Extinderea gamei de produse wireless a devenit din ce în ce mai pregnantă. Dezvoltarea industrială a tehnologiei bazate pe sisteme de radio frecvenţă (RF) necesită un concept mult mai vast decât cel necesar doar pentru simpla utilizare în practică. De exemplu articolele având frecvenţele de lucru sub 1GHz oferă o serie extinsă de avantaje precum distanţe mai mari între staţii şi protocoale de comunicaţie simple care conduc la prelungirea duratei de viaţă a bateriei. Pe de altă parte seria de produse care utilizează frecvenţa de 2.4GHz se poate conforma în întreaga lume cu cerinţele specifice locale. Protocolul său, ZigBee oferă, de asemenea, soluţia de conectare mesh-networking (plasă), însă are dezavantajul că necesită utilizarea mai multor resurse ale microcontrolerului.
Indiferent de tehnologia wireless folosită, majoritatea aplicaţiilor RF sunt alimentate de la baterie – prin urmare este obligatoriu un consum foarte mic de putere. Microcontrolerele din seria MSP430 de 16 biţi produse de firma americană Texas Instruments sunt faimoase pe plan mondial nu numai pentru că au cel mai redus consum de energie, ci şi pentru faptul că reduc costurile la nivel de sistem. Aceasta este posibilă datorită integrării unei game extinse de periferice analogice inteligente, care minimalizează numărul componentelor externe. În cele mai multe cazuri nici măcar un cristal de cuarţ nu este necesar – chiar dacă aplicaţia cere periodic o întrerupere de tip wake-up. Exemple semnificative în acest sens sunt senzorii de mişcare sau detectoarele de fum. În acest caz sunt folosite numai două cipuri: un microcontroler MSP430 şi un transmiţător în radio frecvenţă; amplificatorii externi devin inutili!
În comparaţie cu alţi producători de cipuri, Texas Instruments oferă nu numai linia de microcontrolere MSP430 ci şi o serie completă de produse wireless cu consum redus. Clienţii pot alege produse care lucrează în gama de frecvenţă de la 300MHz până la 2.4GHz şi folosesc protocolul ZigBee sau propriul protocol, dar este posibilă şi execuţia, la cerere, de produse cu proprietăţi speciale.
În încercarea de a uşura viaţa celor ce se ocupa de proiectare, pe pagina web a firmei sunt disponibile, pe lângă aplicaţii software cum ar fi “free protocol stacks” (inclusiv ZigBee) şi o gamă largă de referinţe şi note de aplicaţii pentru produse RF.
Există deja un spectru larg de kit-uri de dezvoltare. Cu toate aceastea, la data de 1 octombrie 2007 TI va redefini termenul “ease-of-use” prin lansarea unui instrument complet nou de dezvoltare pentru aplicaţii wireless, bazat pe microcontrolerul MSP430 şi a un transceiver wireless Chipcon, de mică putere. Sistemul, având un preţ de circa 50$ USD, va include un emulator şi două plăci de extensie RF şi va avea tot necesarul pentru un start imediat.
Rămâi conectat la www.ti.com/msp430 sau www.ti.com/lpw !
Markus Pfeiffer este Manager al Departamentului de Dezvoltare a Afacerilor pentru Piaţa Industrială pe Europa, Orientul Mijlociu şi Africa din cadrul Texas Instruments, filiala germană din Freising, www.ti.com.
www.ecas.ro