SENZORI DE CULOARE SICK

by donpedro

Seriile CS de senzori de culoare de la SICK au fost special proiectaţi pentru detectarea online a culorilor în cadrul diferitelor procese industriale. Aceşti senzori sunt ideali pentru identificarea rapidă şi fără contact a obiectelor solide pe baza luminii incidente, în vederea sortării şi monitorizării, sau pentru monitorizarea obiectelor transparente prin transmitere de lumină. În timpul procesului de învăţare, culorile de referinţă sunt stocate în memorie. Senzorii sunt compacţi, imuni la interferenţe, neafectaţi de surse de lumină externe şi nu necesită operaţiuni de întreţinere.

Aplicaţii

Senzorii de culoare SICK CS reprezintă sisteme de măsurare compacte multifuncţionale, adecvate pentru toate procesele de automatizare industriale în cadrul cărora culoarea unui obiect sau un marcaj colorat reprezintă criteriul de detectare. Iată numai câteva exemple de aplicaţii (dintre numeroasele posibile):
Sortare şi monitorizare a ambalajelor şi etichetelor
Detectarea marcajelor cu diferite culori (marcaje tipărite, logo, marcaje de defecte etc.)
Detectarea componentelor (e.g. elemente complementare)
Detectare cabluri/fire
Sortare materiale auxiliare, produse, componente
Controlul containerelor, paleţilor
Sortarea cutiilor de băuturi şi a diferitelor cutii
Monitorizarea proceselor de acoperire de protecţie
Monitorizarea prezenţei şi poziţiei obiectelor
Monitorizarea imprimării
Monitorizarea proceselor de umplere

Ghid de selecţie
CS 3: Poate înregistra până la 3 culori de referinţă – atât în lumină incidentă (proximitate) cât şi în lumină emergentă (reflexie).
CS 1: Pentru aplicaţii în care este necesară detecţia unei singure culori.
CSL 1: În cazul unui spaţiu limitat CS 1 este disponibil cu opţiunea unui ghid de lumină.
CSM: Dispozitiv compact şi simplu de utilizat.

Mod de operare

Senzorii de culoare CS au la bază un principiu de funcţionare ce utilizează trei domenii active. Obiectul inspectat este luminat de o sursă de lumină ce are o compoziţie spectrală deosebită. Raza reflectată este recepţionată, amplificată, digitizată şi analizată, apoi definită cu ajutorul unui microprocesor. Mărimea semnalului astfel obţinut pentru domeniile spectrale pentru roşu, verde şi albastru conţine informaţia completă de culoare, nuanţă, saturaţie şi strălucire. Valorile măsurate sunt comparate continuu cu valorile de referinţă memorate anterior. Dacă valorile măsurate se potrivesc cu valorile de referinţă, atunci se schimbă condiţiile de comutare pe ieşire.

Senzori de culoare CS 3

CS3 sunt senzori de culoare pentru detectarea a până la 3 culori. Ei sunt destinaţi pentru identificare, sortare, examinare şi evaluare – sistemele de automatizare implică multe sarcini în care culorile joacă roluri importante. Cu ajutorul CS3 pot fi memorate în program până la 3 culori de referinţă. Memorarea se poate face prin simpla apăsare a unui buton al dispozitivului sau printr-un puls extern dat prin intermediul conexiunii de control.
În cazul unei “învăţări” statice prin apăsarea de butoane, selectarea culorilor pentru fiecare canal poate fi făcută separat şi individual. Programarea externă este realizată prin conexiunea de control pe canalul Q1.
Senzorii de culoare CS 3 sunt disponibili cu distanţe de scanare între 12,5 mm şi 60 mm şi pot fi utilizaţi în cazul ambelor metode de detectare a culorii: cu lumină incidentă (proximitate) şi cu lumină emergentă (reflexie) pentru obiecte transparente. În funcţie de senzor şi de tipul de reflector, suplimentar gradului spectral de emergenţă al obiectului scanat, sunt posibile domenii de scanare de până la 1000 mm.
Recunoaşterea culorii în lumină reflectată şi emergentă
Funcţie de învăţare statică sau de la consola de operare
Selecţie reglabilă a culorii
Pot fi memorate 3 culori de referinţă
Intrare de suprimare (blancare)

Senzori de culoare CS 1/CSL 1
CS1 sunt senzori de culoare pentru detectarea unei singure culori în procese de producţie de mare viteză. Ele pot fi utilizate în detectarea, monitorizarea şi sortarea în funcţie de culoare în cadrul proceselor de automatizare. Alegerea CS1 este justificată de performanţele de viteză şi detecţie a unei singure culori şi, suplimentar, de un bun raport performanţă/preţ.

Posibilitatea de utilizare a senzorilor de culoare atât în mod uzual, cât şi în mod sincronizat, oferă beneficii cu privire la viteza de lucru. Frecvenţa de comutaţie este de 1kHz, iar distanţa de scanare este opţional de 12,5 sau 60 mm, modurile de lucru acoperind un larg domeniu de aplicaţii pentru detecţie de culoare.
Recunoaşterea culorii în lumină reflectată sau emergentă
Funcţie de învăţare statică sau de la consola de operare
Frecvenţa de comutare de 1 kHz
Selecţie reglabilă a culorii
Intrare de suprimare (blancare)
CSL 1 este o variantă a senzorilor anterior prezentaţi, care oferă o opţiune suplimentară pentru aplicaţii în care spaţiul este restrâns şi/sau temperaturile sunt ridicate. Pentru aceasta senzorii de culoare dispun de cabluri de fibră optică.

Senzori de culoare CSM

CSM sunt senzori de culoare pentru detectarea unei singure culori în condiţii de spaţiu restricţionat.
Datorită designului lor compact, senzorii CSM pot fi utilizaţi în spaţii foarte limitate.
Alegerea variaţiei culorii se face în cadrul operaţiunii de “învăţare”. CSM oferă alegerea parametrilor de “mediu”, “fin” şi “brut”. La apăsarea butonului de învăţare, lumina transmisă se schimbă de la “verde” la “albastru” şi apoi la “roşu”. În funcţie de culoarea ce declanşează comutarea, toleranţa corespunzătoare culorii este automat stabilită. Simplitatea acestei proceduri caracterizează CSM.
Chiar şi frecvenţa de comutare este impresionantă, fiind de 1,5 kHz, comparabilă cu cea a “rivalilor mai mari”.
Variaţia culorii reglabilă
Funcţie de învăţare statică sau de la consola de operare
Frecvenţă de comutare 1500/s.

Distribuitor Autorizat
Aurocon COMPEC SRL
www.compec.ro
office@compec.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu