Cu o tradiţie în domeniu de peste 55 de ani, Tektronix domină autoritar piaţa mondială a osciloscoapelor, ocupând un confortabil loc unu cu o cotă de piaţă de 52%.
La începutul acestui an Tektronix a lansat două noi familii de produse – DPO7000 pe 10 ianuarie şi DPO4000 pe 14 februarie – care marchează fundamental evoluţia osciloscoapelor din clasa medie (“mid-range”). Ambele echipamente sunt realizate în tehnologie DPO (Digital Phosphor Oscilloscopes), o tehnologie patentată şi folosită exclusiv de Tektronix. Un osciloscop DPO poate captura până la 400.000 de forme de undă pe secundă, faţă de doar cca. 8.000 în cazul osciloscoapelor DSO (Digital Storage Oscilloscopes), ceea ce dă utilizatorului siguranţa unei analize complete şi de detaliu a comportării semnalului. În plus, osciloscoapele DPO nu-şi bazează funcţionarea pe post-procesarea informaţiei achiziţionate, ca în cazul osciloscoapelor DSO, ci pe afişarea în timp real a caracteristicilor semnalului într-un sistem tridimensional amplitudine/timp/frecvenţă de apariţie, asemănător sistemului de afişare cu remanenţă variabilă al osciloscoapelor ART (Analog Real Time). În concluzie osciloscoapele DPO cumulează avantajele specifice ale osciloscoapelor ART şi DSO dar amplificând semnificativ performanţele acestora.
DPO4000 reprezintă o nouă familie de osciloscoape DPO, cu 2 şi 4 canale, funcţionând în gama 350MHz – 1GHz, care prin caracteristicile lor tehnice şi prin înglobarea unor noi instrumente de investigare a semnalelor stabilesc noi standarde de productivitate, performanţă, raport calitate-preţ şi uşurinţă în exploatare, transformând pur şi simplu categoria osciloscoapelor de clasa medie. De altfel apartenenţa DPO4000 la clasa “mid-range” este determinată în principal de preţ şi nu de performanţe. Lucrând cu minimum 5x oversampling pe toate canalele si folosind interpolarea sin(x)/x, DPO4000 oferă utilizatorului posibilitatea de a captura şi afişa corect chiar şi cele mai rapid variabile semnale. Lungimea standard a înregistrării, de 10Msample pe toate canalele, permite capturarea unor porţiuni largi din semnal în condiţiile unei rezoluţii orizontale (pe axa timpului) foarte fine. Datorită tehnologiei proprietare Tektronix DPX® (a treia generaţie a tehnologiei DPO) DPO4000 poate captura până la 3.700 de forme de undă pe secundă, dându-i astfel posibilitatea utilizatorului să economisescă minute, ore sau chiar zile în procesul de identificare a anomaliilor intermitente ale semnalelor.
O trecere în revistă a parametrilor tehnici clasici pentru un osciloscop digital relevă superioritatea seriei DPO4000 asupra celorlalte produse din clasa sa.
Dar superioritatea seriei DPO4000 nu se rezumă la valorile mai bune ale parametrilor clasici. În fapt ceea ce diferenţiază radical seria DPO4000 de orice alt echipament din clasa sa sunt un număr de instrumente de investigare a semnalelor care conferă echipamentului o putere de analiză care nu a stat niciodată până acum la dispoziţia utilizatorilor. Să vedem care sunt aceste instrumente.
Wave Inspector™
Lungimea înregistrării reprezintă unul dintre parametrii cheie în specificaţia unui osciloscop digital. Răspunzând cerinţelor utilizatorilor pentru înregistrări cât mai extinse în condiţii de rezoluţie ridicată, osciloscoapele digitale moderne oferă capacităţi de stocare de ordinul Ksample sau chiar Msample, DPO4000 excelând în acest sens cu 10 Msample. O astfel de lungime a înregistrării se traduce prin mii de ecrane care ar trebui parcurse pentru a inspecta întreaga înregistrare. Ca atare, în absenţa unui puternic instrument de căutare a evenimentelor în cuprinsul înregistrării, creşterea lungimii acesteia devine irelevantă. DPO4000 este primul osciloscop care introduce un set de instrumente de investigare a înregistrării semnalelor, denumit generic “Wave Inspector™”.
Zoom/Pan – Este un dispozitiv de control rotativ dublu (interior/exterior), similar controlului de tip Jog/Shuttle de la echipamentele de redare video, care permite constituirea unei lupe pe o zonă
determinată a semnalului precum şi deplasarea acestei lupe în cuprinsul formei de undă memorate.
Play/Pause – Permite “redarea” imaginii formei de undă, similar cu redarea unei înregistrări video, pentru identificarea anomaliilor sau evenimentelor de interes. Viteza ca şi direcţia de redare se setează cu ajutorul controlului “Pan” descris mai sus.
Mark Set/Search – Zona marker-ilor permite setarea unor puncte de referinţă şi localizarea lor
ulterioară fie manual, fie automat, prin utilizarea unor criterii de tipul: “edge”, “pulse width”, “runt”, “logic”, “setup & hold”, “rise/fall time” sau pe baza conţinutului unor pachete de tip I2C, SPI sau CAN.
Trigger-ul şi analiza pe magistralele seriale
Sub presiunea unor factori – cum ar fi miniaturizarea componentelor şi subansamblelor, scăderea consumului de energie, împachetarea semnalului de ceas în fluxul de date, semnalizarea diferenţială pentru sporirea imunităţii la zgomot – care ţin în ultimă instanţă de raportul performanţe/preţ al sistemelor electronice digitale, magistralele paralele sunt tot mai mult înlocuite în arhitectura acestor sisteme cu magistralele seriale. Depanarea magistralelor seriale şi a sistemelor din care acestea fac parte este însă mult mai complicată datorită dificultăţii de izolare a evenimentelor şi dificultăţilor de interpretare a formelor de undă afişate. DPO4000 are însă soluţia pentru toate aceste dificultăţi prin facilităţile de trigger şi analiză pentru magistrale seriale.
Bus Display – Reprezintă o metodă de afişare combinată, într-un singur ecran, a semnalelor de date, de ceas, “chip enable” etc. transmise pe aceeaşi magistrală, metodă care face posibilă identificarea începutului de pachet şi a sub-componentelor de tip “adresă”, “date”, identificator, CRC etc.
Serial Triggering – Reprezintă o facilitate de triggerare bazată pe conţinutul pachetelor (adrese, date, identificatori etc.) transmise pe magistrale seriale de tipul I2C, SPI, şi CAN.
Bus Decoding – Odată ce utilizatorul specifică tipul de magistrală monitorizată, osciloscopul decodează fiecare pachet şi-i afişează conţinutul, fie în binar fie în hexagesimal, în paralel cu
forma de undă.
Packet Decode Table – Conţinutul pachetelor decodate poate fi afişat şi în formă tabelară, aşa cum ar apărea acesta pe ecranul unui analizor logic. Pachetele sunt listate pe coloane consecutive (adrese, date etc.).
Interfaţa pentru sonde TekVPI™
DPO4000 poate folosi atât sonde tradiţionale cât şi noile sonde TekVPI™ care includ în corpul conectorului indicatoare de stare, comutatoare pentru setarea parametrilor sondei şi un buton de meniu care activează pe display-ul osciloscopului un ecran de setare a caracteristicilor sondei. Interfaţa TekVPI include şi un sistem de management al alimentării sondelor care face posibilă ataşarea directă a sondelor de curent, fără utilizarea unei surse de alimentare separate. În fine, sondele TekVPI pot fi controlate la distanţă prin USB, Ethernet sau GPIB.
Conectivitate şi interoperabilitate
Prin intermediul portului USB, DPO4000 oferă conectivitate de tip “plug and play” în raport cu orice tip de PC sau terminal IT. Pe instrument sunt pre-instalate un număr de aplicaţii cum ar fi: National Instruments SignalExpress™ Tektronix Edition, OpenChoice® Desktop, precum şi barele de meniu pentru Microsoft Excel şi Word, care permit comunicarea directă şi rapidă cu orice PC operat sub Windows. Porturile de tip USB şi CompactFlash, permit stocarea externă şi/sau transferul rapid al unor informaţii de tip imagine de ecran (“screenshot”), setări de echipament, parametri de formă de undă etc.
Familia DPO4000 include:
DPO4032 – 2 canale, 350MHz, 2,5GS/s DPO4034 – 4 canale, 350MHz, 2,5GS/s
DPO4054 – 4 canale, 500MHz, 2,5GS/s DPO4104 – 4 canale, 1GHz, 5GS/s
pentru informaţii suplimentare vizitaţi: www.tektronix.com sau www.romtek.ro
Florentin Gheorghiu
RomTek Electronics SRL