Internetul tuturor lucrurilor în casa voastră

by donpedro

Internetul tuturor lucrurilor sau IoT, reprezintă tot ceea ce este conectat, cu sau fără fir, la reţea. Dispozi­tivele IoT funcţionează autonom şi îşi îndeplinesc toate sarcinile. Mulţumită elementelor IoT, putem controla şi monitoriza toate bunurile şi resursele noastre, inclusiv casa, maşina, mediul, compania sau chiar şi infrastructura urbană. Această conectivitate, posibilă graţie numeroaselor componente moderne precum şi protocoalelor cu şi fără fir, le permite proiectanţilor să creeze dispozitive “inteligente”.

Ce înseamnă IoT pentru noi?
Există numeroase exemple de dispozitive conectate la reţea în domenii precum jocuri, divertisment, fitness şi sănătate, unde tehnologiile evoluează foarte rapid, în special deoarece circuitele avansate care sunt capabile să detecteze şi să transmită date sunt acum foarte accesibile şi eficiente din punct de vedere al costurilor. Reţeaua creşte în fiecare zi, cu din ce în ce mai multe elemente conectate: telefoane, maşini, clădiri şi senzori mici care monitorizează diverse valori fizice şi transmit date către baze de date enorme. Se estimează că în 2020 numărul de dispozitive conectate la reţea va ajunge undeva între 25 şi 50 de miliarde.
Fără îndoială, fiecare dintre noi apreciază tehnologia, care poate asigura o pardoseală caldă în bucătărie când suntem acasă sau o ceaşcă de cafea fierbinte la numai câteva secunde după ce am ieşit din duş. Soluţiile IT pentru locuinţe pot avea şi avantaje financiare, echilibrând energia utilizată pentru încălzire şi ventilare conform preferinţelor dvs.
Desigur, avem nevoie de cineva “tehnic” pentru a crea şi conecta toate acele “lucruri” care ne uşurează viaţa de zi cu zi. Aici intră în scenă ingi­nerii electronişti capabili să creeze soluţii complete. În zilele noastre, hobbyiştii cu experienţă tehnică au, de asemenea, acces la componente concepute să ne îndeplinească dorinţa de a avea o casă inteligentă, funcţională şi eficientă din punct de vedere al costurilor.
Pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a dispozitivelor IoT, trebuie să luăm în calcul câteva elemente de bază, precum alimentare, comunicare şi stocarea datelor (sloturi pentru carduri de me­mo­rie) din fazele incipiente ale proiectării. Aici apare în prim plan Molex, o companie care oferă suport deplin pentru dispozitive IoT, cu conectori, mufe, prize şi antene pentru Internetul tuturor lucrurilor.
Molex oferă o gamă largă de conectori placă-placă pentru aplicaţii de mare viteză, de înaltă densitate şi de mare putere. Prin utilizarea lor, putem miniaturiza proiectul, creând stive de plăci de circuite imprimate.

IoTComunicare intrare/ieşire
Cod componentă: 505660-0620
Conector placă-placă miniatural, instalare pe suprafaţă, conector orizontal, 6 ieşiri, spaţiere 0.15 mm, înălţime 0.6 mm, lăţime 2 mm.

Conectorii miniaturali de 2 mm permit transferul de semnale de joasă tensiune între plăcile de circuite imprimate; aplicabili în toate dispozitivele electronice portabile, de ex., ceasuri inteligente, înregistratoare de activităţi fizice, sănătate, asistenţi vocali, navigaţie etc.

IoTAlimentare
Conectorii Mini-Fit sunt aplicabili în elemente de executare/control, când dorim să controlăm receptoare mai puternice, de ex., corpuri de iluminat, încălzit etc.

Cod componentă: 26-01-3115
Conector Mini-Fit dublu (mamă) cu 4 ieşiri; capacitatea maximă a contactelor placate cu aur
este 13A.

Cod componentă: 39-01-2045
Conector Mini-Fit dublu (tată) cu 4 ieşiri,
capacitate maximă 13 A, placat cu aur.

IoTComunicare i/O + alimentare

Cod componentă: 104249-0810
Conector placă-placă hibrid (mamă), montare pe suprafaţă, pentru placă de circuite imprimate, spaţiere 0.8 mm, înălţime 0.75 mm, 4 conectori de alimentare şi 4 conectori de semnal.

Cod componentă: 104250-0820
Conector placă-placă hibrid (tată), montare pe suprafaţă, pentru placă de circuite imprimate, spaţiere 0.8 mm, înălţime 0.75 mm, 4 conectori de alimentare şi 4 conectori de semnal.
Conectorii de mai sus se utilizează pentru conexiuni de plăci de circuite imprimate şi permit transmiterea semnalului de alimentare, împreună cu 4 semnale de comunicare. Conectorii garantează durabilitatea şi stabilitatea conexiunilor. Aplicabili în toate soluţiile IoT din următoarele domenii: mediu, resurse de apă, industrie, producţie, transport, energie, urbanism, clădiri, apartamente, sănătate şi viaţă.

Cod componentă: 505070-0620
Conector placă-placă miniatural, instalare pe suprafaţă, conector orizontal, 6 ieşiri, spaţiere 0.15 mm, înălţime 0.6 mm, lăţime 2 mm; pentru instalare pe suprafaţă, cu o spaţiere a pinilor de numai 0.15 mm, o înălţime de 0.5 mm şi lăţime redusă de 2 mm.

Cod componentă: 105450-0101
Conector USB 3.1 tip C, complet ecranat, aplicabil pentru instalare pe suprafaţă, cu contacte placate cu aur care garantează o conexiune fiabilă timp de ani de zile.

Conectorul USB tip C este foarte popular în cele mai recente smartphone-uri vârf de gamă oferite de producătorii de top şi reprezintă viitorul standard pentru electronicele de consum, fie că ne place sau nu. Poate fi utilizat ca slot de încărcare alimentare şi pentru transmisie de date în dispozitive portabile.

IoTComunicare wireless
În electronică, antenele reprezintă una dintre feres­trele către lume. Ele permit conectarea la reţea prin transmisie GSM/WIFI/Bluetooth/Z-Wave/Zigbee. Inginerii de dispozitive electronice portabile ar trebuie să acorde o atenţie deosebită antenei miniaturale de 2.4 GHz.

Cod componentă: 146185-0050
Antenă multi-bandă cu frecvenţe de 892 MHz, 1.9 GHz, 4.5 GHz în intervale de 824-960 MHz, 1.71-2.7 GHz, 3-6 GHz şi amplificare de 4.2 dBi. Compatibilă cu dispozitive cu tehnologie GSM/WLAN. Flexibilă, adezivă şi subţire, se ataşează perfect pe orice suprafaţă neregulată. Lăţime 15 mm, lungime 85 mm, lungime cablu 50 mm

Cod componentă: 47948-0001
Antenă miniaturală (3 × 3 × 4 mm) cu frecvenţă medie de 2.4 GHz şi impedanţă de 50 ohmi, amplificare semnal de 3 dBi, putere maximă 2 W. Element utilizat pentru instalarea pe suprafaţă în dispozitive care utilizează tehnologie de comunicare Bluetooth, WLAN, Zigbee.

IoTÎnregistrarea datelor
Cantităţi enorme de date înregistrate de la senzori pot fi trimise online către server sau stocate şi oferite ca rezultat numai după procesare. Cardurile de memorie sunt ideale pentru backup local de date, în cazul unor erori de reţea sau evenimente catastrofale.

Cod componentă: 502570-0893
Slot pentru card de memorie microSD utilizat pentru instalare pe suprafaţă, spaţiere a pinilor 1.1 mm, tip push-push.

Fragmentul din oferta Molex descris aici demonstrează ce gamă largă de produse au la dispoziţie inginerii, atunci când dezvoltă dispozitive IoT. Amatorii/hobbyiştii trebuie să ia în calcul dimensiunea conectorilor pe care îi comandă, de ex., componenta 505070-0620 are o spaţiere a pinilor de 0.15 mm. În locuinţe este foarte dificil să utilizezi un astfel de conector pe placa de circuite imprimate şi să lipeşti fără a scurtcircuita. Recomandarea este să consultaţi cu atenţie oferta Molex, care include produse pentru toată lumea şi poate fi deseori surprinzătoare în materie de inovaţie.

http://ro.farnell.com/molexconnectedhome

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu