Câştigaţi o platformă de dezvoltare RIoTboard de la Freescale Semiconductor

by donpedro

Freescale Semiconductor împreună cu revista Electronica Azi oferă cititorilor şansa de a câştiga o platformă de dezvoltare open source RIoTboard, o placă electronică low-cost, dar care dispune de funcții complete. Această placă (single-board computer) a fost dezvoltată pentru a răspunde aplicațiilor care necesită un nivel ridicat de putere de procesare suportat de o platformă deschisă. RIoTboard este în primul rând o placă electronică “la vedere” datorită faptului că schemele electronice pe care s-a dezvoltat această platformă pot fi descărcate pentru a fi utilizate în proiectul vostru. În plus, comunitatea RIoTboard oferă sistemul de operare Android pentru cei care experimentează aplicaţii destinate telefoanelor inteligente sau tabletelor. De asemenea, se poate descărca şi Linux.

Această placă (single-board computer) a fost dezvoltată pentru a răspunde aplicațiilor care necesită un nivel ridicat de putere de procesare suportat de o platformă deschisă. RIoTboard este în primul rând o placă electronică “la vedere” datorită faptului că schemele electronice pe care s-a dezvoltat această platformă pot fi descărcate pentru a fi utilizate în proiectul vostru. În plus, comunitatea RIoTboard oferă sistemul de operare Android pentru cei care experimentează aplicaţii destinate telefoanelor inteligente sau tabletelor. De asemenea, se poate descărca şi Linux.

(Comunitatea RIoTboard.org servește ca rampă de lansare pentru proiecte open-source inovatoare care permit dezvoltarea Internetului Lucrurilor (IoT). Proiectanţii sunt încurajați să se alăture revoluției RIoTboard la RIoTboard.org, unde pot cumpara, proiecta și înregistra proiectele lor, precum și pentru a avea acces rapid la obţinerea de tutoriale video şi resurse tehnice precum şi scheme complete, software pe Linux și Android, și, nu în ultimul rând, pentru a se alătura comunităţii online a pasionaţilor “RIoTboarders”.)

RIoTboard este o platformă de dezvoltare cu funcții complete, ce dispune de perifericele care pot oferi o expandare optimă a proiectului și pentru a obţine puterea de procesare necesară cu care trebuie să ruleze proiectul vostru open source. Placa dispune de aplicații procesor Freescale i.MX 6Solo, folosind o arhitectură ARM® Cortex®-A9. Procesorul de 1GHz permite accelerator grafic OpenGL® ES 2.0 3D cu shader și un accelerator grafic 2D. Dispozitivul oferă, de asemenea capacitatea de procesare video HDMI 1080p și intrări video flexibile, cum ar fi opţiunile de cameră LVDS și CMOS. Microcontrolerele Freescale Kinetis MCU (K20) integrează de asemenea capabilităţi de depanare precum și disponibilitatea de adăugare de programare şi funcţionalităţi.

Pentru a avea şansa de a câştiga placa de dezvoltare RIoTboard, abonaţi-vă acum la revista “Electronica Azi” în format digital. Accesaţi pagina web a revistei: www.electronica-azi.ro/abonamente.php, introduceţi datele voastre în formularul de abonament online şi utilizaţi câmpul “Ocupatie” din formularul de abonament pentru a răspunde la întrebarea: Ce proiect intenţionaţi să dezvoltaţi cu această placă?

Termen limită de înscriere la concurs: 21 August 2015.

Câştigătorul din această ediţie va fi anunţat în revista din luna Septembrie – Electronica Azi nr. 7 (197).

Câştigătorul kit-ului de evaluare RIoT Board de la Freescale Semiconductor, concurs organizat în revista Electronica Azi, ediţia din luna Iunie, 2015:

Alexandra Bucurescu, din Bucureşti

Ce proiect intenţionaţi să dezvoltaţi cu această placă?
Sistem pentru monitorizarea stării stupilor de albine prin Internet. Sistemul este destinat centralizării celor mai importanţi parametri necesari producerii de miere. Fiecare stup în parte, va fi dotat cu senzori de temperatură, umidi­tate, măsurare cantitate de hrană, numărător pentru urdiniş (intrarea în stup). Temperatura şi umiditatea se monitorizează pentru a putea asigura condiţii optime de supravieţuire (la temperaturi extreme) şi creştere (pentru dezvoltarea optimă a puietului). Pe perioada iernatului, este necesară moni­torizarea cantităţii de hrană din stupi pentru a completa proviziile doar la nevoie, în scopul evitării deschiderii frecvente a stupilor şi eficientizarea muncii. Pentru a monitoriza starea de sănătate a stupului şi pentru a estima nivelul producţiei de miere, la urdiniş se vor instala bariere optice cu LED şi fotodiodă în spectrul IR. Toţi senzorii dintr-un stup vor fi monitorizaţi de un procesor, model MKW01Z12, ce va asigura şi transmisia către master. Comunicaţia RF din stupină se va desfăşura în banda liberă de 433MHz. Modulele din cadrul stupilor vor opera pe două baterii R6(AA), iar în scopul economisirii energiei, se va opera cu intermitenţă, comunicând datele de interes doar la cererea masterului, o dată la câteva minute. În acelaşi timp, se va monitoriza şi starea bateriilor, care va fi trimisă către master. Modulul master (RIoTboard) va fi cel care va interoga modulele adresabile din stupi şi va centraliza toate informaţiile obţinute. Acesta va fi dotat cu un modul 3G. Datele vor fi trimise prin internet în Cloud, pentru păstrarea unui istoric al stării stupilor (necesar analizelor şi statisticilor), iar modulul va funcţiona şi ca server web pentru un website pe care vor fi vizualizate informaţiile despre starea stupilor, actualizate la un anumit interval de timp. Alarmarea se va putea face atât pe email cât şi prin SMS. Tot prin acest website, modulul master va putea fi configurat de la distanţă (stabilire parametri de funcţionare normală, intervale de timp de interogare etc).

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu