Cristale de quartz de înaltă fiabilitate

by donpedro

Cristalul este ”sarea” din electronică
Firma NDK – Japonia realizează dispozitive de cristal pentru control, selecție și detectarea frecvențelor. Dispozitivele electronice funcționează în frecvență deoarece ele generează unde electronice, fapt ce transformă cristalele într-o componentă de importanță vitală în orice sistem electronic. Cristalele au fost numite “sare pentru electronică” – elementul de bază care susține dezvoltarea modernă, societatea bazată pe informații. Fără cristale, standardele noastre de viață ar fi date înapoi cu aproximativ o sută de ani.
NDK a fost înființată în 1948 ca un mijloc pentru contribuția la prosperitatea societății și pacea lumii. Această filozofie se bazează pe convingerea că oferirea de produse fiabile, de înaltă calitate, produse atractive la un preț adecvat poate fi utilă clienților și poate, prin extensie, să ajute societatea să prospere. Mai mult, fondatorul a crezut că întărirea comunicării între oameni prin informații exacte ar promova înțelegerea internațională ca o piatră de temelie durabilă pentru pace. Această credință a fost generată de fondator, Masamichi Takeuchi, din experiențele sale din război. Astazi NDK aplică această filozofie fondatoare în fiecare aspect al afacerii.

În 1964, după opt ani lungi de încercări și erori, în încercarea de a debloca adevăratul potențial al cristalului, NDK produce în masă cu succes un cristal sintetic cu o puritate mult mai mare decât cea a cristalului natural. Pentru mai mult de o jumătate de secol de atunci, tehnologiile noastre cristaline de vârf au ajutat dezvoltarea electronicii din interiorul dispozitivelor.
NDK este implicată activ în crearea de standarde internaționale pentru componente electronice ca membru al comisiei tehnice pentru dispozitive piezoelectrice în cadrul Comisiei Internaționale Electrotehnice. În această calitate, NDK contribuie la stabilirea standardelor globale în domeniu. De asemenea, NDK este prima companie japoneză care a adoptat standardele internaționale de raportare financiară (IFRS).

Importanța cristalelor în electronică
Dispozitivele cu cristal utilizează semnale create de vibrații precise, stabile pentru a transmite și procesa volumul imens de informații cu exactitate și au devenit standard pentru aceste operațiuni. Ca atare, acestea joacă un rol vital în reglarea tuturor mișcărilor interne ale dispozitivelor electronice. În consecință, produsele NDK pot fi găsite în fiecare aspect al vieții, cum ar fi telefoane mobile, computere, aparate de uz casnic, mașini, dispozitive de joc, camere digitale, echipamente audio și dispozitive medicale.

În dispozitivele casnice (televizoare, camere digitale, sisteme audio) există între 2 și 5 dispozitive cu cristal, în telefoanele mobile există între 2 și 7 dispozitive cu cristal, iar în dispozitivele industriale (calculatoare, servere) există între 3 și 6 dispozitive cu cristal. Produsul comercial în care veți găsi cel mai mare număr de dispozitive cu cristal este automobilul. În componența acestuia există aproximativ 100 de dispozitive cu cristal (în calculatorul de bord, aibag, chei, sistemul de aprindere, senzori).
Sistemele autobraking care detectează pericolele și sistemele de auto-direcție care împiedică automobile să depășească benzile de circulație sunt doar două exemple de noi aplicații pentru dispozitivele cu cristal în sistemele avansate de asistență a șoferilor (ADAS). Astfel, componentele NDK vă mențin în siguranță prin transmiterea întotdeauna a frecvențelor exacte, chiar și în ciuda șocurilor severe, vibrațiilor și variațiilor de temperatură.
Sateliții iau visele omenirii în spațiu. Acești sateliți conțin dispozitive fabricate la NDK. Aparatele utilizate în sateliți se confruntă cu condiții extrem de dure de la șocuri și vibrații în timpul lansării, până la fluctuații termice severe și altele asemenea. Vom continua să livrăm produse care funcționează fiabil chiar și în astfel de medii de operare dure. Astfel, NDK este singurul producător japonez de cristal aprobat pentru utilizare de către JAXA, Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia.
De la controlul aparatelor de uz casnic la urmărirea inventarului de produse, de la hrănirea animalelor la udarea plantelor, Internet of Things (IoT) oferă consumatorilor diferite soluții.
Acest lucru este susținut și de tehnologia NDK. Dispozitivele cu cristal asigură o sincronizare precisă și o comunicare stabilă între aceste “lucruri” oferindu-le fiecăruia o frecvență de bază.

Puncte forte NDK pe piața produselor cu cristale
O cotă de piață globală incredibilă de 53%!
NDK a început să dezvolte foarte multe produse de încredere și astăzi are o pondere covârșitoare pe piaţă.

Precizia frecvenței: 0.03 ppb
Măsurarea distanței de peste 1.000 km între Tokyo și Shimonoseki cu o precizie de până la 0.03 mm
Produsele noastre se mândresc cu precizie în frecvență de până la 0.03 ppb. În ceea ce privește măsurarea distanței, adică o precizie de până la 0.03 milimetri la 1,000 kilometri – un nivel de clasă mondială de precizie. De aceea, componentele NDK sunt foarte apreciate în segmente care necesită precizie foarte mare, cum ar fi stațiile de bază de comunicații celulare.

Grosimea discului de cristal de 10 um
Cu cât mai subțiri sunt discurile de cristal, cu atât capacitatea de frecvență a unităților cu cristal este mai mare. NDK are tehnologia de a produce discuri cu o grosime de doar 10 micrometri grosime (a suta parte dintr-un milimetru), aproape de grosimea minimă posibilă.

Zgomot de -175dBc/Hz la 10kHz – atât de scăzut încât nu poate fi măsurat
Zgomotul de fază este partea nedorită a componentei de frecvență. NDK produce oscilatoare de cristal dezvoltate cu nivel de zgomot extrem de scăzut în fază, până la -175dBc/Hz. Aceste componente sunt folosite în dispozitive audio high-end.

Calitate impecabilă
Pentru dispozitivele de cristal, fiabilitatea ridicată se referă la capacitatea de livrare, proprietăți specifice chiar și în cazul fluctuațiilor extreme de temperatură, umiditate, vibrații, impact sau alți factori de mediu. Aceste proprietăți trebuie, de asemenea, să fie susținute pe termen lung. Abilitatea NDK de a furniza acest nivel de fiabilitate se bazează pe un sistem de menținere a calității fără compromisuri.

Inovația – motorul dezvoltării NDK
Dezvoltarea celui mai mic oscilator cu cristal din lume cu sensibilitate scăzută la forțe G și compensare cu temperatura.
NDK a început să expedieze mostre ale noului său oscilator de cristal compensat la temperatură, cu sensibilitate redusă la vibrații. Cele două modele – un tip compact: NT2016S (2.0 × 1.6 × 0.7 mm) și un tip de înaltă precizie care susțin aplicația Stratum 3 și ITU-T TR-G8262: NT3225S (3.2 × 2.5 × 1.1 mm) – au performanța sensibilității la vibrații de 10 ori mai bună decât oscilatoarele convenționale.
Progresele recente remarcabile în domeniile informațiilor și telecomunicațiilor, cum ar fi comunicațiile de mare viteză 5G/LTE, comunicațiile video 4K/8K, dispozitivele de telecomunicații auto și IoT, au creat cerințe crescute de susținere a oscilatoarelor de înaltă calitate și de înaltă fiabilitate. Cu toate acestea, este necesar să se abordeze problema vibrațiilor asociate cu diferite medii de funcționare în aer liber – ventilatoare de răcire, drone utilizate cu dispozitive de comunicație și alte surse care pot afecta oscilatoarele în timpul utilizării sistemului și pot afecta calitatea telecomunicațiilor.

Pentru a răspunde acestor nevoi, NDK a dezvoltat un nou oscilator cu performanțe antivibrative superioare, folosind tehnologie fotolitografică și simulare de analiză a stresului. Acest oscilator oferă sensibilitate redusă la vibrații de 0.1ppb/G – de 10 ori mai bună decât oscilatoarele clasice la aceleași dimensiuni.

Modul TCXO cu stabilitate ridicată a frecvenței cu temperatura

NDK a dezvoltat un oscilator cu cristal compensat la temperatură ridicată (TCXO; NT7050BB / BC; 7.0 × 5.0 × 2.0 mm), cu caracteristici de temperatură de ±100 × 10-9 într-un interval de temperatură de la -40°C până la + 105°C.
Sistemele de comunicații WiFi de ultimă generație, rețelele de comunicații (Stratum 3) și rețelele mobile de generația a 5-a (5G) vor trebui să gestioneze volume de date mult mai mari decât în prezent, cu viteze chiar mai mari.
Pentru a satisface această cerință, se discută ideea de a reduce acoperirea stațiilor de bază curente pentru a crea microcelule sau stații de bază pentru celule, care să permită o mai mare distribuție a datelor de comunicare și reducerea sarcinilor potențiale la stațiile individuale. Ca sursă de oscilație, oscilatorul de cristal necesar în acest scop va necesita o rezistență la temperatură chiar mai mare, un zgomot mai redus și un consum redus de energie. În acest context, se așteaptă o creștere a cererii de TCXO cu astfel de caracteristici remarcabile.

Pentru a răspunde acestor nevoi, NDK a dezvoltat un TCXO foarte stabil – NT7050BC, cu caracteristici superioare la nivel global de temperatură. Acest produs include o nouă tehnologie de compensare a temperaturii pentru o precizie ridicată a compensării. TCXO utilizează o unitate de cristal Q cu cristale NDK, utilizând tehnologia avansată de cuarț NDK ce permite TCXO să aibă caracteristici de zgomot de fază îmbunătățite. Acest produs oferă caracteristici de temperatură de ±100 × 10-9/-40 până la +105°C, caracteristici de zgomot de fază de -97dBc/Hz (la frecvența Offset de 10Hz) și jitter de fază de 112fs (12kHz la 5MHz).

Rețea globală de distribuție
Rețeaua de distribuție NDK acopră toate zonele globului. În România, toate produsele NDK sunt disponibile prin partenerul – Comet Electronics SRL. Astfel, aveți accesul facil și rapid la cele mai bune produse din domeniul dispozitivelor cu cristal.

Pentru detalii tehnice şi comerciale, contactaţi:

Ing. Ciprian Varga, Director Tehnic

Comet_new_logoComet Electronics   |   www.comet.srl.ro   |   office@comet.srl.ro
Str. Sfânta Treime Nr. 47, Bucureşti, Sector 2
Tel.: 021 243 2090   |   Fax: 021 243 4090

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu