Hub-urile pentru case inteligente pot controla totul într-o casă, de la temperatura și volumul din fiecare cameră până la iluminat și securitate. – (© Digi-Key Electronics)

Piața globală a dispozitivelor pentru case inteligente a reprezentat 68,8 miliarde USD în 2020 și se preconizează că va ajunge la 156,6 miliarde USD până în 2028.

Sunt sume uriașe de bani care sunt investite rapid pentru o îmbunătățire majoră a locuinței! Pentru a face o comparație, locuințele noastre trec rapid de la nivelul unei școli primare la cel al unei facultăți, în timp ce unele locuințe ajung direct la doctorat!

Tehnologia caselor inteligente a evoluat de-a lungul anilor pentru a ajunge la acest punct de inflexiune. Totul a început cu Wi-Fi, care a permis aplicații mai simpliste, cum ar fi termostatele inteligente, iar acum aproape totul în casă poate fi automatizat, de la sonerii video la sisteme de aspersoare automate, iluminat inteligent și asistenți vocali pentru robinete de apă activate vocal.

Consumatorii de astăzi caută conectivitate, eficiență și sustenabilitate în fiecare aspect al vieții lor de zi cu zi. Să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai recente tehnologii, opțiuni de conectivitate și protocoale care oferă aceste promisiuni în piața actuală a dispozitivelor pentru case inteligente.

Sistemul de încărcare a vehiculelor electrice se poate conecta la rețeaua casei inteligente pentru a deveni mai inteligent și chiar pentru a putea alimenta locuința în caz de urgență. (© Digi-Key Electronics)

Conectivitatea contează

La începuturile dispozitivelor pentru case inteligente, Wi-Fi era o opțiune de conectivitate excelentă, deoarece majoritatea oamenilor aveau o rețea Wi-Fi în casă. Dar, pe măsură ce industria a evoluat, Wi-Fi nu a mai reprezentat opțiunea principală de conectivitate, din cauza consumului său ridicat de energie. Și chiar dacă acest lucru nu prezintă o problemă pentru produsele și dispozitivele care sunt întotdeauna conectate direct la o sursă de alimentare de perete, pentru senzorii și produsele alimentate de la baterii, Wi-Fi nu este o alegere sustenabilă.

O altă problemă legată de Wi-Fi este punerea în funcțiune și acordarea accesului la rețeaua Wi-Fi pentru fiecare dispozitiv inteligent – dacă vă echipați întreaga casă cu iluminat inteligent, sunt o mulțime de becuri cărora trebuie să le acordați acces la rețea! Și ce trebuie să faceți atunci când este timpul să schimbați parola Wi-Fi a casei dumneavoastră – să reconectați fiecare bec, senzor și alt dispozitiv? Nu, mulțumesc!

Bluetooth a devenit alegerea de conectivitate ideală atât din punct de vedere al conservării energiei, cât și din punct de vedere al punerii în funcțiune. În plus, este o opțiune disponibilă pe scară largă, deoarece majoritatea oamenilor au telefoane inteligente și alte dispozitive în care Bluetooth este disponibil cu ușurință. Iar Bluetooth joacă bine și în ceea ce privește problema punerii în funcțiune. Puteți conecta becurile sau dispozitivul inteligent pe care îl alegeți cu telefonul vostru, îl puteți conecta automat la Wi-Fi și acesta va recunoaște rețeaua de acasă permanent prin Bluetooth.

Simplificarea protocoalelor pentru case inteligente

Panourile solare vor continua să crească în popularitate atât în scopul reducerii costurilor, cât și al sustenabilității. (© Digi-Key Electronics)

O temă esențială pentru dispozitivele destinate locuințelor inteligente este simplitatea – acestea trebuie să fie simplu de configurat și simplu de utilizat, deoarece, în cele din urmă, oamenii folosesc aceste dispozitive pentru comoditate, nu pentru o aventură în programarea calculatoarelor. Dacă instalarea lor este mai dificilă, atunci nu le vor folosi. Așadar, o forță motrice a existat încă de la început: cum pot producătorii să facă configurarea și utilizarea acestor dispozitive foarte simplă și fără probleme pentru stilul de viață al fiecăruia?

Pe măsură ce producătorii de dispozitive inteligente și-au extins liniile de produse prin includerea mai multe produse care să funcționeze împreună, aceștia au început să introducă protocoale pentru locuințe inteligente, precum Zigbee și Z-Wave, cu scopul de a face ca produsele lor să fie proprietare. Protocoalele pentru case inteligente constituie, în esență, limbajul pe care dispozitivele îl folosesc pentru a comunica între ele.

Faptul că toate dispozitivele vorbesc aceeași “limbă” a permis ca acestea să comunice și să ofere mai mult confort. Iar dacă toate dispozitivele din casă pot vorbi aceeași limbă și se pot conecta la un singur “hub”, care se conectează la rețeaua Wi-Fi a casei, atunci utilizatorul poate controla toate dispozitivele de la un singur hub în loc să controleze fiecare dispozitiv în parte.

Dar pot apărea probleme pentru consumator atunci când are o ușă de garaj inteligentă care utilizează un protocol, iar becurile inteligente folosesc un alt sistem. Proprietarul se trezește dintr-o dată cu o suită de aplicații precum Zigbee, Wemo, Smart Things, Ecobee, GE, Alexa și multe altele pe care trebuie să le alterneze pentru a controla toate dispozitivele sale “inteligente”, ajungând din nou în situația de a trebui să fie programator sau dezvoltator pentru a beneficia de orice confort din partea sistemului. Așadar, deși protocoalele brevetate au fost o idee bună la început, în cele din urmă, acestea complică lucrurile pentru consumatorii obișnuiți.

Casa inteligentă a viitorului [alimentată de Digi-Key?] va fi lipsită de hub-uri și complet interoperabilă. (© Digi-Key Electronics)

Interoperabilitatea este cheia

A face ca totul să funcționeze împreună este cea mai mare provocare pentru ca dispozitivele din casele inteligente să devină o realitate – și, din fericire, acest lucru devine mult mai simplu decât era înainte. Interoperabilitatea și abilitatea de a lua mai multe dispozitive de la diferiți producători și de a le face să funcționeze împreună pe același sistem reprezintă biletul câștigător pentru simplificarea experienței consumatorilor.

Într-o casă inteligentă complet automatizată, vor exista atât produse care sunt conectate la priză, cum ar fi un bec, cât și produse care funcționează cu baterii, cum ar fi un senzor de temperatură. Apoi, pe măsură ce rețeaua casei se extinde de la interior la exterior, vor exista camere de securitate, sisteme de irigare etc., unde raza de acțiune este extinsă, iar Bluetooth și Wi-Fi vor începe să fie insuficiente.

Un nou protocol de pe piață, care este mai mult un protocol “deschis”, bazat pe interoperabilitate, este Matter. Ceea ce este extraordinar la Matter este că fiecare dispozitiv conectat la protocolul Matter va acționa ca un hub și va extinde rețeaua. Astfel, un sistem de irigare aflat, de exemplu, în afara ferestrei de la bucătărie va comunica cu becul conectat în interiorul bucătăriei, care apoi se va conecta înapoi la întregul sistem, deoarece nu este nevoie de un hub.

Încărcarea inteligentă a vehiculelor permite programarea încărcărilor pentru a profita de tarifele mai mici la electricitate. (© Digi-Key Electronics)

Și pentru că Matter este un sistem fără hub-uri, rețeaua însăși va fi inteligentă, nu o aplicație gazdă care rulează pe un telefon, o tabletă sau un computer. Un exemplu privind inteligența acestei rețele ar fi că, dacă porniți televizorul și deschideți Netflix (sau poate îi spuneți telecomenzii compatibile cu Alexa să facă aceste lucruri), în mod automat se vor închide jaluzelele, luminile se vor diminua în funcție de “modul film”, oricare ar fi acesta, iar ușile se vor bloca toate. Chiar dacă toate aceste piese sunt realizate de producători diferiți, ele vor funcționa împreună, ceea ce reprezintă elementul cel mai puternic.

Pe lângă interoperabilitate, există un strat de inteligență artificială care va face ca aceste lucruri să fie și mai utile, deoarece consumatorul nu va trebui să gestioneze în mod activ aceste lucruri. De exemplu, dacă există un senzor de mișcare și acesta detectează proprietarul casei la parter, se va asigura că temperatura de la parter este la nivelul de confort preferat. Rețeaua și senzorii vor învăța și vor fi învățați în timp care sunt obiceiurile și comportamentele obișnuite ale proprietarului și vor ajusta mediul înconjurător în funcție de gustul acestuia.

Gânduri finale

La modul cel mai simplu, hardware-ul și dispozitivele pentru case inteligente au rămas aceleași în multe privințe, dar noile progrese în domeniul software-ului au adus noi inteligențe, caracteristici și capabilități. Va exista un obstacol psihologic cu care consumatorii vor trebui să se obișnuiască atunci când casele lor vor trebui să facă aceste lucruri în mod automat, dar cel mai probabil, comoditatea și utilitatea vor depăși aceste aspecte. Iar pentru a rămâne relevante pentru consumatori, companiile îmbunătățesc funcțiile de securitate pentru a garanta utilizatorilor acestor dispozitive că informațiile private din locuințele lor sunt în siguranță.

Prețurile vor fi, de asemenea, o barieră în calea adoptării pe scară largă. Pe zi ce trece, aceste dispozitive devin mai accesibile, dar rămân încă o investiție, iar consumatorii trebuie să decidă ce este mai important pentru ei. Interoperabilitatea va contribui la scăderea prețurilor și va face ca diferitele dispozitive să fie mai ușor de adoptat, deoarece oamenii nu vor fi constrânși să folosească produsele unui anumit producător pe viață.

Din fericire, aceste tehnologii vor continua să se bazeze unele pe altele pentru o perioadă lungă de timp. Consumatorii nu vor fi nevoiți să cumpere totul dintr-o dată, ci își vor putea dezvolta în timp universul lor. Digi-Key continuă să stimuleze inovarea de dispozitive IoT și de proiecte ale viitorului pentru o mare varietate de industrii și aplicații, oferind, de asemenea, resurse educaționale cu privire la tehnologiile în curs de dezvoltare.

Autori: Robbie Paul și Josh Mickolio, Digi-Key Electronics

Despre autori:

Robbie Paul

Josh Mickolio

Robbie Paul este Director of IoT business development, iar Josh Mickolio este Supplier business development manager – wireless pentru Digi-Key Electronics. Compania Digi-Key Electronics este un lider constant și inovator în industria serviciilor de înaltă calitate pentru distribuția de componente electronice și produse de automatizare la nivel mondial, oferind peste 13,4 milioane de componente de la peste 2,300 de producători de marcă de calitate.

Urmăriți sezonul 2 al seriei video “City Digital” de la Digi-Key accesând acest link

 

Digi-Key Electronics   |   https://www.digikey.ro

DK_Electronics

S-ar putea să vă placă și