MICO – soluţia inteligentă de distribuţie a energiei electrice

by donpedro

Sick_MICO_Fig-1

Sistemele complexe de alimentare cu tensiune electrică ce au în componenţa lor o multitudine de componente electrice şi electronice, au nevoie de o protecţie fiabilă la funcţionarea în sarcină.
Sursele de tensiune reprezintă componenta principală a acestor sisteme complexe, mai ales având în vedere că acestea monitorizează tensiunea şi curentul de la ieşire. La apariţia unui scurtcircuit sau a unei supratensiuni, echipamentele de protecţie, aşa cum sunt siguranţele electrice clasice, reacţionează mai încet decât sursa de alimentare şi nu asigură astfel selectivitate. Acest fenomen poate conduce la apariţia de situaţii critice precum căderi de tensiune sau chiar incendii provacate la cablurile electrice. Modulele compacte MICO de la MURR ajută la eliminarea acestor probleme: MICO reprezintă o componentă esenţială pentru protejarea surselor de tensiune!

Pornirea în cascadă
MICO elimină vârfurile de curent ce apar la por­nire, prin interme­diul por­nirii în cas­cadă, cu o întârziere de alimen­tare succesivă a ca­na­lelor de curent.
Sick_MICO_Fig-2Avantaj: acum puteţi folosi surse de tensiune cu un curent de ieşire mai mic, nemaifiind nevoie ca sursa să poată suporta curenţi mari. Protecţia orientată şi dedicată repre­zintă o provocare mare pentru sistemele moderne de alimentare cu ener­gie electrică. MICO este sistemul inteligent de distri­buţie a energiei electrice care rezolvă această provocare! Erorile sunt identificate rapid în timp ce disponibilitatea utilajelor pentru deservirea necesităţilor de producţie rămâne la cote mari.

Sick_MICO_Fig-3MICO monitorizează curenţii electrici: puteţi selecta o valoare maximă şi distinctă a curentului pentru fiecare canal în parte şi MICO va monitoriza acea valoare pentru dvs. LEDul dedicat luminează verde când totul este în regulă.

MICO anticipează apariţia unui defect sau atingerea Sick_MICO_Fig-4valorii maxime a curentului: există o alarmă vizuală atunci când se atinge 90% din valoare maximă a curentului setată pe un anumit canal. LED-ul dedicat luminează verde intermitent când se atinge 90% din valoarea curentului.

MICO detectează defectele: la apariţia scurtcircuitelor sau la momentul în care valoarea curentului electric al sarcinii depăşeşte valoarea maximă setată pe canal, MICO comută canalul respectiv pe off şi LED-ul dedicat luminează verde pentru a indica apariţia unei probleme pe acel canal.

Murr_EA0317_Tabel-1

Modulul MICO perfect pentru orice aplicaţie

MICO asigură flexibilitate: fiecare canal poate fi oprit în mod individual prin simpla apăsare a unui buton. În acest caz, LED-ul luminează roşu, bineînţeles existând posibilitatea repornirii respectivului canal atunci când este nevoie.

MICO+ – caracteristici excelente şi opţiuni suplimentare
MICO economiseşte energie: atunci când consumatorii trebuie alimentați, aceștia au nevoie de energie electrică pentru a funcţiona. Adesea, curentul electric circulă, deşi căile de curent nu sunt folosite de către instalaţiile de producţie; de exemplu, pe durata pauzelor: energia este consumată în modul stand-by, pompele funcţionează, display-urile indică stări de care nu e nevoie pe durata pauzei, consumatorii continuă să fie alimentaţi, deşi nu este nevoie de aceştia.
Sick_MICO_Fig-5Cu ajutorul modulului inteligent MICO+, puteţi opri toate cele 4 canale cu ajutorul unui semnal de comandă la intrarea modu­lului, pe durata nefuncţionării instalaţiilor. Astfel, sunt alimentaţi doar consumatorii ce trebuie să funcţioneze. Cu acest lucru se economiseşte energie, reducând nivelul pierderilor şi în acelaşi timp conducând la creşterea duratei de viaţă şi a productivităţii. Dacă o anumită parte a utilajelor, căreia i s-a întrerupt alimentarea, trebuie repornită, acest lucru se poate întreprinde foarte uşor cu ajutorul modulului MICO+.

Sick_MICO_Fig-6Avertizarea de atingere a 90% din valoarea maximă a curentului, acum ca semnal digital: Avertizarea de atingere a 90% din valoarea maximă a curentului este unealta perfectă pentru configurarea maşinilor şi utilajelor folosite în facilităţile de producţie. Dacă valorile curenţilor sunt aproape de limită, LED-ul dedicat începe să lumineze intermitent. De multe ori se poate întâmpla ca pe durata operării normale, curentul electric total, de care utilajul are nevoie, să crească. Acest lucru se întâmplă, spre exemplu, datorită uzurii motoarelor sau robineţilor acţionaţi electric. Din această cauză, avertizarea de 90% este în cazul modulelor MICO+ disponibilă ca semnal de comandă la ieşirea modulului. Semnalul este preluat de controler, acesta fiind configurat să emită o alarmă, fapt ce conduce la adoptarea de măsuri adiţionale ce pot fi luate imediat.

Noi terminale de conexiune la ieşire: două opţiuni de conectare sunt disponibile per canal de curent. Cu MICO+ se pot conecta de două ori mai mulţi consumatori în comparaţie cu MICO Classic. Este de asemenea uşoară folosirea de funcţii adiţionale precum monitorizarea monocanal: un conductor conectat la consumator şi celălalt conductor conectat la controler, mai simplu de atât nu se poate.

MICO Classic – distribuţia energiei electrice în cel mai inteligent mod
MICO Classic 4.10 Speed-Start – gata de pornire oricând: cu comportamentul său optimizat, versiunea MICO Classic 4.10 Speed-Start alimentează consumatori sensibili fără întreruperi notabile, precum: sistemele fieldbus, computerele industriale sau sistemele de acţionare electrică. Această funcţie Sick_MICO_Fig-7elimină practic orice probleme care pot apărea atunci când consumatorilor le este întreruptă alimentarea cu energie electrică. Totodată, cu această versiune de MICO Classic se pot alimenta sarcini capacitive de până la 30000μF per canal.
Poate oferi protecţia pentru până la 15 sisteme de acţionare electrică per canal, fără probleme adiţionale.

permite pornirea de la distanţă cu semnal pe 24Vdc
fiecare canal poate fi pornit/oprit manual
indicarea stării canalelor de curent cu LED dedicat
concept de conectare în cascadă a mai multor module MICO
rezistenţă electrică de ieşire minimă pentru pierderi energetice reduse
opţiune de etichetare a canalelor şi a modulului, pentru identificare facilă
terminale
terminale cu arc ce nu necesită mentenanţă
gamă complet ajustabilă de curenţi pentru fiecare canal în parte

Sick_MICO_Fig-8

                   1 … 10A

MICO Classic 4.4.10 Actuator Sensor: acest modul oferă pro­tecţie pe două canale pentru senzori (gama curenţilor electrici, între 1A şi 4A) şi pe două canale pentru actuatori (gama curenţilor electrici, între 4A şi 10A).
Astfel se acoperă întreaga gamă de curenţi de la 1A la 10A cu un singur modul compact.
MICO Classic este disponibil în versiuni cu două canale (lăţime modul 36mm) şi respectiv cu patru canale (lăţime modul 70mm), fiind posibilă instalarea în orice com­binaţie prin intermediul conectării în cascadă.

MICO Basic – opriri inteligente
Cât de devreme e necesar, cât de târziu posibil – MICO Basic oferă oprirea inteligentă a alimentării cu energie electrică! Sick_MICO_Fig-9bModulele sunt pretabile pentru orice aplicaţie ce necesită protecţie pentru un număr mare de senzori şi actuatori cu cerinţe de alimentare similare.

Gamele de curent oferă plaje flexibile de reglare. Modulele compacte asigură protecţia fie pe patru canale, fie pe opt canale, curenţii fiind de 2, 4 sau 6A. LED-urile indică starea de operare a canalelor individuale şi în momentul în care luminează intermitent, indică faptul că s-a atins 90% din valoarea curentului setat pe canal. La apariţia unui scurtcircuit sau a unei suprasarcini, MICO Basic opreşte canalul afectat şi LED-ul este iluminat pe roşu; un semnal dedicat de alarmă trimite starea canalului către sistemul de control.

comutarea este realizată de către un microprocesor
curenţii de comutare: 2A, 4A sau 6A
lăţimi reduse pentru module compacte: 4 canale – 36mm, 8 canale – 70mm
mai puţin spaţiu ocupat în comparaţie cu soluţiile convenţionale
terminale cu cleme cu arc cu opţiune de conectare în cascadă pe partea dreaptă (GND şi 24V)
semnal digital de alarmă
sarcină capacitivă maximă de 20000 μF per canal
posibilitatea etichetării fiecărui canal şi a întregului modul de avertizare vizuală la atingerea a 90% din valoare maximă a curentului setată pe canal
pornire în cascadă a căilor individuale de curent

MICO Fuse – monitorizare eficientă cu tuburi fuzibile ceramice
Protecţia senzorilor şi a actuatorilor este foarte importantă. Totuşi, folosirea terminalelor de protecţie individuală cere efort de instalare care este mare consumator de timp. Acum MICO Fuse face implemen­tarea protecţiei mult mai con­ve­nabilă! Modulul compact are opt conectori pentru siguranţe fuzibile cu tub ceramic ce sunt accesibile din partea din faţă. Acest modul oferă protecţie pentru opt canale.

Sick_MICO_Fig-10Modelul MICO Fuse 24 LED are LED-uri în plus care indică condiţia de operare a fiecărui canal prin intermediul culorilor roşu şi verde. Un semnal de alarmă trimite informaţii despre starea căilor de curent către sistemul de control.

8 conectori pentru siguranţe fuzibile cu tub ceramic (5×20mm), accesibile din faţă
spaţiu minim necesar per canal
versiune MICO Fuse 24LED care oferă şi indicare optică per canal
MICO Fuse 250 (tensiune de operare 0-250Vac/dc)
tensiune comună pentru toate canalele, pentru reducerea efortului de instalare
curent maxim de 40A
terminale cu cleme cu arc ce nu necesită mentenanţă şi sunt rezistente la vibraţii
etichetare posibilă pentru fiecare canal şi pentru modul

 

Mihai Priboianu
Aurocon COMPEC SRL
COMPEC-lOGO

Distribuitor autorizat MURR:
AUROCON COMPEC srl   |   www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu