Anemometrul multifuncţional Fluke 975 AirMeterTM reprezintă o bună investiţie pentru tehnicienii HVAC

by donpedro

Timpul înseamnă bani pentru Kevin Klockow, iar o vizită la bancă reprezintă slujba sa zilnică. Ca tehnician HVAC pentru Building Technology Engineers, o companie EMCOR, Klockow
călătoreşte în zona Puget Sound pentru întreţinerea şi depanarea sistemelor HVAC în peste 40 de filiale ale uneia dintre cele mai mari bănci din S.U.A. Teritoriul vast pune accentul pe deplasarea rapidă şi diagnosticarea rapidă a performanţei sistemului.

Instrument: Fluke 975 AirMeterTM
Profil: Kevin Klockow, Building Technology Engineers, o companie EMCOR
Măsurători: Temperatura aerului, umiditatea aerului şi procentul de aer exterior

Activităţi în clădiri – Studiu de caz

Atunci când Klockow a testat noul instrument revoluţionar pentru diagnosticarea aerului Fluke 975 AirMeterTM, a observat imediat valoarea acestuia. Într-un singur instrument compact, Fluke 975 i-a oferit posibilitatea de a măsura întreaga gamă de parametrii pentru calitatea aerului:

Temperatură
Viteza aerului
Debitul de aer
CO2
CO
Umiditate relativă
Punctul de condensare şi temperatura umedă
Procent de aer exterior

Este ca şi cum ai avea o întreagă cutie de scule într-o singură mână.
Filialele bancii supravegheate de Klockow diferă mult în vechime şi arhitectură. Majoritatea sunt deservite de unităţi HVAC aflate pe acoperiş. El face anual patru vizite de întreţinere pentru fiecare filială şi răspunde solicitărilor ocupanţilor referitoare la confort. Pe acoperişuri bătute de vânt şi în sălile de aşteptare comode din banci, Fluke 975 a călătorit împreună cu Klockow pentru testarea performanţei.
Când locatarii s-au plâns de confortul de aer, Fluke 975 a ajutat la trecerea de la discuţia despre cum se simte aerul la condiţiile efective din clădire.
“Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cu adevărat”, spune Klockow, “a fost posibilitatea de a-l aşeza jos şi să-l las să măsoare ce este în aer, temperatura şi umiditatea aerului, şi toate celelalte, chiar în acel anumit loc.” Cu posibilitatea de a efectua măsurători instantanee cât şi de a înregistra datele de-a lungul timpului, Fluke 975 a acumulat informaţii precise cuprinzătoare despre condiţiile aerului, care pot fi apoi utilizate de locatarii clădirii.
“Pot să întreb dacă este prea cald sau prea frig într-o zonă, şi locatarii îmi vor spune”, continuă Klockow, “dar cu Fluke 975 am putut să stabilesc o linie de referinţă.”

O gură de aer curat
O altă caracteristică cheie a Fluke 975 este calcularea procentului de aer exterior.
Testerul Fluke 975 AirMeterTM calculează porţiunea de aer exterior inclusă în amestecul de ventilaţie în două moduri, folosind CO2 sau temperatura.
“Este nemaipomenit” spune Klockow. “Trebuie să aveţi un minim de 10 procente de aer exterior în clădirile noi. Acum, clădirile sunt toate compacte; nu există scurgeri de aer, aşadar aveţi nevoie de aer din exterior pentru a ajuta la aerisirea covoarelor şi mobilei şi la crearea confortului. Trebuie să existe aer proaspăt.”Pentru majoritatea tehnicienilor, estimarea procentajului de aer exterior care intră în sistemul de ventilaţie implică o inspecţie vizuală a admisiei de aer, urmată de o presupunere. Dar Fluke 975 îi permite lui Klockow să eşantioneze condiţiile aerului, apoi să calculeze procentul de aer exterior care intră efectiv în sistem. “Acesta este unul din lucrurile care mi-au fost foarte folositoare”, spune Klockow. “Am putut să mă asigur că intră o cantitate adecvată de aer exterior, şi să fiu sigur că există aer din exterior care intră în sistem.”

Capacitate mare, pachet mic

Testerul Fluke 975 AirMeterTM oferă multiple posibilităţi de măsurare într-un pachet compact. Este proiectat să fie uşor şi intuitiv de utilizat, şi totuşi este suficient de puternic şi sofisticat pentru a satisface majoritatea utilizatorilor avansaţi.
Acumulatorul reîncărcabil cu litiu care alimentează Fluke 975 funcţionează 11 ore după o încărcare completă. Pot fi instalate trei baterii AA pentru şapte ore suplimentare de rezervă. Adaptorul de alimentare încarcă acumulatorul cu litiu şi alimentează continuu testerul.

Fluke 975 stochează valorile măsurate ale parametrilor de calitate a aerului în memoria internă. Utilizatorii pot descărca datele stocate la un PC folosind interfaţa USB integrată a testerului. Aceştia pot folosi software-ul FlukeView® Forms, care este inclus cu Fluke 975, pentru a analiza şi afişa datele şi pentru a crea rapoarte personalizate. Când testerul este lăsat la locul de măsurare pentru înregistrarea datelor, poate fi utilizat un lacăt Kensington (opţional) pentru a-l asigura.
Când este pornit, Fluke 975 efectuează o secvenţă de pornire şi autotestare de 35 de secunde şi determină presiunea barometrică absolută, pe care testerul o foloseşte pentru compensarea automată pentru funcţiile de viteza aerului şi măsurători psihrometrice (relaţia dintre aer, densitate, umezeală, temperatură şi căldură).
Fluke 975 oferă posibilitatea de calibrare a câmpului pentru a ajuta la menţinerea preciziei în timp ce este eliminată necesitatea de a trimite instrumentul pentru calibrarea de rutină recomandată a senzorului CO (lunar) sau a senzorului de CO2 (anual).

CO – CO2 – temperatură – umiditate relativă
După ce aparatul completează testul de pornire, ecranul principal va afişa simultan temperatura (°F sau °C), umiditatea relativă (%RH), CO ppm (părţi pe milion) şi CO2 ppm.
Tastele soft permit utilizatorului să comute între temperatura umedă (WBT) şi temperatura punctului de condensare (DPT). Când butonul “MIN-MAX” este apăsat, testerul va începe să înregistreze minimul, maximul şi media tuturor valorilor măsurate disponibile, inclusiv viteza aerului dacă este conectată sonda detaşabilă pentru viteza aerului.

Procent de aer exterior
Fluke 975 poate calcula procentul de aer exterior folosind fie diferenţa de temperatură sau CO2 între aerul de retur, aerul mixt şi aerului exterior. Utilizatorul testerului Fluke 975 selectează “% OUTSIDE AIR” şi apoi alege calcularea cu ajutorul “CO2” sau “Temp”. Valoarea aerului exterior poate fi măsurată de AirMeterTM sau poate fi introdusă manual de utilizator.
Cu cât este mai mare diferenţa între temperatura sau nivelul de CO2 din interior şi din exterior, cu atât va fi mai bună precizia obţinută. Dacă diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior este mai mică de 20°F, atunci un calcul bazat pe CO2 este probabil să fie mai precis. Cerinţele de ventilaţie ASHRAE pentru majoritatea spaţiilor la ocupare completă vor rezulta într-o diferenţă de 700 ppm CO2 între exterior şi spaţiul interior ocupat (vezi standardul ASHRAE 62.1 pentru ventilaţie comercială, sau standardul ASHRAE 62.2 pentru ventilaţie rezidenţială).

Viteza aerului şi volumul
Sonda de viteză a testerului Fluke 975 AirMeterTM permite tehnicianului să măsoare viteza aerului şi să calculeze debitul de aer. Viteza şi volumul aerului sunt ambele factori cheie care determină abilitatea de a condiţiona, curăţa, încălzi, răci, umidifica, dezumidifica, deplasa sau de a manipula sau controla în orice alt fel calitatea aerului.
Sonda de viteză aer conţine un anemometru cu fir cald şi un senzor de temperatură cu compensare care vor măsura valorile la 33 de inci după mâner. Anemometrele cu fir cald sunt precise într-un domeniu larg de viteze, şi sunt preferate în special pentru valori scăzute de viteză. Domeniul de viteză al Fluke 975 AirMeterTM este între 50 şi 3000 fpm (picioare pe minut) sau între 0.25 şi 15 m/sec (metri pe secundă). Senzorul de temperatură şi presiunea absolută determinată la pornirea testerului compensează valorile măsurate la condiţiile curente.

“O clasă definită prin el însuşi”
Posibilităţile testerului Fluke 975 AirMeterTM au făcut ca acest instrument să fie absolut necesar pe lista lui Kevin Klockow. “Acest instrument este într-o clasă definită prin el însuşi”, spune Klockow. “Măsoară mai mulţi parametri pe care nici un alt produs existent nu este capabil să-i măsoare. Din punct de vedere al preţului, veţi cheltui câteva mii de dolari pentru a duplica aceste posibilităţi şi veţi avea mai multe instrumente pe care să le transportaţi. Acesta este unul dintre acele instrumente care poate înlocui multe dintre cele pe care le aveţi deja.”
“Fiţi siguri că îl voi cere. Aş vrea foarte mult să am un astfel de instrument”.

Arc Braşov
Ing. Gabriel Ghioca
Str. Grădinarilor nr. 22, Braşov
Tel.: 0268-472577;
Fax: 0268-419749
arc@arc.ro
www.arc.ro
Distribuitor autorizat Fluke

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu