Senzori Optici Inteligenţi

by donpedro

Compania Texas Advanced Optoelectronic Solutions (TAOS) este situată în Plano, Texas. Înfiinţată în 1998, compania dezvoltă, produce şi comercializează o gamă largă de produse optoelectronice integrate. Senzorii optici inteligenţi de la TAOS simplifică procesul de conversie analog / digitală a luminii şi sunt proiectaţi pentru a reduce necesitatea prelucrării sau preprocesării semnalului în sistemele ce utilizează semnale optice. Sistemele de senzori optici de la TAOS îmbunătăţesc performanţele sistemelor şi reduc timpul de proiectare, oferind proiectanţilor flexibilitatea de care au nevoie. Senzorii optici de la TAOS se regăsesc în aplicaţii din industria auto, medicală, electronică industrială şi în dispozitive pentru casă şi birou. TAOS pune la dispoziţia cumpărătorilor un portofoliu generos de convertoare din semnal optic în semnal electric, optic – frecvenţă, optic – digital, reţele liniare de senzori, senzori care măsoară prin reflexia luminii şi senzori de culoare.

Familia de senzori optici inteligenţi TAOS conţine:

Convertoare Semnal optic -Tensiune
Convertoare Semnal optic -Frecvenţă
Convertoare Semnal optic -Digital
Afişaj hexazecimal cu logică integrată
Matrice de senzori liniari
Senzori de lumină cu reflexie
Senzori de culoare

Câteva dintre cele mai populare produse marca TAOS sunt:

Soluţiile care fac conversia semnal optic – tensiune (Light-to-Voltage Converter LTV) marca TAOS combină o fotodiodă şi un amplificator de transimpedanţă într-un singur circuit integrat monolitic. Gama de dispozitive LTV asigură o tensiune de ieşire analogică liniară proporţională cu intensitatea luminoasă care este apoi furnizată unui CAN pentru procesare digitală. Această ieşire poate fi conectată direct la un CAN pentru procesare digitală, la un comparator cu histerezis sau către alte circuite analogice pentru filtrare sau procesare suplimentară.

Senzorii LTV convertesc intensitatea luminii într-un format digital pentru o interfaţare directă la un microcontroler sau un procesor de semnal digital (DSP). Ieşirea acestui dispozitiv este o formă de undă dreptunghiulară sau un tren de impulsuri a căror frecvenţă este liniar proporţională cu intensitatea luminii. Convertorul programabil Semnal optic – Frecvenţă TSL230R este un exemplu perfect pentru un senzor optic inteligent pentru că furnizează nu numai informaţii despre intensitatea luminoasă, dar asigură şi posibilitatea programării sensibilităţii de intrare şi a scalării frecvenţei de ieşire. TSL237 îmbină o senzitivitate extinsă cu detecţia semnalelor închise foarte joase ca intensitate luminoasă, oferind astfel dispozitivului posibilitatea de a detecta o gamă largă de semnale luminoase (inclusiv semnale de intensitate luminoasă foarte joasă, de până la 0.00002 Lux) nedetectate de majoritatea senzorilor siliconici.

Gama de matrici de senzori CMOS liniari (CMOS Linear Sensor Arrays) oferită spre comercializare de TAOS oferă capacitatea de măsurare a relaţiilor spaţiale, în plus faţă de măsurarea intensităţii luminoase. Familia de produse este alcătuită dintr-o suită de dispozitive ce diferă prin rezoluţia spaţială (DPI) oferită şi/sau prin numărul de pixeli. Dispozitivele sunt disponibile în variante cu 200, 300 şi 400 DPI şi lungimi corespondente ale matricilor de la 64 la 1536 de pixeli. Aplicaţii uzuale constau în detecţia de schimbări bruşte ale intensităţii imaginilor, detecţia de nivel lichid, recunoaşterea caracterelor optice, măsurarea obiectelor şi spectroscopie în aplicaţii precum: copiatoare, scanere de documente, automobile şi echipamente medicale.

Următoarea generaţie de senzori optici este reprezentată de convertoarele de semnal optic – digital (Light-to-Digital Converter). Fiecare dispozitiv combină o fotodiodă de bandă largă (în domeniul vizibil plus infraroşu) pe Canalul 0 şi o fotodiodă sensibilă în infraroşu pe Canalul 1 pe acelaşi circuit integrat CMOS. Arhitectura pe bază de silicon, patentată de TAOS, foloseşte ieşirea digitală a Canalului 1 pentru a compensa efectul componentei în infraroşu pe Canalul 0. În acest mod, răspunsul la ochiul uman (Lux) este derivat fără a fi necesară folosirea unui filtru foto-optic scump. Având circuite integrate pentru conversia analog-digitală, datele sunt trimise la ieşire via unei interfeţe seriale folosind două protocoale standard: SMBus şi I2C. Această gamă de dispozitive este ideală pentru notebook-uri, tablete grafice, pc-uri, televizoare cu ecran plat, telefoane celulare şi camere digitale sau oriunde dimensiuni minime sunt de dorit. Alte aplicaţii constau în controlul luminilor stradale, utilizarea energiei solare, achiziţie şi analiză a imaginilor de către maşini, instalaţii de iluminare pentru securitate.

Convertorul programabil semnal optic – frecvenţă (Programmable Color Light-to-Frequency Converter) TCS230 îmbină fotodiodele configurabile cu culori filtrate cu un convertor de curent în frecvenţă într-un singur circuit integrat monolitic CMOS. Convertorul TCS230 citeşte o matrice de 8×8 fotodiode, dintre care 16 au filtre pentru roşu, 16 cu filtre pentru albastru, 16 cu filtru pentru verde şi 16 fără filtru. Senzorii cu filtre sunt uniform distribuiţi pe suprafaţa de citire formând patru canale separate şi eliminând astfel nevoia unui material de difuzie. La ieşirea dispozitivului rezultă o formă de undă pătrată cu factor de umplere 50%, a cărei frecvenţă este direct proporţională cu intensitatea luminoasă incidentă pe canalele roşii, albastre, verzi sau nefiltrate. Un multiplexor intern permite selecţia oricărui canal din cele patru pentru a fi trimis pe ieşire. TCS230 se interfaţează direct cu un microcontroler sau cu un procesor de semnal digital şi este disponibil într-o capsulă SOIC cu 8 pini.

TAOS oferă Module de evaluare (Evaluation Modules EVM) pentru a vă demonstra performanţele propriilor produse. Echipamentele sunt clasificate după familiile de produse din care fac parte şi detaliază modul de lucru şi avantajele acestora din urmă. Echipamentele de evaluare includ plăci prototip, interfeţe cu PC-ul şi software pentru dezvoltare de aplicaţii.7

COMET electronics
office@comet.srl.ro

S-ar putea să vă placă și

Adaugă un comentariu