Cum să inspectaţi echipamentele industriale fără a le demonta cu videoscoapele din seria FLUKE DS700

by donpedro

Uneori, întreţinerea industrială necesită inspectarea unor componente care sunt greu de accesat sau care se află în interiorul unor echipamente complexe şi de mari dimensiuni. Indiferent dacă inspectează turbine, schimbătoare de căldură, cutii de viteze, motoare, pompe, supape, compresoare sau ţevi, tehnicienii de întreţinere ştiu că lucrurile pe care nu le văd pot provoca probleme periculoase, costisitoare şi consumatoare de timp. Ei caută în mod constant modalităţi de a inspecta echipamente industriale grele fără a trebui să le demonteze.

Videoscoapele pentru inspecţie sunt soluţia ideală în aceste situaţii. Acestea pot oferi tehnicienilor care se ocupă cu întreţinerea imagini din interiorul ţevilor, turbinelor, angrenajelor cu roți dințate, motoarelor şi zonelor greu accesibile ale echipamentelor rotative şi ale supapelor. Tehnicienii pot vedea ce trebuie să vadă fără a dezasambla echipamentele şi pot înregistra imagini statice şi video din zonele ţintă pentru analize, rapoarte şi pentru stabilirea unui nivel de referinţă şi a unui istoric de întreţinere pentru fiecare activ.

Videoscoapele precum cele din noua serie Fluke DS700 constau dintr-un dispozitiv de tip tabletă conectat la o sondă flexibilă care are în vârf o cameră şi o sursă de lumină. Sonda se introduce într-o ţeavă sau într-un orificiu de inspecţie prevăzut pe componentă şi oferă utilizatorului o imagine din interior pentru diagnosticare. Cu ajutorul videoscopului, tehnicienii pot inspecta:

  • Ţevi şi conducte pentru detectarea coroziunii, zonelor înfundate şi blocajelor
  • Pereții interiori ai turbinelor şi containerelor pentru detectarea fisurilor, coroziunii şi zonelor deteriorate
  • Utilajele rotative pentru detectarea urmelor de uzură sau a zonelor grav deteriorate
  • Piesele turnate pentru detectarea zonelor deteriorate, a bavurilor sau deformărilor
  • Piese care se pot desface (şuruburi, cuie etc.)
  • Marcaje de identificare a componentelor interne ale echipamentelor

Folosind un videocop robust într-un mediu industrial, puteţi reduce semnificativ timpul de întrerupere a funcţionării maşinii şi puteţi spori productivitatea, beneficiind de o vizualizare clară, în timp real, a interiorului unei anumite componente. De asemenea, videoscopul îi poate ajuta pe tehnicieni să identifice mai rapid cauzele principale şi să elaboreze documente justificative. Echipa poate folosi videoscopul pentru a inspecta componenta, pentru a captura imagini statice sau video detaliate şi apoi pentru a analiza rezultatele cu scopul de a detecta problemele. Doar în cazul în care echipa detectează probleme va trebui să dezasambleze echipamentul, să efectueze operaţiile de întreţinere şi să reasambleze maşina.

Camerele video de inspecţie permit economisirea timpului şi reduc riscurile

În unităţi industriale, videoscoapele robuste permit tehnicienilor să navigheze rapid prin conducte şi prin toate tipurile de componente greu de accesat pentru a detecta probleme care ar putea avea un impact asupra producţiei, cum ar fi:

  • Coroziunea rotoarelor şi statoarelor
  • Fisuri sau coroziune la nivelul puliilor de cabluri şi fantelor acestora
  • Coroziune, blocaje sau fisuri la nivelul canalelor pentru lichide
  • Conducte de încălzire, ventilare şi aer condiţionat blocate sau care prezintă scurgeri
  • Integritatea materialelor

Deoarece videoscoapele reduc duratele de inspecţie chiar şi cu ore, organizaţiile pot efectua mai frecvent inspecţii, ceea ce contribuie la detectarea timpurie a problemelor şi la luarea unor decizii de întreţinere mai bine fundamentate.

13 utilizări industriale cheie pentru videoscoape:

  1. Schimbătoare de căldură

Un videoscop vă poate ajuta să verificaţi integritatea stratului anticoroziv de pe conductele schimbătoarelor de căldură atât în timpul fabricaţiei, cât şi după ce schimbătorul este dat în exploatare.

  1. Ţevi şi vase sub presiune

În unităţile petrochimice există numeroase ţevi care sunt utilizate în condiţii de temperatură şi presiune înalte. Inspectarea acestor ţevi cu un videoscop vă poate ajuta să detectaţi zonele interne corodate sau în care există blocajele, care ar putea avea consecinţe grave, chiar explodarea ţevilor.

  1. Colectorul supraîncălzitoarelor

Aburul supraîncălzit poate provoca degradarea sau fisurarea materialelor din interiorul ţevilor de abur şi al colectoarelor supraîncălzitoarelor. Aceste probleme pot determina acumularea de materii străine în interior, cauzând înfundarea şi periclitarea funcţionării în siguranţă pe termen lung a boilerului. Inspectarea cu un videoscop vă poate ajuta să detectaţi aceste probleme înainte de a se ajunge la o situaţie critică.

  1. Colectorul de-supraîncălzitoarelor

Un de-supraîncălzitor se montează în general lângă supraîncălzitor pentru a menţine temperatura aburului în limite acceptabile şi pentru a reduce riscurile determinate de utilizarea pe termen lung a boilerului. Prin urmare, acesta este supus aceloraşi riscuri de înfundare, fisurare şi degradare ca şi supraîncălzitorul. Aceste probleme pot fi detectate cu uşurinţă prin folosirea unui videoscop.

  1. Colectorul economizoarelor

În procesul de absorbire a căldurii de la gazul de ardere de înaltă temperatură şi de reducere a temperaturii de evacuare a fumului, economizorul este supus coroziunii, precum şi riscului de înfundare şi de blocare din cauza acumulării de materii străine.

Un videoscop poate detecta problemele înainte ca aceste acumulări să afecteze performanţele maşinii.

  1. Colectorul inferior al pereţilor răciţi cu apă

Uneori, piese metalice cad în interiorul compartimentului de abur, iar murdăria se poate acumula şi poate înfunda partea interioară a colectorului inferior al pereţilor răciţi cu apă. Se poate folosi un videoscop cu o sursă de iluminare puternică şi o sondă care îşi poate menţine forma chiar şi la temperaturi ridicate pentru a detecta cu uşurinţă spaţiile înfundate şi acumulările din zona colectorului.

  1. Colectorul reîncălzitorului

Similar altor colectoare din interiorul boilerului, colectorul reîncălzitorului este supus coroziunii şi riscului de înfundare. Videoscopul poate detecta prezenţa materialelor străine sau potențialul de înfundare din apropierea colectorului.

  1. Ţevi interne și externe ale furnalelor

Un videoscop poate fi folosit pentru verificarea coroziunii şi fisurilor la nivelul peretelui interior al ţevilor interne şi externe din furnale. Tubul de susţinere a sondei trebuie să fie suficient de flexibil pentru a trece prin cotul ţevii.

  1. Orificiul central de pe osia mare a unui motor cu abur

După îndepărtarea buşonului de etanşeizare a osiei, sonda videoscopului poate fi introdusă în orificiul osiei în vederea inspectării peretelui interior al rezervorului şi detectării coroziunii şi degradării.

  1. Interiorul turbinelor cu abur

Peretele interior al unei turbine cu abur poate fi inspectat pentru detectarea coroziunii, fisurilor şi altor zone deteriorate prin introducerea unei sonde de videoscop prin orificiul de observare.

  1. Turnarea pieselor

Un videoscop este un instrument extrem de util pentru inspecţiile de control al calităţii la care este supus procesul de turnare a pieselor. Asiguraţi-vă că videoscopul pe care îl selectaţi este dotat cu o sondă cu diametru suficient de mic şi suficient de flexibilă pentru a fi introdusă cu uşurinţă în piese de diferite forme şi dimensiuni. De asemenea, căutaţi o cameră şi un ecran de afişare de înaltă definiţie pentru a facilita observarea găurilor adânci, bavurilor şi acumulărilor de material în exces.

  1. Infrastructura de canalizare şi de alimentare cu apă

Dotarea cu videocoape a lucrătorilor din administraţia publică responsabili de întreţinere poate creşte viteza şi calitatea inspecţiilor care vizează infrastructura de canalizare şi de alimentare cu apă. Cerinţele cheie pentru videoscopul utilizat în aceste aplicaţii includ o sondă rezistentă la apă, capabilităţi de zoom digital şi o lungime a sondei de câţiva metri.

  1. Codurile componentelor

Găsiţi şi identificaţi codurile componentelor interne care necesită înlocuire şi comandaţi piesele înainte de a demonta echipamentul.

Caracteristici dorite la un videoscop de înaltă calitate

  • O sondă suficient de flexibilă încât să poată fi manevrată în zona colţurilor şi care are integritatea necesară pentru a-şi menţine forma atunci când se inspectează componente greu accesibile
  • Interfaţă cu utilizatorul intuitivă
  • Cameră cu vizualizare dublă (drept înainte şi la un unghi de 90°)
  • O sursă de lumină reglabilă ataşată la vârful sondei
  • Sonde de mai multe lungimi şi diametre
  • Captură de imagini digitale statice şi video de înaltă calitate
  • Zoom digital
  • Construcţie rezistentă la praf şi apă
  • Robusteţe şi fiabilitate

Caracteristici generale al videoscoapelor industriale FLUKE DS700

  • Ecran tactil capacitiv de 7” (diagonală de 18 cm)
  • Camera video de înregistrare cu rezoluţie de până la 1200 × 720 pixeli, imersabilă, cu cablu de 1.2 m, detaşabil, semirigid, rezistent la apă şi praf, protecţie IP68
  • LED de iluminare reglabil și zoom digital pentru imagini de calitate
  • Tehnologie “Up is Up”® – rotește ecranul pentru a permite afișarea corespunzătoare a imaginii, indiferent de orientarea sondei, reglarea imaginii în timp real
  • Tableta videoscopului robustă: rezistentă la cădere de la 2 m şi cu protecţie IP54 (apă şi praf)
  • Greuttate sub 1 kg
  • Posibilitate de video streaming prin HDMI şi Fluke Connect
  • Flexibilitate video extinsă cu sonde opționale care oferă camere cu diametre cuprinse între 3.8 și 8.5 mm și sonde de până la 20 de metri
  • Modelul Fluke 703 FC poate comunica cu alte aparate Fluke sau cu dispozitive mobile (tablete, smartphone-uri) prin aplicaţia Fluke Connect

Domenii de aplicaţii

  • Mentenanţa echipamentelor industriale
  • Industria auto
  • Aviaţie
  • Căi ferate / Metrou
  • Producţie
  • Electronică

ARC BRAȘOV SRL este partener autorizat în România, pentru detalii vă rugăm să ne contactați.

Autor: Ing. Gabriel Ghioca, ARC Brașov
gabriel.ghioca@arc.ro

Tel: 0268 472577; 0268 – 477 777 | arc@arc.ro | www.arc.ro | Blog.arc

S-ar putea să vă placă și