Fascinanta lume a cristalelor de cuarţ

by donpedro
SYSWin_EA0317_Fig-1

Figura 1: Cuarţ, calcopirită, blendă

SYSWin_EA0317_Fig-2

Figura 2: Sensul de numerotare a padurilor

SYSWin_EA0317_Fig-3

Figura 3: Marcarea padului de referinţă

SYSWin_EA0317_Fig-4

Figura 4: Capsule Seiko Epson

Cuarţul este dioxid natural de siliciu (SiO2) care cristalizează în sistemul romboedric, transparent, incolor sau colorat (alb, violet, galben, negru), cu o duritate mare (7 pe scara Mohs) şi temperatură de topire ridicată (1713°C) fiind unul din cele mai des întâlnite minerale de pe Pământ (16% din scoarţa terestră) poate fi admirat în toată splendoarea sa în diferite Muzee de Mineralogie (Cheia, Baia Mare – figura1).
Unele dintre proprietăţile cuarţului îl fac propice pentru utilizarea în industria electronică la rezonatoarele şi oscilatoarele cu cuarţ, iar la acest aspect face referinţă articolul de faţă, mai exact la cele în capsula SMD cu 4 paduri.
În primul rând, să vedem cum sunt numerotate padurile capsulei: Abracon Corporation (ABM12), Crystek Crystals (CSX1), Epson (TSX-3225), IQD (IQXC-67), Jauch Quartz GmbH (JXS11), Murata (XRCGB_F_A), Qantek (seria QC7A), YIC (XT324) şi alţii au ales numerotarea similară capsulelor circuitelor integrate, sensul antiorar (figura 2.a), în timp ce Advanced Crystal Technology (92016S) pare să nu se fi decis din moment ce are pe aceeaşi pagină două tipuri de numerotări (figura 2.b, c). Să presupunem că este o scăpare a autorului foii de catalog…
Apoi să vedem cum este marcat pinul de referinţă (la circuitele integrate – mereu pinul 1). Acest lucru este foarte important în proiectare pentru semnalarea corespunzătoare pe layerul de marcare. În general, producătorii plasează un semn distinctiv (de obicei un punct) pe capsulă, totodată, marchează unul din paduri prin teşirea unui colţ. Padul 1 la Abracon – ABM12, IQD – IQXC-67, figura 3.a, padul 2 la Epson – TSX-3225, figura 3.b, padul 4 la Jauch Quartz GmbH – JXS11, figura 3.c, sau deloc (Crystek Crystals, Model CSX1, figura 3.d, CTS Electronic Components, M416DXXX, ECS Inc International, ECX-1637Q, sunt câteva exemple).

SYSWin_EA0317_Fig-5

Figura 5: Componenta a cărei capsulă este neconformă cu foaia sa de catalog e susceptibilă a fi contrafăcută

Dar cel mai interesant este la Seiko Epson Corporation unde găsim trei variante pe aceeaşi foaie de catalog pentru 3 cristale diferite (figura 4). Atunci ce să mai spunem când o capsulă nu corespunde cu foaia de catalog şi nu funcţionează oricum am conecta-o (figura 5)?
Lipsa unei standardizări dă multe bătăi de cap proiectanţilor şi tehnologilor…

 

Autori: Gaudenţiu Vărzaru și Adrian Zărnescu, SYSWIN SOLUTIONS

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu