SENZORI DE PROXIMITATE INDUCTIVI

by donpedro

În fiecare zi soluţiile senzoriale SICK ajută la simplificarea procesului de producţie a mii de companii de pe glob. În calitate de distribuitor autorizat, firma Aurocon COMPEC vă pune la dispoziţie întreaga gamă de echipamente senzoriale SICK.

Ca principiu, un senzor inductiv de proximitate constă dintr-un circuit oscilant LC, un evaluator de semnal şi un amplificator de comutaţie. Bobina acestui circuit oscilant generează un câmp electromagnetic alternativ de înaltă frecvenţă. Acest câmp este emis la faţa senzorială a dispozitivului. Dacă apare un obiect metalic (declanşatorul comutaţiei) în apropierea feţei sensibile, sunt generaţi curenţi turbionari. Pierderile rezultate consumă energie din circuitul oscilant şi reduc oscilaţiile. Circuitul evaluator de semnal converteşte această informaţie în semnal clar.
Majoritatea senzorilor inductivi SICK sunt caracterizaţi de frecvenţe mari de comutaţie şi curenţi mari. Ei sunt disponibili ca DC cu 3/4-fire, DC cu 2-fire, AC/DC cu 2-fire şi senzori NAMUR conform cu EN 50 227. Din gama largă de senzori inductivi este prezentat în cele ce urmează un exemplu.

Senzor inductiv, AC/DC cu 2-fire
Model / IM30-10BUO-ZU0
Număr producãtor / 7902127

Caracteristici:
Domeniul max. de sensibilitate: 10 mm
Instalare în metal: Îngropat
Funcţie de ieşire: Normal închis
Tip conectare: Cablu, PUR-PVC, 2 m

Caracteristici tehnice
Design: Cilindru filetat
Dimensiune filet: M30 x 1,5
Lungime: 81 mm
Tensiune de alimentare: AC/DC 20 … 250 V
Curent AC în mod continuu: <= 350mA (... + 50°C) <= 250mA (... + 80°C) Curent DC în mod continuu: <= 100 mA Histerezis min ... max.(din sr) : 1 ... 15% Reproductibilitate: <= 10% din sr (Ub şi Ta constante) Variaţie cu temperatura (din sr): ± 10% EMC: în acord cu EN 60947-5-2 Circuit de suprimare a pulsului de pornire: ü Temperatura ambiantă min ... max.: -25°C ... +70°C Cuplu de strângere: 50Nm Întârziere: <= 8 ms Cădere de tensiune AC/DC (la I max.): <= 6,5 V / <= 6 V Material carcasă: Alamă nichelată, plastic Exemple de aplicaţii ce utilizează senzori de proximitate inductivi

1. Verificarea poziţiei în cazul schimbării sculelor la prese
Descrierea problemei: Presele moderne pentru fabricarea, de exemplu, a pieselor pentru autoturisme, utilizează adesea dispozitive de schimbare automată a uneltelor. În acest fel timpii de parametrizare sunt mai mici şi personalul necesar este redus. Pentru o schimbare, jumătatea superioară a sculei este separată de dispozitivul de acţionare, plasată apoi pe jumătatea inferioară şi eliminată din maşină pe o masă de deplasare. Înainte de eliberarea uneltei din dispozitivul de acţionare, trebuie să se verifice dacă unealta este închisă.
Soluţie: Este posibilă verificarea poziţiei prin utilizarea unui senzor de proximitate inductiv fixat pe unealtă. Pentru aceasta senzorul este fixat pe un suport pe jumătatea inferioară a uneltei. Suprafaţa de referinţă a senzorului există un al doilea suport fixat pe jumătatea superioară a sculei. Dacă scula este închisă, suprafaţa de referinţă se află în zona de declanşare a comutaţiei senzorului. Semnalul de comutaţie este verificat înainte de schimbarea sculei.
Avantaj: soluţia este directă, eficientă, economică şi sigură.

2. Monitorizarea sistemului prehensor al unui robot

Descrierea problemei: În industria auto, componentele finalizate necesare pentru asamblarea corpului maşinii sunt preluate de la maşinile unelte şi stocate de către roboţi pe suporturi speciale. Toate suporturile sunt apoi transportate către linia de asamblare, unde componentele sunt extrase tot de roboţi şi utilizate. Datorită poziţiei imprecise a obiectelor în suport era necesară echiparea dispozitivelor prehensoare ale roboţilor cu senzori pentru verificarea prezenţei şi poziţiei. Datorită prelucrării foliilor din aluminiu şi pieselor galvanizate, unele dintre piesele în discuţie au suprafeţe înalt reflectante.
Soluţie: Poziţia dispozitivului prehensor şi verificarea prezenţei pieselor se poate face cu ajutorul a 2 switch-uri fotoelectrice cu reflexie WT 9-2 şi a 4 senzori de proximitate inductivi IM 12. Odată ce piesa este în poziţia de apucare, senzorii de proximitate inductivi dau semnalul pentru închiderea prehensorului la o distanţă de comutare de 4 mm. Suplimentar, senzorii monitorizează prezenţa obiectului în timpul procesului de manipulare şi oferă astfel protecţie împotriva ciocnirilor sau alunecării componentelor. Poziţia pistonului cilindrului pneumatic pentru închiderea şi deschiderea dispozitivului prehensor este verificată prin utilizarea a doi senzori magnetici.
Avantaj: Aplicaţia este rezolvată exact şi sigur prin utilizarea unor senzori standard, ce pot fi rapid instalaţi şi configuraţi.

3. Monitorizarea prezenţei şi poziţiei pieselor de prelucrat pe echipamentele de transport

Descrierea problemei: La transferul capetelor de cilindru pre-asamblate pe linia de asamblare a motoarelor, dispozitivul de manipulare trebuie să se oprească la staţia de transfer.
Pentru aceasta, transportorul cu role trebuie echipat cu senzori pentru determinarea poziţiei.
Soluţie: Este posibilă realizarea detectării poziţiei prin utilizarea a trei senzori de proximitate inductivi de tip IQ 40. Când primii doi senzori dau semnal, mişcarea sistemului de transport este stopată şi se începe îndepărtarea capului cilindrului cu ajutorul robotului. Al treilea senzor este utilizat pentru verificarea îndepărtării piesei de pe sistemul de transport.
Avantaj: Prin utilizarea unor senzori de proximitate inductivi pot fi realizate eficient şi economic numeroase aplicaţii pentru determinarea poziţiei şi prezenţei.

Distribuitor Autorizat
Aurocon COMPEC SRL
www.compec.ro
office@compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu