Renesas lansează grupul RX72T pentru a extinde opțiunile microcontrolerelor în aplicațiile de servo control pentru roboții industriali

by donpedro

Renesas Electronics Corporation a introdus grupul RX72T de microcontrolere (MCU) pe 32 biți pentru controlul motorului cu accelerator hardware dedicat IP pentru a efectua calcule complexe și de mare viteză necesare pentru controlul motorului în roboți și în alte echipamente industriale. Grupul RX72T oferă performanțe superioare, obținând un scor de 1160CoreMark, măsurat conform EEMBC® Benchmarks (Nota 1) – cel mai înalt nivel pentru un microcontroler de 5V care funcționează la 200 MHz.

Caracteristicile cheie ale grupului de microcontrolere RX72T
Servo-sistemele devin din ce în ce mai populare, iar cererea de roboți industriali compacți crește, de asemenea. Pentru a implementa mișcările complexe cerute de roboții industriali, este necesar un control de înaltă precizie al poziției, direcției, vitezei și cuplului motorului.

Microcontrolerele RX72T includ accelerator hardware dedicat care activează controlul poziției de mare viteză și calculele pentru controlul vitezei necesare pentru implementarea controlului servo-motorului în roboții industriali compacți. Acest lucru permite efectuarea calculului buclei de control în mai puțin de 1.5 μs (Nota 2), oferind o nouă opțiune pentru utilizatorii care dezvoltă în mod independent servo-mecanisme, unde anterior aveau doar opțiunea de a achiziționa servo-sistemele existente.

Implementarea calculelor în software poate necesita timp suplimentar de calcul. Cu toate acestea, calculele bazate complet pe hardware pot afecta negativ flexibilitatea de a implementa operațiuni unice de control al utilizatorului. Microcontrolerele RX72T de la Renesas rezolvă problema implementând o funcție trigonometrică de precizie unică în virgulă mobilă (sin, cos, arctan, hypot) și o funcție de salvare a registrului programabil în hardware ca IP dedicat. Aceasta menține flexibilitatea în timp ce crește viteza de calcul. Mai mult, funcția de salvare a registrului programabil mărește viteza și precizia manipulării întreruperilor, îmbunătățind performanța dispozitivului de calcul. Microcontrolerele includ, de asemenea, timere de control pentru invertoare PWM de 200 MHz cu până la 4 canale pentru control trifazat, 2 canale pentru controlul a 5 faze sau 10 canale de control monofazat.

Clienții care lucrează cu detecția defecțiunilor în soluțiile e-AI de la Renesas’  pentru motoarele folosite pentru îmbunătățirea producției și a productivității pot asocia aceste soluții cu noul microcontroler RX72T. Datele caracteristice (valori de curent și de viteză) care indică starea motorului pot fi utilizate direct pentru a implementa controlul motoarelor și detectarea defecțiunilor bazate pe e-AI cu ajutorul unui singur microcontroler. Microcontrolerele dispun, de asemenea, de funcții hardware de siguranță a sistemului și de un modul criptografic care poate fi utilizat pentru criptarea/decriptarea comunicațiilor de date.

Renesas oferă programe care implementează control vectorial fără senzori și control vectorial al encoderului. Renesas oferă Renesas Motor Workbench 2.0 pentru depanare în timp real și o placă CPU RX72T care suportă kitul de evaluare pentru controlul motorului de 24V.

Cu noile microcontrolere RX72T, Renesas oferă producătorilor de sisteme o gamă largă de microcontrolere pentru controlul motoarelor de 5V cu compatibilitate software excepțională. Aceasta oferă o cale de migrare ușoară de la microcontrolerele de ultimă generație la microcontrolerele RX23T (40 MHz), RX24T (80 MHz) și RX66T (160 MHz), oferind flexibilitate în proiectare în mediul MCU RX. Grupul RX72T este, de asemenea, pe deplin compatibil cu grupul RX66T care încorporează nucleul RXv3.

Note

  1. CoreMark: Un test de referință proiectat special de consorțiul Embedded Microprocessor Benchmark Consortium (EEMBC®) din Statelor Unite pentru evaluarea performanței unității centrale de procesare.
  2. Timpul de execuție pentru calculele buclei de control în departamentul de cercetare al Renesas (achiziția valorii curentului de fază, transformarea Clarke, transformarea Park, controlul curentului PI, transformarea Park inversă, transformarea Clarke inversă, Space vector modulation (SVM) (n.r.: algoritm pentru controlul PWM) și setarea valorilor PWM).

Renesas Electronics Corporation    |    www.renesas.com

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu