Selecție optimă de cabluri de ghidaj

by donpedro

Cablurile utilizate pentru a crea instalații statice în condiții industriale trebuie protejate în mod eficient împotriva diverșilor factori.
Este vorba despre temperaturi extreme, umiditate, uleiuri și produse chimice, razele UV sau inter­ferențe electromagnetice. În cazuri speciale, atunci când conductorii sunt plasați lângă aparate sau lângă locurile de muncă ale lucrătorilor, trebuie să aibă și o rezistență suficientă pentru a evita tăierile sau zgârieturile. Uneori, totuși, aceste cabluri nu rămân în canalele sau în tăvile pentru cabluri, ci se mută constant, în interiorul ghidajelor. Din acest motiv, la selectarea cablajelor optime trebuie luate în calcul criterii suplimentare.

Caracteristicile cablurilor cu ghidaje
Acestea prezintă adeseori toate caracteristicile cablurilor sistemelor inamovibile, însă sunt în plus caracterizate și printr-o durabilitate și o flexibilitate crescute. Introducerea unui element mobil necesită o atenție deosebită la caracteristicile precum materialul de izolație externă al conductorului și raza minimă de curbură.

Mișcarea provoacă o uzură mult mai rapidă a cablurilor, iar o selecție necorespunzătoare poate duce la zgârieri, rupturi sau daune mecanice asupra cablurilor protejate de un element de izolare.
În general, aceasta provoacă o întrerupere a lanțului tehnologic și costuri suplimentare.

Prin urmare, este important să se aleagă cablajul destinat unei montări flexibile, cu o rezistență crescută la deteriorările mecanice. Învelișul exterior al acestui tip de conductori este adeseori din poliuretan (PUR), policlorură de vinil (PVC) sau elastomer termoplastic (TPE), denumit cauciuc termoplastic.

Trebuie reamintit faptul că la selec­tarea cablurilor nu trebuie să uităm de criteriile de selecție de bază, cum ar fi tensiunea nominală, tipul de cablu sau ecranul, care protejează semnalul față de interferențele electromagnetice ce rezultă din amplasarea în proximitatea mașinilor și dispozitivelor electrice. Pentru a alege cablajul corect trebuie să se cunoască modul de utilizare a șinelor de ghidaj responsabile de transportul componentelor numai pe ruta desemnată. Pe de altă parte, ghidajul trebuie adaptat caracteristicilor mecanice și diametrului exterior al cablurilor. Prin urmare, aceste elemente trebuie să se potrivească.

Oferta TME include cabluri de control adaptate nevoilor unei montări flexibile. Principalii produ­cători ai acestui tip de produse sunt branduri precum Helukabel, Lappkabel sau IGUS. Seriile de canale sunt diverse și adaptate condițiilor industriale cele mai dificile.

Printre altele, sunt disponibile cabluri ecranate, care se sting singure și care nu permit penetrarea flăcărilor în cazul unui incendiu.

Transfer Multisort Elektronik   |    www.tme.eu

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu