Își pot permite specialiștii în instalații electrice să omită protecția completă a circuitului?

by donpedro

Arcurile electrice reprezintă o cauză principală a incendiilor cu surse de aprindere de natură electrică. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că, spre deosebire de suprasarcini, scurtcircuite sau curenți de scurgere, arcurile electrice nu pot fi detectate de întreruptoare automate sau diferențiale tradiționale. Standardul internațional IEC 60364 (partea 4-42) recomandă instalarea de dispozitive de detectare a defectului de arc electric (AFDD), mai ales pentru incintele cu spații amenajate pentru dormit. Aici sunt cuprinse instalațiile din case, apartamente, creșe, hoteluri și centre de zi. Fiecare țară poate impune obligativitatea acestor cerințe și le poate include în propriile reglementări naționale și regionale.

AFDD-urile pot reduce semnificativ pericolul de incen­diu cu surse de aprindere de natură electrică în clădiri, iar EATON lansează o campanie prin care îi încurajează pe instalatorii electrici să utilizeze această tehnologie care poate salva vieți.

Pentru a respecta legislația în vigoare, asigurând în același timp o strategie completă de protecție, contractanții trebuie să instaleze măsuri de protecție care includ întreruptoare automate, diferențiale și AFDD-uri; împreună acestea protejează împotriva suprasarcinilor, scurtcircuitelor, curenților reziduali și arcurilor electrice în circuite finale. Acum, însă, este disponibilă o alternativă mai bună: AFDD+ de la Eaton.

AFDD+ de la Eaton oferă detectare rapidă cu precizie înaltă, esențială pentru a reduce la minimum declanșarea intempestivă, asigurând totodată o detectare deosebit de sensibilă. Dispozitivul este proiectat pentru a stabili o distincție clară între un risc real și alte semnale de înaltă frecvență care apar de obicei în medii casnice. În plus, capacitatea a fi imune la defectele de arc de pe alte circuite, garantează faptul că AFDD+ se declanșează numai când este detectat un semnal relevant în propriul circuit final. AFDD+ realizează o autotestare permanentă, iar un LED de pe partea frontală a dispozitivului indică faptul că circuitul este perfect funcțional sau motivul unui defect care determină declanșarea. LED-ul poate, de asemenea, să semnaleze dacă motivul declanșării a fost un arc electric în serie, în paralel sau chiar în serie dar de valoare mică. Astfel, diagnosticarea și identificarea cauzei defectului se efectuează mult mai ușor.

Eaton | www.eaton-electric.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu