V, 9V, 12V, 15V, 18V, 24V, 28V, 48V. Protecție IEC clasa I. Aplicații: aparate electronice de consum, birou, industriale.
MEAN WELL Seria OWA-60U, 60W, AC/DC. Eficiența energetică nivel VI, consum fără sarcină <0.15W, conform cu EISA 2007/DOE, NRCan, protecții pe intrare și ieșire, temp. de lucru -35…70°C. Intrare universală 90…264VAC, Ieșire DC în variante (la ieșire curent constant): 12V, 15V, 20V, 24V, 30V, 36V, 42V, 48V, 54V. Protecție IEC clasa II. Aplicații: iluminare LED, produse electronice generale ce funcționează în medii cu praf și umezeală (IP67), răcire naturală.
MEAN WELL Seria GSM90A, 90W, AC/DC. Eficiența energetică nivel VI, consum fără sarcină <0.15W, conform cu EISA 2007/DOE level VI și CoC vers 5, protecții pe intrare și ieșire, temp. de lucru -30…70°C. Intrare universală 80…264VAC, Ieșire DC în variante (la 50% sarcină): 12V, 15V, 19V, 24V, 48V. Protecție IEC clasa I. Aplicații medicale.
MEAN WELL Seria SGA12E, 12W, AC/DC. Eficiența energetică nivel VI, consum fără sarcină <0.075W, conform cu EU ErP și CoC vers 5, protecții pe intrare și ieșire, temp. de lucru -20…60°C. Intrare universală 90…264VAC, Ieșire DC în variante (la 50% sarcină): 5V, 7,5V, 9V, 12V, 15V, 18V, 24V, 48V. Protecție IEC clasa II. Aplicații: aparate electronice de consum, birou, industriale.
Notă.
Clase de protecție IEC ale surselor de alimentare
Există 3 clase de siguranță pe care Comisia Electrotehnică Internațională (IEC) le-a definit:
Clasa I, Clasa II și Clasa III. Aceste 3 clase sunt create pentru a preveni și a proteja un utilizator față de tensiuni periculoase de la intrarea sursei, când folosește o sursă de alimentare. Clasa este indicată printr-un simbol pe eticheta sursei.
Clasa I – Protecția utilizatorului împotriva șocurilor electrice datorită unui strat de izolație de bază și a unui șasiu conductor ce trebuie împământat printr-o bornă dispusă pe carcasă (FG – Frame Ground sau SG – Safety Ground). Ce este Safety Ground? O cale conductivă proiectată pentru a proteja persoanele împotriva șocurilor electrice prin conducerea oricăror curenți periculoși către pământ, care ar putea apărea din cauza unei defecțiuni sau a unui accident.
Clasa II – Protecția utilizatorului împotriva șocului electric datorită unei izolații duble (de bază + suplimentară) sau a izolației întărite.
Clasa III – Protecția utilizatorului nu este necesară, deoarece tensiunea de intrare nu este periculoasă.
Constantin Savu
Director General
Ecas Electro
ECAS Electro | www.ecas.ro
ECAS Electro asigură aprovizionarea cu surse de alimentare MEAN WELL și de la alți producători.
Detalii tehnice:
Ing. Emil Floroiu (emil@floroiu.ro)
birou.vanzari@ecas.ro
Referințe:
Frequently Asked Questions (FAQs) – U.S. Energy Information Administration (EIA)
https://www.meanwell-web.com/content/files/pdfs/productPdfs/MW/Adaptor-s.pdf