Circuite integrate cu funcţie de management energetic

by donpedro

de Bogdan Grămescu


Aurocon_EA0516_Fig-1Circuit integrat de backup baterie

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 189-1239
• Cod de producător: M4T28-BR12SH1

Aceste circuite integrate sunt surse de alimentare detaşabile și sunt protejate de un capac special numit SNAPHAT®. Compatibilitatea este asigurată de capsula nevolatilă TIMEKEEPER® de la STMicroelectronics.
M4Txx-BR12SH SNAPHAT® este o sursă de alimentare cu litiu pentru ceasurile de timp real de la ST, precum şi pentru capsulele SOIC cu montare pe suprafaţă, nevolatile TIMEKEEPER® (28- şi 44-pini). Acest capac special conţine atât baterie, cât şi cristalul de cuarţ şi este proiectat să fie prins după ce SOIC este montat pe placa PC. Astfel, soluţia formată din 2 piese previne ca bateria şi cristalul să fie expuse la temperaturile ridicate din timpul procesului de montare pe suprafaţă.

 

Aurocon_EA0516_Fig-2Modul de sursă de tensiune CC-CC, intrare 1A 30V, ieşire maximă de 5V

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 780-2692
• Cod de producător: BR300

Familia de module PCB Sanken BR conține convertoare DC-DC, coborâtoare de tensiune, compacte, neizolate, de randament ridicat. Acestea sunt caracterizate de protecţie termică şi la supracurent, fiind capabile de a opera cu o plajă largă de tensiuni de intrare. Modulele sunt complete, iar pentru completa funcţionalitate necesită numai condensatoare pe intrare şi pe ieşire. Se reduce astfel la minim numărul de componente externe necesare, diminuând astfel şi timpul necesar de proiectare a soluţiei.
Dispozitivul asigură o ieşire de 5V, 1A, 5W cu o dimensiune de numai 14 mm × 14 mm × 10 mm şi 1,6g. Randamentul atins este tipic de 91% (la Vin=8V, Io=0,6A). Miniaturizarea este obţinută graţie tehnologiei de comutaţie de frecvenţă ridicată.

Aplicaţii: automatizare fabrică, dispozitive de comunicaţii, aparate casnice etc.

 

Aurocon_EA0516_Fig-3Controler de putere 40 V, 8-Pini, MSOP

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 535-9379
• Cod de producător: LM3478MM/NOPB

LM3478 este un controler MOSFET cu un canal N versatil pentru stabilizatoare în comutaţie. El este potrivit pentru utilizare în arhitecturi ce necesită un MOSFET de nivel jos, precum ridicare de tensiune, reacţie, SEPIC etc. Mai mult, LM3478 poate fi utilizat la frecvenţe de comutaţie extreme, generând astfel soluţii de dimensiuni globale reduse. Frecvenţa de comutaţie a LM3478 poate fi reglată la orice valoare între 100kHz şi 1MHz prin utilizarea unei singure rezistenţe externe. Controlul de mod curent oferă lăţime de bandă şi răspuns tranzitoriu superioare, pe lângă limitarea curentului ciclu-cu-ciclu. Curentul de ieşire poate fi programat cu o singură rezistenţă externă.
LM3478 dispune de caracteristici integrate precum închidere termică, protecţie la scurtcircuit, protecţie la supratensiune etc. Modul de închidere economic energetic reduce curentul de alimentare total la 5µA şi permite secvenţierea alimentării cu energie. Pornirea lină integrată limitează variaţiile bruşte de curent de la pornire.

 

Aurocon_EA0516_Fig-4Driver motor, driver sarcină inductivă, 16 pini, SOIC

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 809-5205
• Cod de producător: DRV777DR

Driverul pentru motoare DRV777 este caracterizat de o impedanţă de ieşire ce minimizează disiparea de putere pe cip. DRV777 suportă interfaţă de intrare pentru alimen­tare logică de la 1,8V la 5V CMOS, fiind astfel compatibilă cu o gamă largă de microcontrolere şi alte dispozitive logice. DRV777 dispune de o interfaţă de intrare îmbunătăţită ce minimizează curentul de intrare de CC de la drivere externe. Dispozitivul este de asemenea caracterizat de circuitul de atenuare RC ce îmbunătăţeşte substanţial performanţele în condiţii de operare cu zgomot. Toate canalele de intrare sunt caracterizate de o rezistenţă internă de pull-down, care permite astfel semnalului logic de intrare să poată avea 3 stări. DRV777 suportă de asemenea şi alte nivele de intrare logică, precum TTL şi 1,8V.
Fiecare ieşire a DRV777 dispune de o diodă cu auto-rotaţie conectată în configuraţie catod comun la pinul COM. Este oferită astfel flexibilitatea de a creşte capabilitatea conducţie de curent prin combinarea în paralel a câtorva canale adiacente.
În condiţii tipice, DRV777 poate suporta un curent de sarcină de până la 1A atunci când toate cele 7 canale sunt conectate în paralel. DRV777 este disponibil în capsule SOIC pe 16 pini şi TSSOP pe 16 pini.

Aplicaţii: driver pentru motor pas cu pas unipolar, drivere pentru relee şi sarcini inductive, drivere pentru solenoid, display-uri cu becuri şi LED-uri, dispozitive de schimbare nivele logice, comutatoare.

 

Aurocon_EA0516_Fig-XDriver piezoelectric, 14 pini, PDIP

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 687-8755
• Cod de producător: RE46C105E14F

RE46C105 este un driver pentru dispozitiv piezoelectric de semnalizare sonoră, cu un stabilizator de tensiune şi un driver NMOS open drain, potrivit pentru utilizare cu un LED. El este gândit pentru aplicaţii cu baterii de 9V, ce necesită tensiune de alimentare logică redusă. Stabilizatorul poate fi ope­rat atât la 3,3V cât şi la 5V. Pinul de control al reacţiei de la dispozitivul de semnalizare sonoră este proiectat pentru a fi utilizat cu un dispozitiv piezoelectric cu autooscilaţie, dar poate fi utilizat și în aplicaţii de comandă directă. Circuitul dispune de asemenea de detecţie a bateriei descărcate.

Caracteristici tehnice
• Curent static redus
• Ron redus pentru comanda
semnalizatorului sonor
• Stabilizare de tensiune la 3,3V sau 5V
• Detecţie baterie descărcată
• Disponibilitate în capsule DIP şi SOIC

Aplicaţii: detectoare de fum, detectoare de CO, produse de securitate personală, jucării electronice.

 

Aurocon_EA0516_Fig-5Controler ce poate fi schimbat în timpul funcţionării, 8 pini, TSSOP

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 510-863
• Cod de producător: PCA9511ADP,118

PCA9511A este un circuit magistrală I2C şi memorie tampon SMBus, ce poate fi schimbat în timpul funcţionării. El permite ca o placă de I/O să fie conectată pe un backplane activ, fără a afecta magistralele de date şi de ceas. Circuitele de control previn conectarea la backplane până la apariţia unei comenzi de stop sau aşteptare magistrală. Atunci când conexi­unea este realizată, PCA9511A furnizează o memorie tampon bidirecţională, păstrând izolate capacităţile backplane-ului şi ale plăcii.
Circuitele de accelerare a timpului de creştere ale PCA9511A permit utilizarea unor curenţi mai slabi de pull-up, respectând însă cerinţele de timp de creştere. PCA9511A încorporează un pin de intrare digital ENABLE, care activează dispozitivul atunci când se află în nivel logic superior (HIGH) şi forţează dispozitivul în mod de curent redus atunci când se află în nivel logic inferior (LOW).

Aplicaţii: plăci cPCI, VME, AdvancedTCA şi alte plăci pentru utilizate pe backplane, ce necesită schimbarea sau inserarea într-un sistem aflat în funcţiune.

 

Aurocon_EA0516_Fig-6Comutator inteligent de putere

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 898-6876
• Cod de producător: BSP76 E6433

Seria de comutatoare inteligente HITFET™ pentru industria auto oferă protecţie integrată împotriva ESD, supratemperaturii, condiţiilor de scurtcircuit sau suprasarcină. Familia HITFET are o rezistenţă de comu­taţie în stare on de până la 480 miliohmi şi poate fi scalată în RDSon.
Circuitele de comutaţie inteligentă de putere pe nivel superior sau inferior integrate, încorporează numeroase caracteristici funcţionale şi de protecţie precum supracurent, supratensiune, scurtcircuit, sarcină în circuit deschis, supratemperatură şi inversarea alimentării. Aceste dispozitive înalt integrate utilizează tranzistoare MOSFET cu rezistenţă de ON redusă pentru a minimiza pierderile de putere şi a menţine randamentul ridicat.
Printre caracteristici mai pot fi evidenţiate protecţia pe intrare ESD, închidere termică cu autorepornire, protecţie la scurtcircuit şi supratensiune, limitare de curent, posibilitate de comandă analogică.

Aplicaţii: aplicaţii de comutaţie sau liniare pentru orice tip de sarcini rezistive, inductive şi capacitive. Înlocuieşte releele electromecanice şi circuitele discrete.

 

Aurocon_EA0516_Fig-7Stabilizator de tensiune liniar, 1A reglabil 4,75 → 5,25 V, 3 pini, TO-220

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 843-1566
• Cod de producător: LM7805CT

Seria LM78XX de stabilizatoare pozitive cu 3 terminale este disponibilă în capsule TO-220 şi cu câteva tensiuni de ieşire fixe, făcându-le utile într-o gamă largă de aplicaţii. Fiecare tip implică o limitare internă de curent, închidere termică şi protecţia zonei de operare. Dacă este prevăzut un radiator adecvat, circuitele pot furniza un curent de ieşire de peste 1A. Deşi sunt proiectate în principal ca stabilizatoare de tensiune fixă, aceste dispozitive pot fi utilizate cu ajutorul unor componente externe pentru tensiuni şi curenţi reglabili.

 

Aurocon_EA0516_Fig-8Controler de partajare a sarcinii, 1,8 → 5,5V

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 670-9964
• Cod de producător: FPF2123

FPF2123, FPF2124 şi FPF2125 sunt o serie de comutatoare de sarcină ce oferă protecţie completă sistemelor şi sarcinilor ce pot întâmpina condiţii de curenţi mari. Aceste dispozitive conţin un MOSFET cu canal P limitat în curent 0,125 care poate opera într-un domeniu al tensiunii de intrare de la 1,8 la 5,5V. Limita de curent poate fi stabilită utilizând o rezistenţă externă. Intern, se previne trecerea curentului atunci când MOSFET-ul este OFF şi tensiunea de ieşire este mai mare decât tensiunea de intrare. Controlul comutaţiei este realizat de o intrare logică (ON) ce este capabilă de a fi interfaţată direct cu semnale de control de tensiune redusă.

Fiecare componentă conţine protecţie cu închidere termică ce închide comutatorul pentru a preveni deteriorarea componentei, atunci când apar condiţii continue de supracurent ce cauzează încălzire excesivă. Atunci când curentul de comutaţie atinge valoarea limită, componenta operează în mod de curent constant. Pentru FPF2123 şi FPF2124, dacă condiţiile de curent constant persistă încă după 10ms, comutatorul se închide.

FPF2123 are o caracteristică de autorepornire ce va reporni din nou comutatorul după 160 de ms, dacă pinul de ON este încă activ.
FPF2124 nu dispune de această caracteristică de autorepornire.
FPF2125 nu se opreşte, ci rămâne în modul de curent constant pe termen nedefinit. Limita de curent minimă este de 150mA. Aceste componente sunt disponibile în capsulă SOT23 cu 5 pini, economică din punct de vedere al spaţiului.

Caracteristici tehnice
• Domeniul tensiunii de intrare de la 1,8 la 5,5V
• Pornire controlată
• Limită de curent reglabilă de la 0,15 la 1,5A
• Blocare la condiţii de subtensiune
• Închidere termică
• Curent de închidere <2µA
• Autorepornire
• Timp de răspuns rapid la limitarea de curent
• Blocare la curent invers

Aplicaţii: PDA-uri, telefoane celulare, dispozitive GPS, playere MP3, porturi periferice, surse cu schimbare în timpul funcţionării.

 

Aurocon_EA0516_Fig-9Stabilizator de tensiune, 1,2 V ±1%, intrare 2,2 → 5,5 V

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 900-8788
• Cod de producător: NCP170AXV120T2G

Seria NCP170 de stabilizatoare CMOS cu cădere redusă de tensiune sunt destinate în mod special pentru aplicaţii portabile alimentate de la baterii, care necesită un curent static ultraredus. Consumul foarte redus de tipic 500 nA asigură o durată mare de viaţă a bateriilor, iar răspunsul dinamic este îmbunătăţit pentru aplicaţii de comunicaţie fără fir. Dispozitivul este disponibil în capsule mici DFN4 şi SOT-563.

Printre caracteristici pot fi evidenţiate:
– domeniul tensiunii de intrare de la 2,2V la 5,5V;
– domeniul tensiunii de ieşire de la 1,2V la 3,6V (paşi de 0,1V);
– curent static ultraredus de tipic 0,5A;
– cădere de tensiune redusă de tipic 170 mV la 150 mA;
– precizie ridicată a tensiunii de ieşire ±1%;
– protecţie la supracurent;
– protecţie cu închidere termică.

Aplicaţii tipice: echipamente alimentate de la baterii, echipamente portabile de comunicaţii, camere video de supraveghere şi de înregistrare, senzori de imagine.

 

Aurocon_EA0516_Fig-10Driver pentru motoare de CC

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 898-6911
• Cod de producător: BTM7700G

Infineon oferă o varietate de drivere furnizând soluţii pentru controlul şi comanda motoarelor.
Selecţia include circuite integrate punte completă, punte H Powertrain, TrilithIC, NovalithIC, precum şi drivere pentru motoare servo şi pas cu pas. Puntea H este potrivită pentru aplicaţii precum motoare de CC cu perii. TrilithIC integrează două comutatoare pe nivel superior şi două pe nivel inferior, care sunt destinate pentru comanda motoarelor de CC de curenţi ridicaţi, în aranjament punte H. Driverele jumătate de punte Infineon NovalithIC sunt destinate pentru cerinţe auto şi industriale. Driverele servo sunt utilizate pe scară largă la controlul farurilor, iar driverele pentru motoare pas cu pas sunt destinate comenzii motoarelor pas cu pas bipolare.

 

Aurocon_EA0516_Fig-13Stabilizator de tensiune LDO, 200mA, 3,2V, zgomot redus

• Status RoHS: Conform
• Nr. stoc RS: 829-4455
• Cod de producător: LDK120C32R

Stabilizatorul LDK120 cu cădere mică de tensiune (LDO) oferă un curent maxim de 200mA de la o tensiune de alimentare de intrare de la 1,9V la 5,5V, cu o cădere de tensiune tipică de 100mV. Ea este stabilizată cu ajutorul unui condensator ceramic pe ieşire. Căderea foarte mică de tensiune, curentul static redus şi zgomotul mic, fac ca circuitul să fie potrivit pentru aplicaţii de joasă putere alimentate de la baterii. O funcţie de control logic de tip activare pune LDK120 în mod de închidere, permiţând un consum de curent total mai mic de 1μA. Dispozitivul dispune de asemenea de protecţie la scurtcircuit prin limitarea curentului şi de protecţie termică. Printre aplicaţiile posibile menţionăm: telefoane mobile, PDA-uri, telefoane fără fir şi sisteme similare alimentate de la baterii, camere video digitale.

 

COMPEC-lOGOAurocon Compec
www.compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu