Noua generație de osciloscoape portabile cu funcții multiple de la METRIX » SCOPIX IV!

by donpedro

Aşa cum ne-a obişnuit, producătorul francez METRIX, divizie CHAUVIN ARNOUX îşi asumă rolul de pionier în design-ul şi producţia de echipamente de test care ţin pasul cu ultimele tendinţe ale tehnologiei şi lansează o nouă serie de osciloscoape portabile cu canale izolate şi funcţii multiple – SCOPIX IV.
5 instrumente în 1 şi 5 motive bune pentru a alege un SCOPIX IV
Modurile osciloscop, multimetru, analizor, înregistrator şi consultarea fişierelor înregistrate direct pe osciloscop
Siguranţă: canale în mod real izolate între ele şi faţă de pământ, 600V CAT III plus sonde Probix
Ergonomie: mediu modern şi tehnologii înalte, pentru osciloscoape cu operare simplă, compacte şi practice
Optimizarea tuturor instrumentelor: comunicaţii, memorare şi funcţionare
Expertiza METRIX® aplicată tuturor modurilor: bandă de trecere, eşantionare, memorare

Facilităţi principale ale seriei SCOPIX IV
5 moduri de utilizare: Osciloscop, Multimetru, Înregistrator, Analizor armonici, BUS analyzer
Ecran mare TFT, color şi tactil, WVGA 7’’
Interfeţe de comunicaţie USB host, Ethernet, μSD
Posibilitate de zoom (mărire) direct pe ecranul tactil. Sistemul “One Click Winzoom” (convertizor 12 biţi şi zoom grafic direct pe ecran) – maxim x16
Rezoluţie verticală de 12- biţi pe funcţia de osciloscop
Măsurători automate complexe cu cursoare, pentru o analiză complexă
Transformata Fourier Rapidă (FFT) în timp real
Analiza armonicelor pe cele 4 canale până la rangul 63, pentru a răspunde cerinţelor standardului EN50160
O simplă selectare a pictogramei aferente permite accesul la multimetru, fără a schimba canalele de intrare a măsurătorilor
Multimetru digital TRMS cu 8.000 puncte pe 2 sau 4 canale
Funcție măsurare putere – disponibilă în modul multimetru
Înregistrator – mod de înregistrare a tendinţelor în modul multimetru
Permite viteze de achiziţie ce ating 40 μs între 2 măsurători, iar înregistrările pot dura între 2 secunde şi o lună

Ergonomia osciloscoapelor portabile SCOPIX IV a fost proiectată pentru o utilizare cât mai simplă, având în vedere că sunt instrumente utilizate în teren. Carcasa a fost gândită pentru a asigura o compactizare maximă, astfel că proiectarea mecanică a osciloscoapelor SCOPIX IV permite integrarea componentelor hardware într-un spaţiu minim. În ceea ce priveşte tastatura, aceasta beneficiază de o tehno­logie nouă, provenită din industria automobilelor.

Iată câteva aspecte care denotă preocuparea design­erilor pentru o utilizare cât mai facilă în teren a acestor instrumente:

Ecranul generos permite facil identificarea canalelor şi a parametrilor, fiecare canal şi parametrii săi asociaţi sunt identificaţi prin aceeaşi culoare, pe fond negru, pentru a asigura o vizualizare simplificată şi mai rapidă.
Se asigură acces facil prin intermediul ecranului tactil. Chiar şi cu mănuşi de protecţie, pictogramele intuitive au fost create pentru a facilita utilizarea acestora.
Echipamentul dispune de curea de transport reglabilă. În mână sau pe umăr, permite optimizarea funcţionării osciloscopului pe teren. De asemenea, este disponibil un suport, pentru orientarea variabilă pe masă. Osciloscopul poate rămâne nesupravegheat, datorită sistemului de blocare Kensington.
Noul design al tastaturii asigură un confort optim în utilizare. Configurarea şi afişarea măsurătorilor sunt simple, datorită accesului la faţa frontală, într-una dintre cele 5 zone speciale: Utilitare (luminozitate, ecran complet, copiere ecran), Măsurători, Vertical, Orizontal, Trigger.
Echipamentele se alimenteză de la reţea sau cu baterie cu ioni de litiu.
Pentru a lucra în linişte deplină, fără ventilator, disiparea căldurii are loc prin conducţie, de către componentele interne ale osciloscoapelor SCOPIX IV.
Carcasă protejată împotriva prafului şi a picăturilor de apă, cu grad de protecţie IP 54
Ecranul mare TFT, color şi tactil, WVGA 7” asigură o vizualizare perfectă a semnalelor şi o lizibilitate excelentă. Rezoluţia ecranului este de 800 × 480 dpi şi se poate realiza reglarea manuală sau automată a luminozităţii display-ului.
Spaţiu de păstrare a stylusului pentru ecranul tactil. Fiind unul dintre instrumentele indispensabile, stylusul este prevăzut cu un cârlig pentru adăugarea unui fir captiv, în funcţie de utilizare; opritorul din designul său îi permite să nu alunece pe masă.
Butonul magic Autoset
Reglarea şi configurarea directe
Acces direct la zoom
Interfeţe de comunicaţie: acestea sunt izolate între ele şi faţă de canalele de măsurare. Practic, un spaţiu alocat şi protejat printr-un capac de protecţie grupează diversele interfeţe de comunicaţie: USB gazdă pentru comunicarea cu un PC; RJ45 cu fir sau WiFi pentru comunicarea cu un PC sau pentru tipărirea la o imprimantă din reţea; μSD pentru stocarea datelor, fără problema transferului sau pentru actualizarea software-ului intern al aparatului

Configurarea canalelor şi gestionarea senzorilor
Coeficienţii, scalele şi unităţile senzorilor, precum şi configurarea canalelor sunt gestionate automat. Butoanele de comandă situate pe sonde servesc la modificarea parametrilor de reglare a canalului la care sunt conectate. Acestea reprezintă, de asemenea, funcţiile accesibile pe faţa frontală a osciloscopului.
Diversele funcţii ale Probix:
măsurători de tensiune
− cu sondă, în funcţie de banda de trecere şi de atenuare
− cu conexiunile BNC sau cu banană
măsurători de curent
− cu cleşte de c.a. sau c.a./c.c.
− direct: conexiuni cu banană
măsurători de temperatură
− cu senzor cu termocuplu K
− cu senzor Pt100

Comunicaţia este izolată faţă de măsu­rători, pentru o interfaţare în deplină siguranţă. Osciloscoapele SCOPIX IV dispun de o multitudine de interfeţe de comunicaţie:
» Reţea LAN ETHERNET cu fir, cu server DHCP integrat, pentru conectarea simplă la reţeaua dvs. şi cu posibilitatea de a activa legătura radio WiFi, pentru comunicarea cu un PC, pe tabletă sau pe telefon inteligent, datorită interfeţelor dedicate
» USB pentru interfaţarea cu un PC: salvarea, rechemarea sau încărcarea configuraţiilor.
» μSD > 8 Go, memorie implicită, care are prioritate faţă de memoria internă de 1 Go

Gestionarea fişierelor
Fiecare trasă a semnalului poate fi afişată instantaneu ca referinţă, prin apăsarea pe o singură tastă, în vederea comparării şi măsurării imediate a diferenţelor.
Salvarea este posibilă în diverse formate, în vederea exportării directe la o altă aplicaţie standard, cum ar fi un program de calcul tabelar sau un editor de text Windows, de ex. De altfel, prin intermediul feţei frontale a osciloscopului, este foarte simplu să se efectueze copii ale ecranului în format .PNG, tipărirea la o imprimantă din reţea şi transferul sau ştergerea fişierelor din programul de gestionare a acestora.

Exploatarea datelor
Pe osciloscop, rechemarea curbelor din memorie în diverse moduri şi a copiilor ecranelor, prin intermediul unui program de vizualizare
Pe PC, prin solicitarea unei aplicaţii ScopeNet în navigatorul Internet pe USB sau pe Ethernet: comandă de la distanţă, programare prin intermediul comenzii SCPI

Accesoriile
Accesoriile “plug and play” sunt recunoscute automat la conectare. Astfel, punerea în funcţiune este rapidă şi în deplină siguranţă. Conectarea accesoriilor BNC şi a cablurilor cu banană standard este posibilă şi prin intermediul adaptoarelor de siguranţă furnizate.
Un elastic de culoare interschimbabilă permite asocierea accesoriului cu culoarea canalului său.
Alimentarea şi etalonarea senzorilor se efectuează direct prin intermediul osciloscopului.

Anumite accesorii au chiar trei butoane de comandă, accesibile direct pe sondă, pentru optimizarea şi facilitarea reglajelor.

Identificarea accesoriilor şi gestionarea siguranţei
Odată conectate, sondele şi adaptoarele sunt identificate automat de către osciloscop, care le reţine caracteristicile.
Siguranţa activă este integrată, în special sub formă de informații şi recomandări de securitate privind accesoriul utilizat. Toate aceste accesorii se alimen­tează direct de la osciloscop.

Aplicaţii
Întreţinerea electronicii
Modelele OX 9104 / 9304 sunt adaptate pentru electronică, cu banda de frecvenţe de 100/300MHz, cele 4 canale izolate 600V CAT III, funcţiile de declanşare avansată, FFT integrat, calculele mate­matice complexe pentru curbe, măsurătorile automate pe 4 canale şi serverul WEB integrat.

Mentenanţa magistralelor de date
Versiunea OX 9302 BUS dispune de funcţia de testare a integrităţii fizice a magistralelor de date, pentru verificarea calităţii fizice a magistralelor de date (CAN, LIN, FLEXRAY, UART, SPI, ProfiBus, Ethernet, RS232, RS485, USB etc.).

Întreţinerea industrială
Ecranul extins de 7” al oscilosopului OX 9062, banda de frecvenţe de 60 MHz, cele 2 canale izolate 600V CAT III şi modurile analizor de armonice şi multimetru permit ca OX 9062 să acopere majori­tatea aplicaţiilor de întreţinere industrială.
ARC BRAȘOV SRL este partener autorizat în România; pentru detalii vă rugăm să ne contactați.

ARC BRAȘOV SRL este partener autorizat în România, pentru detalii vă rugăm să ne contactați.

Autor: Ing. Gabriel Ghioca, Director Tehnic ARC Brașov
gabriel.ghioca@arc.ro

Tel: 0268 472 577; 0268 – 477 777 | arc@arc.ro | www.arc.ro | blog.arc.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu